17 października 2020

653. - "Orzechy i pestki"


Orzechy i pestki
Przewodnik mistyczno-kulinarny
Lara Gessler

Wydanie: I
Premiera: 29 września 2020 r.
Format: 168 x 240 mm
Liczba stron: 352
Oprawa: twarda
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Redaktor prowadzący: Michał Nalewski
Projekt okładki: Paweł Panczakiewicz

„Wszystko, co ze sobą zabieramy, powinno inspirować nas duchowo”.

Orzechy i pestki to dary natury znane od wielu wieków. Z reguły spożywamy je w formie przekąsek oglądając programy telewizyjne, czytając książkę czy spędzając czas w towarzystwie. Tymczasem mogą one być świetnym składnikiem różnorodnych potraw, dodając im szczególnego smaku, o czym można przekonać się dzięki książce: „Orzechy i pestki”.

źr. zdjęcia: laragessler.pl
Lara Gessler to polska restauratorka, osobowość telewizyjna oraz autorka książek kucharskich: "Słodki zielnik" oraz "Orzechy i pestki". Podobnie jak jej matka - Magda Gessler - zajmuje się przede wszystkim gastronomią. Jej specjalizacja to wyroby cukiernicze. Fachu uczyła się od najlepszych mistrzów w akademiach kulinarnych oraz restauracjach Londynu i Nowego Jorku. Córka słynnej restauratorki Magdy Gessler, pasję do gotowania odziedziczyła po mamie i tacie – cukierniku. Współwłaścicielka restauracji ,,Słodki... Słony’’. Właścicielka pracowni kulinarnej ,,Pracownia Kulinarna Lary Gessler". Prowadzi warsztaty kulinarne gdzie dzieli się swoim długoletnim doświadczeniem.


W jej domu zawsze gościły orzechy i pestki w różnych okolicznościach i uroczystościach rodzinnych. Są one jej  ulubionymi przysmakami i dlatego postanowiła przekazać swoje sposoby na ich wykorzystanie w codziennym menu. Swoją książką chce zachęcić czytelników do lepszego przygotowywania posiłków i bardziej świadomego dobierania składników, uwzględniając ich zalety nie tylko smakowe ale przede wszystkim zdrowotne. Przybliża ich walory smakowe ale też związane z nimi fakty historyczne, znaczenie magiczno-mistyczne i kulturowe oraz właściwości lecznicze i praktyczne. Przekazuje mnóstwo praktycznych porad i wskazówek począwszy od chwili, gdy chcemy kupić orzechy lub pestki poprzez ich przechowywanie i przygotowanie do spożycia. Na każdej stronie można wyczuć jej miłość do orzechów i pestek. Całość napisana została bardzo przystępnym stylem i tak sugestywnym językiem, że mamy ochotę sięgnąć po jakiś chrupiący smakołyk. 


Jednak przede wszystkim jest to książka wypełniona wieloma zróżnicowanymi przepisami, które zostały pogrupowane pod kątem  rodzajów orzechów i pestek w 15 rozdziałach. Na początku poszczególnych części autorka opowiada jakąś anegdotkę lub epizod ze swojego życia związany z tematyką danego rozdziału. W każdej z nich przybliża historię omawianego orzecha lub pestki, ich pochodzenie, etymologię nazwy, właściwości zdrowotne oraz ich zastosowanie dawniej i dziś. 

Przepisy pochodzą zarówno z kuchni tradycyjnej jak i kuchni autorki. Wszystkie zostały opatrzone dużymi, kolorowymi zdjęciami, dzięki którym wyraźnie widać gotowy efekt przygotowanego dania. Autorem wszystkich fotografii zamieszczonych w poradniku jest pan Wojciech Affek i są one niewątpliwym atutem tego wydania. Dodatkową ozdobą są rysunki wykonane przez panią Katarzynę Stróżyńską – Goraj, które rozpoczynają każdy z rozdziałów. Na uwagę zasługuje też oprawa utrzymana w intensywnej fioletowej barwie, na której widnieją pomarańczowe litery i graficzne ozdoby. Powierzchnia okładki ma delikatny, imitujący aksamit wygląd, miły w dotyku i nadający całości elegancji. 


„Orzechy i pestki” to połączenie poradnika kulinarnego z opowieściami podróżniczymi, autobiograficznymi, ciekawostkami zaczerpniętymi ze zwyczajów ludowych i kultury naszych przodków. Lara Gessler zabiera nas w niezwykłą podróż po różnych zakątkach świata przybliżając rolę orzechów i pestek w życiu danej społeczności. W poszukiwaniu inspiracji odwiedziła m.in. Indonezję, Filipiny, Hiszpanię, Włochy i wiele innych miejsc, gdzie poznała ciekawych ludzi, których życie jest nieodłącznie związane magiczną relacją z orzechami. 

To nie tylko książka kulinarna ale też kulturowo-duchowa uczta prowadząca nas przez wieki, sięgająca korzeniami aż do dawnych wierzeń w różnych tradycjach i kulturach. Dzięki takiemu połączeniu otaczają nas nie tylko zapachy ale też mistyczne doznania. Jest to poradnik, który warto mieć na swojej kuchennej półce, gdyż z pewnością nie raz skłoni nas on do wykorzystania zamieszczonych w nim pomysłów.

Książkę przeczytałam dzięki wydawnictwu:

Do nabycia na stronie wydawnictwa oraz księgarni 





9 komentarzy:

  1. To będzie idealny prezent dla mojej mamy.:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się i mam nadzieję, że dla Ciebie również będzie to ciekawa lektura.

      Usuń
  2. Fajnie, że w tej książce jest odczuwalny taki duchowy aspekt.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie tylko duchowy ale też mistyczny i oczywiście kulinarny.

      Usuń
  3. Dla wielbicieli tematu pewnie może być ciekawa. Mnie jednak nie zachęca

    Pozdrawiam
    https://subjektiv-buch.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno jest to ciekawa nawet dla tych, którz nie przepadają za orzechami, bo przepisy można modyfikować :)

      Usuń
  4. Ciekawa książka. Uwielbiam książki kuchenne, mają w sobie naprawdę sporo interesujących rzeczy.

    OdpowiedzUsuń

Jeśli któryś z komentarzy nie jest widoczny, proszę o cierpliwość. System blogowy czasami wymaga akceptacji komentarzy, mimo że nie jest to konieczne.

Każda recenzja to moje subiektywne odczucia! Wasze mogą być zupełnie inne i zawsze jestem ciekawa Waszych opinii.

Bardzo dziękuję za każdą wizytę i komentarz. Komentarze bardzo mnie cieszą.

Wpisy o charakterze spamu oraz z reklamami firm lub produktów będą usuwane.

Popularne posty