13 kwietnia 2021

752. - "100 prostych przepisów na dania ketogeniczne"


100 prostych przepisów na dania ketogeniczne
Pyszne i szybkie keto z 10 składników
Maya Krampf

Numer wydania: I
Data wydania polskiego: 28 sierpnia 2020 r.
Data wydania amerykańskiego: 22 października 2019 r.
Liczba stron: 288
Wymiary: 165 x 240 mm
Oprawa: miękka
Tytuł oryginału:T he Wholesome Yum Easy Keto Cookbook: 100 Simple Low Carb Recipes. 10 Ingredients or Less
Tłumaczenie: Anna Jurga
Wydawnictwo: Vital

„Nie bój się tłuszczu! Tłuszcz jest naszym źródłem energii i sytości”.

Wśród wielu diet i programów żywieniowych dieta ketogeniczna zdobywa ostatnio wielu zwolenników. Badania wykazały, że ma ona korzystne działanie na organizm nie tylko pod względem prawidłowej wagi ale też poprawia nastrój, reguluje ciśnienie, poziom cukru we krwi, obniża ciśnienie i poziom złego cholesterolu. Podstawowe zasady tej diety oraz propozycje zdrowych posiłków przedstawia autorka w swojej książce „100 prostych przepisów na dania ketogeniczne.”

źr. zdjęcia: vital.pl
Maya Krampf to autorka książek kucharskich.  Tworzy przepisy i plany żywieniowe. Jest założycielką popularnej strony internetowej o niskowęglowodanowej diecie ketogenicznej. Zajmuje się również wyrobem produktów ketogenicznych, które sprawiają, że niskowęglowodanowe żywienie jest pyszne i łatwe. 

Dieta ketogeniczna nie jest jedynie sposobem na kontrolowanie naszej wagi ale przede wszystkim jest propozycją określonego  stylu życia, który pomaga utrzymać optymalne zdrowie. 

Zaletą wprowadzenia zasad keto do naszego menu jest możliwość komponowania posiłków według naszych preferencji smakowych a nie tylko według kalorii czy zawartości tłuszczu. Pod tym względem te zasady mogą być szokujące dla osób, które walczą z nadwagą i miały możliwość poznać różne programy odchudzające. Strach przed tłuszczem został nam wpojony przez wiele dekad w przekonaniu, że jest on jedną z głównych przyczyn nadwagi i wielu chorób. Tymczasem badania wykazują, że tłuszcz pełni rolę źródła energii dla naszego organizmu, jest niezbędny w procesie przemiany materii, istotnym składnikiem budulcowym w powstawaniu ketonów i konieczny przy wchłanianiu niektórych, ważnych składników odżywczych. Odnosi się to do tzw, zdrowych tłuszczów, które autorka omawia, tak jak i inne produkty, wskazując, które z nich możemy spożywać bez obaw, które powinniśmy ograniczyć i takie, których w ogóle nie powinno być w naszym odżywianiu.


Przedstawione porady bazują na doświadczeniu autorki, gdyż jako nastolatka borykała się ze stanami lękowymi, depresją, niskim poziom energii i nadwagą. Poszukiwała skutecznej recepty aż trafiła na dietę ketogeniczną. Wkrótce okazało się, że utrata zbędnych kilogramów to nie jedyny plus tej diety, gdyż dodatkowym bonusem była poprawa samopoczucia i stanu zdrowia. Z tego względu taki sposób odżywiania stał się dla niej programem na życie. Zorientowała się też, że wiele osób obawia się tej diety, gdyż wymaga ona nieco dłuższego przygotowania, dlatego założyła stronę WHOLESOMEYUM, by pokazać ludziom, że gotowanie Keto nie jest trudne i nie muszą rezygnować z ulubionych potraw. Wystarczy je nieco zmodyfikować.


Poradnik został wydany w dużym formacie z wieloma kolorowymi zdjęciami, wydrukowany na dobrym, gładkim papierze wyraźną czcionką.  Niestety, minusem jest miękka okładka i klejone brzegi, co przy książkach z przepisami kulinarnymi nie jest gwarancją trwałości. Poza tym taki rodzaj wydania utrudnia szerokie otwarcie publikacji na wybranej stronie tak, by się nie zamykała.

Całe wydanie mieni się wieloma barwami, gdyż kolorowe są zarówno duże, wyraźne fotografie jak i tytułowe litery w spisie treści, nazwach rozdziałów i przepisów. Cały materiał w nim przedstawiony zawiera się w dwóch głównych częściach. 

Pierwsza to typowa teoretyczna wiedza, ale przedstawiona krótko i zwięźle, zawierająca tylko to, co niezbędne do zrozumienia podstaw diety i jej zasad. Autorka omawia w niej działanie i zalety diety ketogenicznej, przybliża działanie metabolizmu pod wpływem tej diety oraz przedstawia przykładowy, tygodniowy plan żywieniowy. Zamieszcza też kilka porad, które mają na celu ułatwienie przyrządzanie ketodań i zastosowania ketozamienników.


Druga część -  obszerna i różnorodna, składa się tylko i wyłącznie z przepisów, które zostały podzielone na jedenaście rozdziałów i ułożone pod kątem rodzaju dań. Znajdziemy wśród nich propozycje na śniadania słodkie i wytrawne, proste obiady, pożywne zupy i sałatki, przystawki mięsne i rybne, warzywa i dodatki, szybkie przekąski, pieczywo, dekadenckie desery oraz podstawowe przyprawy i dodatki. Na początku każdego z rozdziałów znajduje się lista przepisów zamieszczonych w danym temacie wraz z numerem strony, na której znajdziemy sposób wykonania wybranej propozycji. Wszystkie receptury kulinarne zostały opracowane tak, by zawierały nie więcej niż 10 składników i właśnie w tym zawiera się prostota wykonania.
 
Przepisy w większości ułożone są tak, że z jednej strony zamieszczona jest dokładna instrukcja wykonania potrawy, na drugiej stronie, obok, widnieje wyraźne, duże, dobrej jakości zdjęcie, na których omawiane danie wygląda apetycznie. Dla ułatwienia poruszania się po poszczególnych przepisach, na końcu książki zamieszczono alfabetyczny spis potraw i poruszanych zagadnień

Maya Krampf zachęca do skorzystania z dobrodziejstwa stosowania diety, gdyż uważa, że daje ona ogromne możliwości urozmaicenia posiłków i przekonuje, że nie musi być to skomplikowany proces jej wprowadzania. Wbrew pozorom nie jest to skomplikowane i nie wymaga wielkiej rewolucji żywieniowej. Jedyne, co trzeba zrobić, to zmienić sposób myślenia o tym, co jest dobre dla naszego organizmu. A tego właśnie uczy książka o diecie ketogenicznej. Publikacja jest rozszerzeniem  blogowego autorskiego projektu, by jak najwięcej osób mogło poznać zasady diety i skorzystać z jej dobroczynnego działania. Znajdziemy w niej bogactwo różnorodnych potraw, z których każdy na pewno  znajdzie coś dla siebie.

Książkę otrzymałam od serwisu 

6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Polecam! Wprawdzie są tu przepisy ze składnikami odbiegającymi od kuchni polskiej, ale są w niej ciekawe propozycje.

      Usuń
  2. Co prawda nie jestem na diecie keto, ale myślę, że wiele z tych przepisów i pomysłów znalazłoby zastosowanie w mojej kichni.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepisy można modyfikować i nie są tylko dla odchudzających się. Tu raczej chodzi o wprowadzenie zdrowych nawyków żywieniowych.

      Usuń
  3. Na pewno te przepisy są bardzo, bardzo ciekawe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak. Ja znalazłam :) Widać na zdjęciu :)

      Usuń

Jeśli któryś z komentarzy nie jest widoczny, proszę o cierpliwość. System blogowy czasami wymaga akceptacji komentarzy, mimo że nie jest to konieczne.

Każda recenzja to moje subiektywne odczucia! Wasze mogą być zupełnie inne i zawsze jestem ciekawa Waszych opinii.

Bardzo dziękuję za każdą wizytę i komentarz. Komentarze bardzo mnie cieszą.

Wpisy o charakterze spamu oraz z reklamami firm lub produktów będą usuwane.

Popularne posty