Jak współczesna pszenica nas zatruwa
Julien Venesson
"Jeść bezglutenowo to wyjść poza uwarunkowanie, to odkrywać na nowo przyjemność ze spożywania innego rodzaju pożywienia."
W ostatnich latach na temat glutenu powstało dużo publikacji, w których posądzany jest on o wywoływanie różnych chorób i dolegliwości. Osobiście z rezerwą odnoszę się do wszelkich diet bezglutenowych, bezmlecznych dlatego z taką samą rezerwą podeszłam do lektury pt.: „Gluten Free” spodziewając się kolejnej tezy zniechęcającej do tego białka.
źr. zdjecia: amazon.fr |
Książka jest efektem codziennej pracy naukowej, którą prowadził wnikliwie przez kilkanaście lat. Wiedza oparta została o licznych doniesieniach naukowych, medycznych, opracowaniach badawczych z całego świata i publikowanych w uznanych czasopismach branżowych związanych ze zdrowiem, co widać po bogatej bibliografii zamieszczonej na końcu publikacji.
okładka oryginału źr. zdjęcia amazon.fr |
Mama autora jest farmaceutką i osobą o otwartym umyśle, więc postanowiła wypróbować proponowaną przez Seignaleta dietę. Jej stan zaczął się stopniowo poprawiać ale Julien Venesson potrzebował jeszcze nieco czasu, by zyskać pewność swojej teorii i wyjaśnić fenomen całkowitego powrotu do zdrowia mamy.
Książka „Gluten Free” została napisana w 2013 roku, więc od tamtego czasu wiele się zmieniło. Nie jest to praca naukowa, jak podkreśla autor, lecz publikacja mająca na celu uświadomienie jakie zagrożenie stwarza modyfikowana pszenica.
Poleciłabym ją głównie osobom cierpiącym na choroby związane z nietolerancją glutenu, gdyż mogą dowiedzieć się wiele o swoich dolegliwościach i sposobach radzenia sobie z nimi. Osoby zdrowe natomiast uzupełnią swoją wiedzę o zbożach a zwłaszcza o pszenicy, podłożach chorób, które są coraz bardziej powszechne oraz dowiedzą się czy cierpią na którąś z nich.
Poleciłabym ją głównie osobom cierpiącym na choroby związane z nietolerancją glutenu, gdyż mogą dowiedzieć się wiele o swoich dolegliwościach i sposobach radzenia sobie z nimi. Osoby zdrowe natomiast uzupełnią swoją wiedzę o zbożach a zwłaszcza o pszenicy, podłożach chorób, które są coraz bardziej powszechne oraz dowiedzą się czy cierpią na którąś z nich.
Ostatnie badania pokazują, że gluten nie jest taki zły jak go malują a unikając go, gdy jesteśmy zdrowi, może nawet nam zaszkodzić. Powinni wystrzegać się go jednie ci, którzy mają nadwrażliwość na gluten lub chorują na celiakię. Okazuje się, że gluten ma dobroczynny wpływ na obniżenie trójglicerydów, które są odpowiedzialne za choroby serca, wzmacnia też naszą odporność a cały szum wokół glutenu to sztucznie wywołany problem. Można o tym przeczytać na przykład tutaj lub tutaj.
Jaka jest prawda? To każdy musi sam ocenić, gdyż co pewien czas wychodzą na jaw różne fakty, badania i opinie. Podstawą jest na pewno zmiana nawyków żywieniowych i zdrowy styl życia. Obserwując swój organizm możemy odkryć co jest dla nas dobre, czy na przykład zjedzenie chrupiącej bułeczki na śniadanie nam zaszkodzi czy możemy delektować się jej smakiem?
Książkę można kupić w sklepie:
Rok wydania polskiego: 2017
Rok wydania francuskiego: 2013
Wymiary: 14,5 x 20,5 cm
Ilość stron: 240
Oprawa: Miękka
Redakcja: Mariusz Warda
Skład: Iga Figlewska
Projekt okładki: Iga Figlewska
Tłumaczenie: Anna Marczuk
Ilustracje: © Elise Gilles
Tytuł oryginału: Gluten Comment le blé moderne nous intoxiqueby Julien Venesson
Nie sądziłam, że gluten jest przyczyną aż tylu schorzeń.
OdpowiedzUsuńjeżeli jesteś zdrowa, to gluten Ci nie zaszkodzi.
UsuńCiekawa pozycja, chętnie przeczytam.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam również :)
Usuń