Herbata
Odkryj prawdziwy smak najszlachetniejszego napoju na świecie.
Anna Brożyna
Data premiery: 24.08.2022r.
Liczba stron: 320
Format: 158x225mm
Okładka: twarda
ISBN 978-83-240-6223-9
Wydawnictwo: Znak
Moja ocena: 6/6
„Dobra herbata to taka, która tobie smakuje.”
Trudno mi jest wyobrazić sobie życie bez herbaty, która obecna jest u mnie przy różnych okazjach, zarówno towarzyskich, jak i w chwilach, gdy chcę pobyć sama ze sobą. Nie mogę się oprzeć bogactwom smaku i wyboru, jaki jest dostępny w sklepach. W mojej herbacianej szufladzie goszczą różne jej rodzaje. Z tego względu niezwykle zainteresowała mnie książka, którą wypatrzyłam w księgarni BONITO, pt. „Herbata” i jej podtytuł: „Odkryj prawdziwy smak najszlachetniejszego napoju na świecie.”
W momencie, gdy dotarła ona do mnie, od razu byłam urzeczona jej wydaniem. Książka mieni się kolorami, wypełniona jest wieloma ciekawymi informacjami, poradami i wskazówkami, dzięki którym możemy poczuć pełnię smaku tego napoju. Całość dopełnia piękna okładka wykonana z twardego, a co za tym idzie, trwałego materiału. Dodatkowym wzmocnieniem są zszywane brzegi, więc z pewnością książka posłuży przez wiele lat bez uszkodzeń. Wnętrze ozdabiają duże, kolorowe zdjęcia, dzięki czemu dokładnie widać, co się na nich znajduje.
Autorka w bardzo przystępnej formie przybliża historię herbaty, związane z nią mity i legendy, ciekawostki. Swoją wiedzę podzieliła na siedem części, w których opowiada między innymi, w jaki sposób herbata trafiła do Polski, przybliża metody produkcji pokazując kolejne etapy począwszy od plantacji aż do naszych domów, omawia błędy, jakie popełniamy w przygotowywaniu herbaty. Doradza, w czym parzyć herbatę i w jaki sposób, by nie stracić jej esencji i w pełni doświadczyć jej smaku, jak ją przechowywać, na co zwracać uwagę przy wyborze herbaty, na co uważać, ale też pokazuje wykorzystanie starej herbaty oraz uczy czytać etykiety na opakowaniach. Na końcowych stronach, tzw. Dodatkach, znajdziemy Szablon do własnych notatek herbacianych, Koło aromatów herbaty i ujęte w tabelce sposoby parzenia herbaty wraz z temperaturą w zależności od rodzaju herbaty i czasu parzenia w ujęciu wschodnim i zachodnim.
Książka pt.: „Herbata” jest połączeniem wiedzy teoretycznej z poradnikiem, który stanowi przystępną formę przybliżającą nam jej charakterystykę, walory, możliwości jej zaparzania, podawania, spożywania oraz genezę jej popularności. Poruszanych tematów jest dosyć dużo, a ich odnalezienie jest proste, dzięki przejrzystemu spisowi treści, w którym zostały one wymienione. Publikacja usatysfakcjonuje z pewnością wszystkich, którzy uwielbiają ten szlachetny napój w jej różnych wariantach, a do tego pragną dowiedzieć się o nim więcej.
Anna Brożyna od wielu lat poszerza swoją wiedzą dotyczącą herbaty. Jej przygoda z tym napojem zaczęła się wiele lat temu, gdy organizowała LARP-y i konwenty w klubie fantastyki w swoim mieście, czyli w Poznaniu. Zauważyła, że ludzie dzielą się na lubiących kawę lub herbatę, nazwanych żartobliwie „Piewcy Teiny” i „Ewangeliczny Kościół Wyznawców Kawy”. Po zorganizowanym zakładzie, okazało się, że wielbicieli herbaty jest więcej. Po zdecydowanej przewadze herbacianych amatorów, autorka postanowiła założyć błoga „Piewcy Teiny”. Po znaczącym sukcesie tego projektu powstał festiwal herbaty pod nazwą „Zaparzaj” oraz Stowarzyszenie Klub Herbaty "Zaparzaj". Do dziś prowadzi wiele warsztatów i prelekcji na temat herbaty, zarażając tą pasją innych.
Książkę przeczytałam w ramach współpracy z księgarnią
oraz portalem, na którym znajduje się pełniejsza wersja mojej recenzji
Sięgnę. Uwielbiam herbaty pod każdą postacią :-) .
OdpowiedzUsuńBardzo lubię pić herbatę, więc chętnie zgłębię tajniki wiedzy na jej temat.
OdpowiedzUsuńCiekawa pozycja :)
OdpowiedzUsuńBardzo chciałabym przeczytać. Takie książki to ja lubię
OdpowiedzUsuńTa książka jest pięknie wydana i warto sprawić sobie ją na prezent.
OdpowiedzUsuńChętnie dowiedziałabym się czegoś o herbacie, bo bardzo lubię ją pić, a przepiękne wydanie jeszcze bardziej do tego zachęca.
OdpowiedzUsuń