Trochę mnie nie było, ale starałam się zaglądać na blogerskie strony. Wędrowałam sobie po szlakach Kotliny Kłodzkiej i zbierałam myśli do kolejnych recenzji. Teraz, tuż po powrocie zapraszam na moją recenzję książki kulinarnej.
"Vege. Smaki świata"
Arto der Haroutunian
"W kuchni wegetariańskiej
nigdy nie jest nudno."
Jestem osobą, która uwielbia mięsne dania, ale od czasu do czasu mam ochotę na coś wegeteriańskiego. Wówczas poszukuję ciekawych smaków, które rezonowałyby z moim gustami smakowymi. Z tego względu sięgnęłam po książkę „Vege. Smaki świata”, której opis z tyłu okładki obiecuje, że „W kuchni wegetariańskiej nigdy nie jest nudno!” I faktycznie – w poradniku autor udowadnia, że bezmięsne potrawy też mogą być smaczne i pieścić kubki smakowe.
Arto der Haroutunian urodził się w 1940 roku w Aleppo w Syrii i dorastał w Lewancie., ale większość swojego życia spędził w Anglii. Studiował architekturę na Uniwersytecie w Manchesterze, a zawodowo zajmował się projektowaniem restauracji, klubów i hoteli. Z zamiłowania do gotowania i zainteresowania historią oraz kulturą Bliskiego Wschodu, zaczął pisać książki kucharskie, traktując je, jako pomost między kulinariami a dziedzictwem regionu. Uważał, że bogata tradycja kulinarna Bliskiego Wschodu stanowi fundament wielu kuchni zachodnich, a jego publikacje miały przybliżać ten świat czytelnikom. Niestety, autor zmarł w 1987r. na zawał serca mając 47 lat.
Autor pozostawił po sobie niezwykle bogaty dorobek kulinarny, który do dziś inspiruje miłośników kuchni Bliskiego Wschodu i nie tylko. Napisał dwanaście książek kucharskich, z których każda zyskała status klasyki.
Poradnik „Vege. Smaki świata” pod względem wydania jest bardzo skromny, ale za to bogaty w liczne, oryginalne, ciekawe i różnorodne przepisy. Każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie. Jest tu ponad 250 przepisów na dania zarówno w klasycznej formie, jaki bardziej oryginalne, orientalne, śródziemnomorskie. To niezwykła podróż przez smaki świata. Przy każdym przepisie znajdziemy ciekawostki na temat użytych składników i prezentowania potrawy wraz z miejscem jej pochodzenia. Autor podzielił je na 10 kategorii, w których przedstawił propozycje na zupy, przekąski, dipy, sałatki, dania z warzywami przygotowane na wiele różnych sposobów, zapiekanki, gulasze i ciasta. Jedyny minus to brak zdjęć przyrządzonych potraw, a to zawsze ważne widzieć finalny efekt dania złożonego z wymienionych składników.
Pan Arto der Haroutunian zebrał bogaty i zdrowy zestaw oryginalnych, różnorodnych przepisów, które nie tylko rozpieszcza podniebienie, sprawia, że jesteśmy nasyceniu, a jednocześnie zaspokaja potrzeby ciała i organizmu pod kątem zdrowia. Udowadnia, że kuchnia wegetariańska nie jest nudna i bez smaku, lecz może być kolorowa, apetyczna, smaczna i przede wszystkim zdrowa.
Książkę otrzymałam z Klubu Recenzenta serwisu
Data premiery polskiej w tej edycji: 11.06.2025r.
Data premiery angielskiej: 18 czerwca 2012r ( twarda oprawa)
31 lipca 2024 r (twarda oprawa)
Data wydania I polskiego: 21.09.2021r.
Ilość stron: 288
Wymiary: 163x231 mm
Oprawa: broszurowa klejona
Tytuł oryginalny: Classic Vegetarian Cookery
Tłumaczenie: Agnieszka Chodkowska-Gyurics
ISBN 978-83-8400-027-4
Wydawnictwo RM
Moja ocena: 4/6
Marzy mi się ta publikacja u siebie na półeczce kulinarnej.
OdpowiedzUsuńJa sprawdzam przepisy w necie, więc nie dla mnie ;)
OdpowiedzUsuńmyślę, że książkę zawsze warto mieć:) tak na wszelki przypadek :)
UsuńWarto korzystać z takich różnorodnych przepisów.
OdpowiedzUsuń