w 4 krokach.
dr Susan S. Blum
„Jeśli nie zmienisz kierunku, w którym podążasz, możesz skończyć tam, dokąd zmierzasz”
- Laozi
Choroby autoimmunologiczne są jednymi z najczęściej występującymi schorzeniami na całym świecie. Choroba Gravesa-Basedowa, Hashimoto, Crohna, celiakia czy toczeń to najbardziej znane ale jest ich znacznie więcej. Osoby mające tego rodzaju problemy są przekonani, że już do końca życia będą musieli przyjmować zapisane farmaceutyki i nic nie mogą więcej zrobić. Tymczasem rozwiązanie jest możliwe wraz z zastosowaniem zaleceń medycyny funkcjonalnej. Na tej podstawie została stworzona metoda opisana w książce pt.: „Program uzdrawiający układ odpornościowy”
![]() |
źr. zdjęcia: amazon.com |
![]() |
okładka oryginału źr. zdjęcia: amazon.com |
„to nie kalorie są problemem, lecz informacje zawarte w żywności, które twoje ciało identyfikuje, odczytuje i na które reaguje.”
Autorka proponuje czterostopniowy program naprawczy, który ma pomóc wyeliminować czynniki osłabiające układ odpornościowy. Został on oparty na jej własnym doświadczeniu, gdyż od wielu lat cierpiała na chorobę tarczycy Hashimoto. To sprawiło, że zaczęła poszukiwać informacji na jej temat co doprowadziło ją do medycyny funkcjonalnej. To tam znalazła pomoc dla swoich problemów. Stworzyła metodę, która uzdrowiła jej układ odpornościowy pozwoliła normalnie funkcjonować na co dzień. Na tej podstawie jest przekonana, że choroby autoimmunologiczne są odwracalne i uleczalne. Trzeba jedynie odpowiednio się nimi zająć i dotrzeć do ich przyczyn, którymi najczęściej są bakterie, toksyny środowiskowe, alergeny, stres i niezdrowa dieta.
Podstawą jest wykorzystanie pożywienia jako lekarstwa. Dr Blum zapewnia, że dzięki wskazówkom zawartym w książce, można przywrócić równowagę w układzie odpornościowym, zanim dojdzie do nieodwracalnych uszkodzeń w mózgu, stawach, tarczycy, naczyniach krwionośnych lub innych ważnych narządach.
"Pożywienie to coś znacznie więcej niż kalorie. Pokarmy, które spożywamy, mają ogromny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie."
Zanim zostaniemy poprowadzeni przez kolejne kroki programu, autorka przybliża swoją historię choroby, poszukiwań, istotę medycyny funkcjonalnej, jej zalety, możliwości i działanie. Jej program obejmuje cztery etapy, które są istotne dla kondycji naszego organizmu.
1. Jedzenie jako lekarstwo
2. Zrozumienie wpływu stresu na i organizm
3. Zadbanie o zdrowie jelit
4. Wspieranie wątroby
2. Zrozumienie wpływu stresu na i organizm
3. Zadbanie o zdrowie jelit
4. Wspieranie wątroby
Zostały one opisane w takiej kolejności, gdyż w ten sposób wprowadzane zmiany są efektywne. Jednak każdy z nich można realizować oddzielnie, w dowolnej kolejności w zależności od potrzeb.
Każdy z nich został opisany w osobnych częściach podzielonych na trzy rozdziały. Pierwszy z nich zawiera zawsze podstawowe informacje z zakresu omawianego zagadnienia i jego związki układem odpornościowym. Drugi rozdział każdej części jest wypełniony praktycznymi wskazówkami, ćwiczeniami, medytacjami oraz badaniami i testami, dzięki którym możemy określić co nam dolega i jaki leczenie będzie dla nas najskuteczniejsze. W trzecim rozdziale znajdziemy przepisy kulinarne bazujące na przeczytanym materiale i wspomagające wprowadzanie zmian w naszym pożywieniu. Zostały one opracowane z pomocą Marti Wolfson, która jest szefową kuchni w Blum Center. To niewątpliwy atut tej publikacji pozwalający praktycznie wykorzystać i wypróbować omawiane kwestie.
Książka może być wsparciem dla osób cierpiących z powodu różnorodnych chorób autoimmunologicznych ale też została napisana z myślą o osobach, które są zdrowe i chcą wiedzieć w jaki sposób uniknąć zachorowań i wzmocnić swój układ odpornościowy. Zawarte w niej informacje pomogą zrozumieć dlaczego dane schorzenie pojawiło się w naszym organizmie a przede wszystkim jak możemy sobie pomóc.
Książkę można kupić w sklepie:
Rok wydania polskiego: 2017
Rok wydania amerykańskiego: 2013
Wymiary: 15,5 x 21,5 cm
Ilość stron: 552
Oprawa twarda:
Redakcja: Mariusz Warda
Skład: Aleksandra Lipińska
Projekt okładki: Aleksandra Lipińska
Tłumaczenie: Karolina Bochenek
Jakość jedzenia, jakie jemy, jest bardzo ważne. Interesująca publikacja.
OdpowiedzUsuńBardzo przydatna publikacja, chętnie się z nią zapoznam.
OdpowiedzUsuń