Energia, witalność, zdrowie
Ruediger Dahlke
Dr Ruediger Dahlke pracuje od ponad 40 lat jako lekarz psychoterapeuta. Jest on światowym autorytetem w dziedzinie terapii naturalnych i ekspertem w sferze duchowości i holistycznego podejścia do zdrowia ale i do życia. Prowadzi szkolenia i wykłady, w których łączy kwestie fizyczne i duchowe oraz zachęca do wzięcia całkowitej odpowiedzialności za swoje zdrowie. Znany jest też ze swoich bestsellerowych książek i programów na CD, które są podstawą do rozwijania duchowego światopoglądu i jego pracy. Swoją pierwszą książkę napisał ponad 30 lat temu pod tytułem „Świadomy post”. W Polsce zostały wydane m.in. „Księga medytacji”, "Lecznicze głodówki", „Oszukując przeznaczenie”, "Zwierzę odbiciem ludzkiej duszy".
„Zdrowy apetyt jest naszą najlepszą szansą wybrania najbogatszej oferty Matki Natury, dokładnie takiej, jakiej potrzebuje nasz organizm. W tym celu musimy powrócić do korzeni.”
Ruediger Dahlke
Nie ma na świecie nic równie potężnego jak pomysł, którego czas właśnie nadszedł.
- Viktor Hugo
Współczesny sposób odżywiania różni się znacznie od tego co jedli nasi przodkowie. Ich pożywienie było przede wszystkim naturalne i pochodziło z tego co sami wyhodowali, upolowali czy zebrali. Poza tym było uzależnione od pór roku. Zimą jedzenie miało na celu rozgrzanie organizmu i dodanie energii, natomiast w lato miało dawać orzeźwienie i siłę. Dziś nie zwracamy na to co i kiedy jemy lecz głównie kierujemy się smakiem, wyglądem i walorami odżywczymi. Czy jednak jest ono dla nas zdrowe? Jak powinno wyglądać nasze super menu, które będzie sprzyjać naszemu zdrowiu, doda nam energii i witalności? Ten temat porusza Ruediger Dahlke w swojej książce pt.: „Superodżywianie.”
źr. zdjęcia: www.amazon.de |
okładka oryginału źr. zdjęcia: www.amazon.de |
Książka dotarła do mnie starannie ofoliowana, dzięki czemu otrzymujemy ją w nienaruszonym stanie. Po rozpakowaniu ukazuje się estetycznie zaprojektowana twarda okładka z kolorową fotografią na turkusowym tle. Jej dodatkową zaletą są zszywane brzegi, co gwarantuje trwałość przy czytaniu. Wnętrze - w tonacji czarno - białej, bez graficznych ozdobników i fotografii czy rysunków. Jednolity tekst urozmaicany jest sentencjami, cytatami lub myślami wyszczególnionymi kursywą. Co pewien czas pojawiają się ciekawostki napisane odmienną czcionką i ujęte w oddzielne ramki. Całość została wydrukowana na dobrej jakości papierze, który jest przyjemny w dotyku i miły dla oka.
Treść została podzielona na trzy części, które poprzedza obszerny wstęp. Poznajemy w nim osobiste doświadczenia autora, jego styl życia i sposób odżywiania. Przybliża nam także podstawowe pojęcia, które są omówione na kolejnych stronach książki.
Autor połączył w niej wiedzę Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, naukową i zdobytą w efekcie własnych doświadczeń. Często powołuje się na badania znanych autorytetów naukowych, przytacza ich opinie i uświadamia jakie popełniamy błędy żywieniowe. Uświadamia skąd biorą się choroby, dlaczego się starzejemy i co sprawia, że czujemy się źle. Omawia różne diety pojawiające się w świecie żywieniowym i podpowiada które z nich są dla nas korzystne.
Nie ukrywa, że jest zwolennikiem wegańskiego sposobu odżywiania i podkreśla jego zalety. Zwraca uwagę nie tylko na wartości odżywcze pożywienia ale przede wszystkim na jego energetykę. Nie chodzi tu o ilość kalorii lecz o to w jaki sposób dany produkt dodaje nam witalności i ciepła. Każdy rodzaj potrawy czy artykułu spożywczego wpływa na nas ochładzająco lub rozgrzewająco. Z reguły nie bierzemy tego pod uwagę wybierając jakieś danie. Tymczasem jest to istotne dla naszego zdrowia i samopoczucia.
„Aby rozwiązać tajemnicę energii życia naszego pożywienia, należy dokładnie przeanalizować to, co wchodzi w jego skład, ponieważ wszystko w pożywieniu jest niezbędne. Musimy tylko wszystko złączyć w jedność, inaczej skomponować i codziennie stosować. Najważniejsza zasada przeznaczenia to polarność – do każdego bieguna należy dopasować biegun przeciwny. Szukanie energii życiowej w naszym pożywieniu będzie skonfrontowane z tą zasadą.”
Autor w oparciu o badania naukowe przedstawia receptę na super jedzenie analizując produkty spożywcze pod kątem znajdującej się w niej energii i światła. Przybliża pojęcia rytmu i porządku w odżywianiu oraz odkrywa odwieczne sekrety długowieczności i witalności. Przedstawia zasady myślenia według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej i podpowiada jak współcześnie możemy dostosować się do takich norm odżywiania wprowadzając nowe zasady do swojego życia.
Prezentuje test pomagający ocenić naszą sytuację termiczną na podstawie pytań dzięki którym ocenimy do jakiego typu należymy i jak możemy świadomie wpłynąć na procesy zachodzące w naszym ciele. Przekazuje też wiele ciekawych informacji na temat przypraw, różnych produktów żywnościowych napojów, witamin i mikroelementów. Doradza jak mądrze stosować dietę wegetariańską i wegańską, by była ona pełnowartościowa i zdrowa.
Prezentuje test pomagający ocenić naszą sytuację termiczną na podstawie pytań dzięki którym ocenimy do jakiego typu należymy i jak możemy świadomie wpłynąć na procesy zachodzące w naszym ciele. Przekazuje też wiele ciekawych informacji na temat przypraw, różnych produktów żywnościowych napojów, witamin i mikroelementów. Doradza jak mądrze stosować dietę wegetariańską i wegańską, by była ona pełnowartościowa i zdrowa.
„Dusza i cało dopełniają się i zawsze stanowią i stanowiły jedność. Za późno zrozumiano, że psychosomatyczne leczenie z pomocą obrazu klinicznego choroby oraz somatyka nie mają nic wspólnego z medycyną konwencjonalną i z medycyną naturalną, ale w przeciwieństwie do tego cudownie się uzupełniają i wspierają.”
Książka dostarczyła mi wiele ciekawych informacji o żywieniu i składnikach odżywczych a zwłaszcza o roli jaką odgrywa światło i ciepło emanujące z tego co spożywamy. Okazuje się, że dawna wiedza w połączeniu ze współczesnymi możliwościami i świadomością to dobra droga ku zdrowiu na długie lata, o czym zaświadcza osoba autora, który cieszy się energią i witalnością nawet po przekroczeniu 60 lat!
Książkę można kupić w sklepie:
Rok wydania polskiego: 2017
Rok wydania niemieckiego: 2015
Wymiary: 14,5 x 20,5 cm
Ilość stron: 384
Oprawa: twarda
Redakcja: Mariusz Warda
Skład: Tomasz Piłasiewicz
Projekt okładki: Aleksandra Lipińska
Tłumaczenie: Joanna Zaczek
Korekta: Małgorzata Koniarska
Tytuł oryginału: Das Geheimnis der Lebensenergie in unserer Nahrung: Die neue
Na pewno z takiej publikacji można dowiedzieć się wiele ciekawych informacji.
OdpowiedzUsuń