15 kwietnia 2021

754. - "Kuchnia według zasad Tradycyjnej Medycyny Chińskiej"


Kuchnia według zasad Tradycyjnej Medycyny Chińskiej.
Zdrowe jedzenie, zdrowe życie w uzdrawianiu holistycznym
dr n. med. Georg Weidinger
Sandra Weidinger

Numer wydania: I
Data wydania polskiego: 2 października 2020 r.
Data wydania niemieckiego: 24 sierpnia 2018 r.
Liczba stron: 328
Wymiary: 165 x 240 mm
Oprawa: miękka
Wydawnictwo: Vital
Tytuł oryginału: Kochbuch zur Heilung der Mitte: Chinesische Medizin für die westliche Welt

„Głównym celem gotowania jest zawsze sprawianie przyjemności”

Na naszą kondycję, dobre samopoczucie i zdrowie wpływają różne czynniki. Ważne jest środowisko, w którym żyjemy, jakość powietrza, podatność na stres, nasza aktywność i styl życia jaki prowadzimy. Wśród nich jedną z ważniejszych zależności jest sposób naszego odżywiania. Autorzy książki „Kuchnia według zasad Tradycyjnej Medycyny Chińskiej” proponują holistyczne  podejście do tego zagadnienia  poprzez odpowiednią dietę opartą na filozofii chińskiej.

źr. zdjęcia: www.georgweidinger.com
Dr n. med. Georg Weidinger urodził się w 1968 roku we Wiedniu. Studiował medycynę, (zrobił doktorat w 1995 roku), Tradycyjną Medycynę Chińską i akupunkturę. Jest lekarzem, autorem, muzykiem, nauczycielem jogi. Od 2002 roku regularnie prowadzi seminaria, wykłady i szkolenia, od 2012 roku naucza Tradycyjnej Medycyny Chińskiej na MedChin we Wiedniu, od 2015 roku jest prezesem Austriackiego Towarzystwa Tradycyjnej Medycyny Chińskiej (OGTCM)a od 2016 roku prowadzi własny kurs we Wiedniu.

Sandra Weidinger urodzona we Wiedniu, jest wykwalifikowaną pielęgniarką, dietetykiem według pięciu żywiołów, praktykiem TCM według dr. Weidinger.  Razem prowadzą praktykę TCM w Bad Sauerbrunn i mieszkają z dziećmi Danielem, Leną i Hannah, dwoma psami i kurczakami w Forchtenstein w Burgenlandzie w Austrii. Kiedy czas na to pozwala, Georg siada przy pianinie, a Sandra przy gitarze lub przed ekranem.


Kilka lat temu miałam możliwość poznania wiedzy zawartej w książce Georga Weidingera pt.: „Tradycyjna medycyna chińska”. Przedstawił w niej zasady holistycznego podejścia do zdrowia i wiele porad, które miały na celu wprowadzić pozytywne zmiany do naszego życia. Jedną z podstawowych kwestii poruszanych w tej publikacji było odpowiednie odżywianie, dlatego powstała książka kucharska, w której małżonkowie podpowiadają jak praktycznie wdrożyć zdrowe nawyki żywieniowe do naszego jadłospisu. Wspólnie napisali przejrzysty poradnik, w którym połączyli mądrość Tradycyjnej Medycyny Chińskiej z zachodnią kulturą, tak by jego zawartość była przystępna dla każdego, kto chciałby skorzystać z ich wiedzy.

W oryginalnej wersji poradnik został wydany w twardej oprawie, czego, niestety nie ma w polskiej edycji. Szkoda, gdyż to bardzo ułatwiałoby korzystanie z przepisów i było gwarancją trwałości przy jego używaniu. W naszej rodzimej wersji książka ma miękką oprawę i klejone brzegi oraz duży format, dzięki któremu całość jest przejrzysta.

Pierwsze dwa rozdziały części pierwszej zawierają przydatne informacje, które w dużym skrócie przybliżają zasady zdrowego odżywiania według filozofii chińskiej opartej na teorii Pięciu Przemian. Poznajemy najważniejsze założenia holistycznego podejścia do uzdrawiania, dbania o swoje wnętrze i podstawowe reguły komponowania posiłków, tak by przynosiły nam same korzyści zdrowotne. Ta krótka część teoretyczna zilustrowana została zabawnymi rysunkami, które w prosty, schematyczny sposób ubarwiają  omawiane zagadnienia.

Druga część książki zajmuje większą objętość wydania, gdyż wypełnia ją aż 155 przepisów na różnorodne i apetyczne potrawy. które zostały opracowane przez  Sandrę. Prace nad tym poradnikiem trwały trzy lata, gdyż dużo czasu zajęło dokumentowanie tego, co pojawiało się na talerzach rodziny Weidingerów. Nie wszystkie dania zostały pokazane na zdjęciach a te, które widać na nich, uwieczniono bez upiększania czy korekty komputerowej.


Poza fotografiami kulinarnymi autorzy zamieścili wiele zdjęć ze swoich prywatnych zasobów, na których utrwalili różne chwile ze swojego życia.  Państwo Weidinerowie chcieli w ten sposób zaprosić czytelników do swojego domu i pokazać fragment rodzinnego życia. Z tego względu nie wszystkie fotografie są dobrej jakości, niektóre wręcz nie mają ostrości albo utrwalają przypadkowo zrobione chwile. Natomiast bardzo dobrym pomysłem było uzupełnienie materiału sentencjami zaczerpniętymi z chińskiej mądrości zamieszczonych na dużych zdjęciach prezentujących uroki Forchtenstein w Burgenlandzie w Austrii.

Ideą stworzenia książki było zachęcenie do gotowania w domu i spożywania ciepłych posiłków, zwłaszcza na śniadanie. 

Autorzy proponują stopniowe wprowadzanie zmian i zachęcają do wypróbowania zaprezentowanych dań. Wśród nich znajdziemy przepisy na ciepłe śniadania, zupy i dania jednogarnkowe, pasty do pieczywa, dania główne i obiady oraz surówki i sałatki, dania na zimne dni i słodkie desery. Zaletą jest możliwość modyfikowania potraw i wprowadzania zmian dostosowanych do własnych preferencji smakowych. Państwo Weidingerowie są przekonani o zdrowotnych walorach swoich dań, gdyż wszystkie zaprezentowane potrawy zostały przez nich wypróbowane i przyniosły im korzyści zdrowotne, dlatego mają nadzieję, że zachęcą innych do skorzystania z ich doświadczeń kulinarnych.

Jednocześnie autorzy podkreślają, żeby nie trzymać się sztywno zasad, gdyż jedzenie powinno przede wszystkim sprawiać przyjemność, zgodnie z filozofią chińską, która mówi, że jeżeli jemy to, czego nie lubimy, jesteśmy wówczas nieszczęśliwi a to nie wpływa dobrze na nasze zdrowie. 

Egzemplarz książki otrzymałam od portalu



1 komentarz:

Jeśli któryś z komentarzy nie jest widoczny, proszę o cierpliwość. System blogowy czasami wymaga akceptacji komentarzy, mimo że nie jest to konieczne.

Każda recenzja to moje subiektywne odczucia! Wasze mogą być zupełnie inne i zawsze jestem ciekawa Waszych opinii.

Bardzo dziękuję za każdą wizytę i komentarz. Komentarze bardzo mnie cieszą.

Wpisy o charakterze spamu oraz z reklamami firm lub produktów będą usuwane.

Popularne posty