356. - "Gluten free"

Jak współczesna pszenica nas zatruwa
Julien Venesson

          

"Jeść bezglutenowo to wyjść poza uwarunkowanie, to odkrywać na nowo przyjemność ze spożywania innego rodzaju pożywienia."

W ostatnich latach na temat glutenu powstało dużo publikacji, w których posądzany jest on o wywoływanie różnych chorób i dolegliwości. Osobiście z rezerwą odnoszę się do wszelkich diet bezglutenowych, bezmlecznych dlatego z taką samą rezerwą podeszłam do lektury pt.: „Gluten Free” spodziewając się kolejnej tezy zniechęcającej do tego białka.

źr. zdjecia: amazon.fr
Julien Venesson jest konsultantem w żywieniu, zdrowiu i sporcie oraz dziennikarzem naukowym i trenerem żywienia dla profesjonalistów. Pisze dla wielu specjalistycznych stron internetowych oraz prowadzi szkolenia dla profesjonalistów.

Książka jest efektem codziennej pracy naukowej, którą prowadził wnikliwie przez kilkanaście lat. Wiedza oparta została o licznych doniesieniach naukowych, medycznych, opracowaniach badawczych z całego świata i publikowanych w uznanych czasopismach branżowych związanych ze zdrowiem, co widać po bogatej bibliografii zamieszczonej na końcu publikacji. 

okładka oryginału
źr. zdjęcia amazon.fr
Idea jej napisania zrodziła się w 2003 roku, kiedy mama autora chorowała na zespół jelita drażliwego. Lekarze diagnozowali ją jako efekt długotrwałego stresu lecz terapie niewiele zmieniały na lepsze. Rozwiązanie znalazło się w książce pt.: „Żywienie czyli trzecia medycyna” napisanej przez Jeana Seignaleta, który uważał, że niektóre białka znajdujące się w pożywieniu, mogą mieć negatywny wpływ na pracę jelit i wywoływać choroby.

Mama autora jest farmaceutką i osobą o otwartym umyśle, więc postanowiła wypróbować proponowaną przez Seignaleta dietę. Jej stan zaczął się stopniowo poprawiać ale Julien Venesson potrzebował jeszcze nieco czasu, by zyskać pewność swojej teorii i wyjaśnić fenomen całkowitego powrotu do zdrowia mamy.


Autor zebrał wiele informacji na temat zbóż, zwłaszcza pszenicy, której poświęcony jest w większości zgromadzony materiał, gdyż uznaje ją za jedną z przyczyn kłopotów z trawieniem, bólów głowy, artrozy, chronicznego zmęczenia, bólów mięśniowych czy zawrotów. Przekazuje dużo ciekawostek dotyczących początków rolnictwa i uprawy zbóż, w tym zmianom genetycznym, jakim była i nadal jest poddawana pszenica. Wykazuje jej szkodliwość, charakterystyczne właściwości i szkody jakie wywołuje w naszym organiźmie. Opisuje w jaki sposób powstają choroby przez nią wywołane, genealogię pszenicy, jej rodzaje, możliwości krzyżowania, modyfikowania, które nie są bez znaczenia dla zdrowia. Przedstawia mechanizmy powstawania chorób, różnice jakimi się wyszczególniają, proces trawienia i rolę jelit w tm procesie. Dowiadujemy się więcej na temat celiakii, wrażliwości na gluten, choroby Crohna, zapalenia jelita grubego, co powoduje, że pszenica wpływa na nasz wygląd, proces starzenia się, stawy, mózg i inne organy.


Książka „Gluten Free” została napisana w 2013 roku, więc od tamtego czasu wiele się zmieniło. Nie jest to praca naukowa, jak podkreśla autor, lecz publikacja mająca na celu uświadomienie jakie zagrożenie stwarza modyfikowana pszenica.

Poleciłabym ją głównie osobom cierpiącym na choroby związane z nietolerancją glutenu, gdyż mogą dowiedzieć się wiele o swoich dolegliwościach i sposobach radzenia sobie z nimi. Osoby zdrowe natomiast uzupełnią swoją wiedzę o zbożach a zwłaszcza o pszenicy, podłożach chorób, które są coraz bardziej powszechne oraz dowiedzą się czy cierpią na którąś z nich. 

Ostatnie badania pokazują, że gluten nie jest taki zły jak go malują a unikając go, gdy jesteśmy zdrowi, może nawet nam zaszkodzić. Powinni wystrzegać się go  jednie ci, którzy mają nadwrażliwość na gluten lub chorują na celiakię. Okazuje się, że gluten ma dobroczynny wpływ na obniżenie trójglicerydów, które są odpowiedzialne za choroby serca, wzmacnia też naszą odporność a cały szum wokół glutenu to sztucznie wywołany problem. Można o tym przeczytać na przykład tutaj lub tutaj


Jaka jest prawda? To każdy musi sam ocenić, gdyż co pewien czas wychodzą na jaw różne fakty, badania i opinie. Podstawą jest na pewno zmiana nawyków żywieniowych i zdrowy styl życia. Obserwując swój organizm możemy odkryć co jest dla nas dobre, czy na przykład zjedzenie chrupiącej bułeczki na śniadanie nam zaszkodzi czy możemy delektować się jej smakiem?

Książkę można kupić w sklepie: 

Wydanie: I
Rok wydania polskiego: 2017
Rok wydania francuskiego: 2013
Wymiary: 14,5 x 20,5 cm 
Ilość stron: 240
Oprawa: Miękka
Redakcja: Mariusz Warda
Skład: Iga Figlewska
Projekt okładki: Iga Figlewska
Tłumaczenie: Anna Marczuk
Ilustracje: © Elise Gilles
Tytuł oryginału: Gluten Comment le blé moderne nous intoxiqueby Julien Venesson

Komentarze

Prześlij komentarz

Jeśli któryś z komentarzy nie jest widoczny, proszę o cierpliwość. System blogowy czasami wymaga akceptacji komentarzy, mimo że nie jest to konieczne.

Każda recenzja to moje subiektywne odczucia! Wasze mogą być zupełnie inne i zawsze jestem ciekawa Waszych opinii.

Bardzo dziękuję za każdą wizytę i komentarz. Komentarze bardzo mnie cieszą.

Wpisy o charakterze spamu oraz z reklamami firm lub produktów będą usuwane.