11 grudnia 2023

1496. - "Cholesterol pod kontrolą"


"Cholesterol pod kontrolą"
Agata Lewandowska

Wydanie: I
Data premiery: 17.05.2023r.
Liczba stron: 192
Wymiary: 230 x 170 mm
Okładka: miękka ze skrzydełkami
ISBN 978-83-8151-514-6
Wydawnictwo RM
Moja ocena: 6/6


„Staraj się postępować w zgodzie ze sobą i ze swoimi upodobaniami.”

Jednym z problemów zdrowotnych, z jakimi mierzy się spora część społeczeństwa jest podwyższony poziom złego cholesterolu. Statystyki pokazują, że niemal 20 mln Polaków może mieć ten problem. Za taki stan odpowiada przede wszystkim nasz sposób odżywiania, którym możemy sobie zarówno zaszkodzić, jak i pomóc, o czym przekonuje książka „Cholesterol pod kontrolą”.


Pani Agata Lewandowska jest z zawodu dietetyczką i na bieżąco śledzi najnowsze badania naukowe, by uzupełniać swoją wiedzą. Ma na swoim koncie kilkanaście poradników na temat zdrowia. Ja miałam możliwość poznać jej publikację na temat Hashimoto pt. „Dieta w chorobie Hashimoto”, z wieloma przydatnymi informacjami i przepisami, więc z chęcią sięgnęłam po kolejną książkę tej autorki.

„Cholesterol pod kontrolą” został wydany w większym od standardowego formacie, więc zawarte w niej kolorowe fotografie, którymi opatrzone są proponowane potrawy, są duże i wyraźne. Sięgając po tę książkę miałam nadzieję, na sporą porcję przepisów i faktycznie nie brakuje ich w całym poradniku. Uzupełniają one prezentowaną treść, w której autorka omawia różne zagadnienia związane z głównym tematem książki. Wśród pięćdziesięciu propozycji są pasty śniadaniowe, potrawy bez dodatku jaj, dania jarskie, rybne, sałatki i surówki, zapiekanki, ale też desery i zdrowe wypieki. Bez problemów można odnaleźć ten przepis, który chcielibyśmy wykorzystać, gdyż wszystkie potrawy zostały wymienione w spisie treści, oraz w alfabetycznie ułożonej liście umieszczonej na końcu książki.


Zasada, jaką zastosowała autorka w przedstawieniu swojej wiedzy opiera się na tym, by jak najbardziej wszystko było przejrzyste i łatwe do zastosowania. Materiał został podzielony na 12 części, z których dwa pierwsze rozdziały mają charakter wyłącznie teoretyczny, a ostatni stanowi podsumowanie całości. Od trzeciego rozdziału informacje teoretyczne przewijają się z porcją przepisów związanymi z produktem i tematem, o którym opowiada w danej części. Najpierw omawia główne zagadnienie, któremu poświęcony jest rozdział, a po nim zamieszczone zostały przepisy nawiązujące do poznanej treści. Na przykład, jeżeli poświęca uwagę spożywaniu jajek, obalając przy okazji panujące mity, to w tym samym rozdziale znajdziemy kilka przepisów, które uwzględniają przedstawione zasady i informacje. Poza przepisami, materiał uzupełniony został tabelkami, zestawieniami, wyszczególnieniami, dzięki którym całość sprawia wrażenie uporządkowanej treści, a przy tym nie przytłacza ona zbyt długimi opisami, więc czytanie poszczególnych zagadnień przebiega bez trudności. 

Autor porusza w tej książce wiele zagadnień, które wzbudzają często kontrowersje, wątpliwości i funkcjonują, jako mity, które nie zawsze zgadzają się z rzeczywistością. Przede wszystkim uświadamia, dlaczego zbyt wysoki poziom złego cholesterolu jest dla nas niebezpieczny, jakie choroby wywołuje oraz jakie elementy diety wpływają pozytywnie na poziom cholesterolu. Doradza, jakie produkty podwyższają zły cholesterol, jak komponować posiłki, które produkty lepiej jest wyeliminować z naszego jadłospisu, a jakie możemy spożywać mając na względzie swoje zdrowie oraz podpowiada jak dostosować dietę do indywidualnych potrzeb i upodobań. 


Dowiadujemy się czy ma sens dieta beztłuszczowa lub niskotłuszczowa, co jest lepsze: masło czy margaryna, jak zmniejszyć spożycie mięsa, a przy tym poznajemy fakty i mity na temat ryb i jak przyrządzać posiłki bezmięsne, by było smaczne. Pani Agata odnosi się do kwestii spożywania nabiału, szczególnie śmietany, a także, wskazuje, które warzywa, owoce i zboża obniżają cholesterol. Podpowiada też, w jaki sposób wprowadzać zmiany w odżywianiu, by nie były uciążliwe i przebiegały w przyjemnym nastroju. Proponuje różne sposoby gotowania, dzięki któremu z łatwością zostanie obniżony zły cholesterol. 

Wiedza przedstawiona została w pigułce, ale w wystarczającej ilości, by zrozumieć problem i dowiedzieć się, jak mu zaradzić. Z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie wśród wielu propozycji, które uświadamiają jak się odżywiać, by było to dla nas smaczne, ale przede wszystkim zdrowo.

Egzemplarz książki otrzymałam od portalu Sztukater



5 komentarzy:

  1. Bardzo ważne tematycznie publikacja. Warto się z nią zapoznać.

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno ważną częścią są te mity, które nadal funkcjonują wśród nas.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawa publikacja, pozdrawiam Mirko, Jardian .

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę chyba kupić tę książkę bliskiej osobie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo pomocna książka, muszę się zapoznać z jej treścią. Czy porusza też problem trójglicerydów? Pozdrawiam Mirko.

    OdpowiedzUsuń

Jeśli któryś z komentarzy nie jest widoczny, proszę o cierpliwość. System blogowy czasami wymaga akceptacji komentarzy, mimo że nie jest to konieczne.

Każda recenzja to moje subiektywne odczucia! Wasze mogą być zupełnie inne i zawsze jestem ciekawa Waszych opinii.

Bardzo dziękuję za każdą wizytę i komentarz. Komentarze bardzo mnie cieszą.

Wpisy o charakterze spamu oraz z reklamami firm lub produktów będą usuwane.

Popularne posty