1095. - "Jak Naturalnie Wzmocnić Odporność?"


Jak Naturalnie Wzmocnić Odporność.
Właściwe Odżywianie, Techniki Relaksacyjne i Ćwiczenia Fizyczne
Skutecznie Wzmacniające Układ Odpornościowy i Ochronę Przed Wirusami
dr med. Anne Fleck dr med. Jörn Klasen 
dr med. Matthias Riedl dr med. Silja Schäfer

Data wydania polskiego: 19.01.2021 r.
Data wydania niemieckiego:   06.08.2020 r.
Liczba stron: 168
Wymiary: 165 x 240 mm
Oprawa: miękka
Tłumaczenie: Aneta Trybulska
Tytuł oryginału: Die Ernährungs-Docs – So stärken Sie Ihr Immunsystem: 
Die besten Strategien und Rezepte gegen Viren und Infekte
Wydawnictwo: Vital
Ocena: 5/6

„Ci, którzy się zdrowo odżywiają, 
nie muszą kupować w aptece 
dodatkowych substancji ożywczych w formie tabletek, 
by wzmocnić swoją odporność.”

Układ odpornościowy to system złożony z różnych narządów, komórek, cząstek pełniących najrozmaitsze funkcje. Jego głównym zadaniem jest ochronienie naszego organizmu przed atakami wirusów, bakterii, patogenów i innymi niekorzystnymi czynnikami zewnętrznymi. Jednak, by mógł prawidłowo spełniać swoją funkcję, musimy odpowiednio o niego zadbać. Jak to zrobić podpowiadają autorzy poradnika „Jak Naturalnie Wzmocnić Odporność”. Jest on dziełem kilku osób, którzy są uznanymi ekspertami do spraw żywienia, mają za sobą długoletnią praktykę medyczną związaną z układem pokarmowym, medycyną alternatywną i żywieniową. Specjalnie do tej publikacji przygotowali materiał, w którym zgromadzili własną wiedzę pomagającą w ułożeniu naszej codziennej diety tak, by skorzystał na tym nasz organizm.


Materiał został ujęty w kilkunastu rozdziałach, które można uszeregować w dwóch grupach.  Pierwsza część ma charakter teoretyczny, ale uzupełniony praktycznymi poradami i wskazówkami. Informacje zostały przekazane przystępnie, mimo że autorzy reprezentują naukowe podejście do tematu, ale unikają zbyt trudnych sformułowań, wyjaśniając wszystko dokładnie, prosto i zwięźle. Całość została bardzo dobrze opracowana pod względem merytorycznym i omówienia poszczególnych tematów.

Poruszane zagadnienia przybliżają nam pojęcie mikrobiomu, budowy i funkcjonowania układu pokarmowego i odpornościowego. Dowiadujemy się na przykład, co decyduje o tym, że zaczynamy chorować, jesteśmy bardziej narażeni na różne infekcje, jak powinno wyglądać nasze menu, co powinniśmy spożywać regularnie, a co ograniczać lub w ogóle unikać, czy też, w jakich ilościach powinniśmy dostarczać naszemu organizmowi określonych składników każdego dnia. Poznajemy kilka faktów o niektórych produktach żywnościowych, składnikach odżywczych, suplementach diety, jak je kontrolować i kto powinien je przyjmować. Większość prezentowanej wiedzy nie jest niczym odkrywczym, a jedynie stanowi uzupełnienie tego, co wiadomo w kwestii żywienia od dawna. Jednak publikacja ma na celu zwrócenie uwagi na wzmocnienie naszego organizmu w sposób naturalny.


Z tego względu, część druga stanowi dodatkowy atut tej publikacji, gdyż zawiera 50 autorskich przepisów kulinarnych na zdrowe śniadania w tym na power drinki i pasty do kanapek, a także przystawki, dania główne i desery. Każdy przepis został zaprezentowany bardzo przejrzyście i uzupełniony dużym, kolorowym zdjęciem zajmującym całą stronę. Jest to możliwe, dzięki dużemu formatowi poradnika.  Obok zdjęcia, na sąsiedniej stronie  zamieszczono, w uporządkowany sposób, składniki potrzebne do wykonania danej potrawy oraz sposób jej przyrządzenia. Uzupełnieniem są krótkie informacje o charakterystyce dania, natomiast w osobnej ramce znajdziemy notkę ukazującą zdrowy elementy dania, uzasadniają, co czyni go zdrowym posiłkiem.


Poradnik został wydany w nieco większym formacie niż standardowe tego rodzaju książki, jest bardzo kolorowy, wydrukowany na dobrym, białym papierze, więc całość robi dobre, zachęcające wrażenie. wydanie poradnika wygląda bardzo zachęcająco, gdy zawiera wiele zdjęć, rysunków i tabelek pomocniczych oraz kolorowe czcionki i ramki z wyróżnionym tekstem. Szkoda jedynie, że okładka jest miękka, bez skrzydełek, co w przypadku korzystania z przepisów, może narazić kartki na zniszczenie przy dłuższym używaniu. Natomiast bardzo dobrym pomysłem jest, zamieszczony na końcu książki, indeks omówionych zagadnień w formie haseł ułożonych alfabetycznie oraz spis potraw pogrupowanych według użytych składników.

Każdego roku wiele osób dotyka się z różnego rodzaju infekcjami, z którymi trudno sobie poradzić. Ostatnie 2 lata pandemii pokazały, jak ważna jest odporność naszego organizmu. Jedni przechodzili go w sposób łagodny, inni prawie niezauważalnie, ale byli też tacy, którzy doświadczyli ciężkich objawów działania wirusa. Na kondycję naszego układu immunologicznego wpływa wiele czynników, a jednym z ważniejszych jest odpowiednie odżywianie. Jeżeli będziemy spożywać, wartościowe potrawy, wówczas nasza odporność stanie się dla nas skuteczną tarczą przed wieloma chorobami.

Autorzy:

Egzemplarz książki otrzymałam od portalu


Komentarze

  1. Temat niezwykle ważny przez cały rok.

    OdpowiedzUsuń
  2. Odporność jest niezwykle ważna. To na pewno warta zainteresowania książka.

    OdpowiedzUsuń
  3. Tytuł zapisuję . Ostatnio natykam się na tego typu publikacje. Pozdrawiam Mirko, Jarek :-) .

    OdpowiedzUsuń
  4. Wartościowa publikacja :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kolejna ksiażka dla mnie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Z takich książek można się dowiedzieć ważnych i ciekawych rzeczy.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jeśli któryś z komentarzy nie jest widoczny, proszę o cierpliwość. System blogowy czasami wymaga akceptacji komentarzy, mimo że nie jest to konieczne.

Każda recenzja to moje subiektywne odczucia! Wasze mogą być zupełnie inne i zawsze jestem ciekawa Waszych opinii.

Bardzo dziękuję za każdą wizytę i komentarz. Komentarze bardzo mnie cieszą.

Wpisy o charakterze spamu oraz z reklamami firm lub produktów będą usuwane.