"Domowy fundament zdrowia"
Jak czerpać zdrowie
z leczniczej siły pokarmu na co dzień!
Marek Zaremba
„Ludzkie ciało jest wyjątkowe;
żadna z rzeczy wytworzonych ludzką ręką
nie może się z nim równać.”
Wśród wielu aspektów naszego życia, które chcielibyśmy mieć zawsze w dobrej kondycji jest bez wątpienia zdrowie. Widać to chociażby w momencie składania życzeń przy różnych okazjach, gdy to właśnie zdrowia życzymy najczęściej. Nic dziwnego, gdyż bez niego trudno prawidłowo funkcjonować, więc staramy się, by jak najdłużej czuć się dobrze. By móc cieszyć się doskonałym zdrowiem, a co za tym idzie - doskonałym samopoczuciem, ważnych jest kilka czynników, w tym jednym z istotnych jest sposób odżywiania. Można zetknąć się z wieloma dietami, poradami żywieniowymi, trendami odżywiania, a eksperci nie zawsze są zgodni co do ich słuszności i korzyści dla naszego organizmu. Co jakiś czas pojawiają się nowe badania i opracowania, a od nadmiaru informacji można mieć mętlik w głowie, który porządkuje autor książki pt.: „Domowy fundament zdrowia”, ponieważ jest on dietoterapeutą, specjalistą medycyny detoksykacyjnej i naturalnej św. Hildegardy. Swoją wiedzą zdobytą w ciągu ponad dziesięcioletniej praktyki postanowił podzielić się w niniejszym poradniku.
Pan Marek Zaremba w ciągu swojej praktyki pomógł już wielu swoim pacjentom powrócić do zdrowia, więc jak najbardziej jest właściwą osobą, by nam przybliżyć zasady, które rozjaśnią nam sytuację i wskażą, jakie kroki podjąć, by zmienić, poprawić lub utrzymać swoją kondycję zdrowotną. Na bazie swojej wiedzy i wielu lat doświadczeń opracował metodę 12 kroków, która w książce została ujęta w dwóch częściach. Pierwsza zawiera 12 rozdziałów nazwanych lekcjami, a część druga – praktyczna wypełniona jest dwunastoma przepisami z uwzględnieniem przekazanych informacji. Poza nimi znajdziemy w tym poradniku przykładowy tygodniowy plan posiłków, porady dotyczące gotowania oraz proste wskazówki i ćwiczenia. Autor zachęca do wybrania jednej lekcji w ciągu tygodnia i jednej lekcji z praktyki, która obejmuje gotowanie. To pozwoli wyrobić sobie poznane zasady i wprowadzić w życie.
„Domowy fundament zdrowia” to doskonały, pełny kolorów i zdjęć poradnik, w którym autor przekazuje mnóstwo ciekawostek, przydatnych informacji i porad w sposób lekki, przejrzysty, bez zbędnej naukowej i trudnej terminologii. Podpowiada przede wszystkim jak zmienić swoje nawyki żywieniowe, czerpać siłę z jedzenia i skutecznie poprawić swoje zdrowia. Doradza w nim jak sprawić, by zakupy były zdrowsze i bardziej zrównoważone, jak gotować smacznie, tanio i ekonomicznie, jak czerpać radość z przygotowania posiłków, czy też w jaki sposób dostosować gotowanie do potrzeb naszego organizmu. Poznajemy techniki gotowania, naturę pokarmu i przypraw, dowiadujemy się przy tym, które z nich gwarantują dobre trawienie i odpowiednie rozprowadzenie energii po organizmie. Przybliża zasady żywienia eliminacyjno – rotacyjnego i odnosi się do niektórych diet propagowanych w mediach i przez ekspertów żywieniowych.
Zagadnień jest sporo, więc nie sposób o wszystkich napisać, ale nie jest to wiedza przytłaczająca. Na końcu każdej lekcji autor zawsze zadaje pytanie inspiracyjne, prezentuje ćwiczenie oraz klucz do zdrowia i punkty do zapamiętania z przeczytanego materiału. Jedyny minus dotyczy wydania, a konkretnie oprawy, która ma miękką okładkę i klejone brzegi, co przy tego rodzaju publikacji ma znaczenie pod względem trwałości książki. Twarda okładka i zszywane brzegi z pewnością by taką trwałość gwarantowały.
Poradnik jest rodzajem kursu, w którym krok po kroku zdobywamy wiedzę, w której niektóre zagadnienia są znajome, ale nie zawsze mamy świadomość znaczenia danego tematu, albo po prostu nie przywiązujemy do tego szczególnej uwagi. Często bowiem jest tak, że czytamy jakiś poradnik, wiemy, co jest dobre, a co złe, ale jakoś trudno nam wprowadzić to wszystko w życie, bo jesteśmy przytłoczeni mnóstwem informacji lub po prostu uważamy, że nie mamy na to czasu.
W organizowaniu posiłków niezbędny jest planer zdrowia, którego wzór znajduje się na końcu książki. Ma on na celu ocenić, co zjadamy, jakie popełniamy błędy, które produkty trzeba wyeliminować, po których czujemy się lepiej, a które wpływają na nas niezbyt dobrze. W planerze uwzględniony został też aspekt duchowy, gdyż jeden z punktów dotyczy wdzięczności, rozwoju duchowego i dobrych uczynków, jakie zrobiliśmy danego dnia dla drugiego człowieka. Pan Marek Zaremba doradza, by robiąc zakupy szukać produktów dobrej jakości, ale przede wszystkim gotować z miłością, prostotą, umiarem i czerpać radość z bycia razem przy stole. Pomaga nam w rozeznaniu się w morzu informacji oraz w ich uporządkowaniu układając wszystko tak, byśmy mogli skutecznie i w swoim rytmie wprowadzić zmiany w życie.
Wydanie: I
Data premiery: 28.05.2024r.
Ilość stron: 352
Wymiary: 140 x 200 mm
Okładka: miękka
ISBN: 978-83-67925-94-5
Wydawnictwo: Esprint
Moja ocena: 5/6
Egzemplarz książki otrzymałam od portalu Sztukater
Bardzo ciekawe publikacja.
OdpowiedzUsuńZmiana nawyków żywieniowych bardzo często polepsza komfor życia. Będę miała tę książkę na uwadze.
OdpowiedzUsuńZ tą książką chciałabym się zapoznać
OdpowiedzUsuńChętnie zobaczę co w niej jest.
OdpowiedzUsuńMam w domu "Jaglany detoks" tego autora, ale z tą książką też się chętnie zapoznam.
OdpowiedzUsuń