17 maja 2022

1091. - Witaminy i minerały w naturalnej żywności


Witaminy i minerały w naturalnej żywności
Co i w jaki sposób jeść, aby cieszyć się świetnym zdrowiem bez konieczności suplementacji
Mascha Davis

Numer wydania: I
Data wydania polskiego: 26.11.2021r.
Data wydania amerykańskiego:   21 stycznia 2020 r.
Liczba stron: 280
Wymiary: 145 x 205 mm
Oprawa: miękka
Tytuł oryginału: Eat Your Vitamins: 
Your Guide to Using Natural Foods to Get the Vitamins, 
Minerals, and Nutrients Your Body Needs
Tłumaczenie: Marcin Masłowski
Wydawnictwo: Vital
Ocena: 5/6
„Nie ma drogi na skróty do dobrego zdrowia, ale jest kilka prostych praktyk, które możesz łatwo wprowadzić do swojego stylu życia.”
Zdrowie zależy od wielu czynników zewnętrznych, stylu życia, naszego postrzegania rzeczywistości, ale chyba najbardziej od sposobu odżywiania się. Obecnie jest moda na przyjmowanie różnych suplementów diety, preparatów witaminowych i innych specyfików, które mają nam zapewnić dobre samopoczucie. Jednak najlepszym sposobem pozyskiwania cennych dla naszego organizmu składników spożywczych jest ich naturalne źródło, czyli pożywienie. Autorka książki „Witaminy i minerały w naturalnej żywności” podpowiada jak mądrze planować swoje menu, by przynosiły nam jak najwięcej korzyści zdrowotnych.


Najnowsze badania naukowe, zwłaszcza z dziedziny nutragenomiki, wykazały, że witaminy i minerały najlepiej są przyswajane, gdy są pozyskiwane z żywności. Wzrasta wówczas ich wchłanialność, skuteczność i korzystne oddziaływanie na organizm. Przede wszystkim w takiej postaci nie jest możliwe ich przedawkowanie, tak jak to może mieć miejsce w przypadku farmakologicznych suplementów.

Książka pani Maschy Davis z pewnością pomoże nam dobrać odpowiednie produkty, które są bogate w wartości składniki odżywcze, mikroelementy, probiotyki i prebiotyki. Pomaga też zrozumieć, dlaczego ich przyjmowanie jest dla nas ważne i uczy właściwego ich wykorzystania i dawkowania. Publikacja jest bardzo przejrzysta, uporządkowana i pełna ciekawych informacji uzupełnionych tabelkami i przepisami. Robi ogólnie dobre wrażenie, mimo że oprawa jest miękka, podatna na szybkie zniszczenie, a ponieważ jest to poradnik, więc na pewno będzie używany dosyć często, tym bardziej, że porusza ważne zagadnienia żywieniowe. Materiał został wydrukowany wyraźną czcionką, na gładkim, białym papierze, a poszczególne strony zdominowane są przez kolor biały i zielony.


Omówiono w niej 42 rodzaje składników odżywczych ułożonych alfabetycznie, więc z łatwością odnajdziemy konkretne zagadnienie, zarówno w spisie treści, jak i w układzie całej książki. Każdy z rozdziałów opisuje jeden element, uwzględniając jego charakterystyczne cechy, działanie, rolę w naszym organizmie, oznaki niedoboru i nadmiaru. W zielono-białych tabelkach wyszczególnione zostały informacje dotyczące sposobów dawkowania, ilości potrzebnych składników w zależności od wieku i zawartości w konkretnych produktach spożywczych. Poza tymi informacjami znajdziemy też opisy korzyści zdrowotnych, ostrzeżenia, zalecenia i środki ostrożności.

Jak ważne są odpowiednie składniki odżywcze, wie każdy z nas, ale nie każdy wie, jak uzupełnić braki, bez sięgania po tabletki. Autorka przekonuje, że nie trzeba robić zbyt wiele, a jedynie musimy mieć wiedzę, w jaki sposób skomponować naszą codzienną dietę, by jedzenie dostarczało nam nie tylko przyjemnych doznań smakowych, ale też odżywiało nasz organizm w korzystne witaminy i minerały. Książka „Witaminy i minerały w naturalnej żywności” jest publikacją pod tym względem wyczerpująca, wiarygodna, gdyż Mascha Davis jest cenioną dietetyczką i założycielką Nomadista Nutrition, prywatnej praktyki żywieniowej w Los Angeles. 


W swojej książce autorka przekonuje, że dostarczanie witamin i minerałów w naturalny sposób nie jest trudną sztuką. Wystarczy tylko poznać zasady komponowania posiłków, zestawiana ze sobą poszczególnych produktów i wprowadzić korzystne zmiany w sposobie odżywiania, by nasze ciało odwdzięczyło się nam dobrym wyglądem i samopoczuciem. Dzięki jej wiedzy będziemy mogli bardziej świadomie komponować nasze posiłki i mądrze korzystać z tego, co oferują nam witaminy i minerały pozyskiwane w naturalny sposób. Słowo „witaminy” pochodzi od „vital amines”, co oznacza „niezbędne do życia”, dlatego warto poznać je lepiej i wzmocnić swój organizm poprzez pozyskiwanie ich z tego, co spożywamy. 
Mascha Davis w swojej pracy wykorzystuje wyniki najnowszych badań naukowych i osiągnięcia z dziedziny nutragenomiki, by pomóc swoim pacjentom radzić sobie z chorobami przewlekłymi i osiągnąć zdrową wagę. Jej dokonania były prezentowane w wielu mediach, między innymi w: „Time”, CNN, „Newsweek”, „The Washington Post”, ABC News, „Men’s Health”, „Women’s Health”, mindbodygreen, „Bustle”, „Refinery29”, PopSugar Fitness, „Reader’s Digest” i wielu innych. Spędziła pięć lat w Afryce, pracując nad programami leczenia i zapobiegania niedożywieniu tamtejszych kobiet i dzieci.

Egzemplarz książki otrzymałam od portalu Sztukater


5 komentarzy:

  1. To bardzo ważne, by unikać tabletek, a sięgać po wiedzę. Interesująca tematyka.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta tematyka też mnie Mirko interesuje :-) . Pozdrawiam , Jarek, książkę będę mieć na uwadze :-) .

    OdpowiedzUsuń
  3. Temat mnie interesuje. Chętnie zapoznam się z tą publikacją

    OdpowiedzUsuń
  4. Dostarczanie organizmowi naturalnych witamin jest bardzo ważne, dlaczego chętnie zapoznam z tą publikacją.

    OdpowiedzUsuń
  5. Myślę, że to bardzo ważny temat. :D

    OdpowiedzUsuń

Jeśli któryś z komentarzy nie jest widoczny, proszę o cierpliwość. System blogowy czasami wymaga akceptacji komentarzy, mimo że nie jest to konieczne.

Każda recenzja to moje subiektywne odczucia! Wasze mogą być zupełnie inne i zawsze jestem ciekawa Waszych opinii.

Bardzo dziękuję za każdą wizytę i komentarz. Komentarze bardzo mnie cieszą.

Wpisy o charakterze spamu oraz z reklamami firm lub produktów będą usuwane.

Popularne posty