niedziela, 29 lipca 2018

422. - "Jak Jeść by Zdrowo Żyć"

Robert Jarząbkiewicz

           

„Przejście na zdrową dietę nie przestawi nam życia, nie zrobi w nim rewolucji, ale da szybki efekt i dużo korzyści.“

Witaminy pełnią ważna rolę w naszym organiźmie, dlatego ich dostarczanie powinno być dla każdego priorytetem. W tym celu stosujemy różnorodne diety w przekonaniu, że dzięki nim otrzymujemy wystarczające ilości składników odzywczych. Najnowsze badania pokazują, że dzisiejsze diety nie uwzględniają w pełni potrzeb naszego organizmu. Niezwykle modne stały się obecnie suplementy diet, o których można przeczytać w wielu publikacjach czy usłyszeć w reklamach. Czy suplementacja jest nam potrzebna? Czy możemy zadbać o właściwy poziom witamin i mikroelementów w naszym organiźmie, spożywając jedynie naturalne produkty żywieniowe? Jak powinna wyglądać zdrowa dieta? Co powinniśmy jeść a czego unikać? Tego dowiemy się z książki pt.: „Jak Jeść by Zdrowo Żyć“.

źr. zdjęcia: krynicatv
Robert Jarząbkiewicz z wykształcenia jest intendentem okrętowym. Przez większość życia związany był z produkcją i przetwórstwem żywności. Praktyczną wiedzę dotyczącą odżywiania zaczynał zdobywać w kuchni na słynnym polskim transatlantyku TSS ,,Stefan Batory’’. Poza tym prowadził zakłady mięsne i pracował w kuchniach najlepszych londyńskich hoteli. 

Zagadnieniem żywienia zainteresował się w czasie studiów w latach 80. XX wieku. Wpływ miały na to m.in. wykłady z zasad zdrowego żywienia. W poznawaniu tej dziedziny towarzyszyła mu jego żona, która była studentką akademii medycznej. Razem wychowali dwóch synów, którzy cały czas cieszą się zdrowiem stosując reguły diety przedstawionej w książce. 


Do jej napisania skłoniła go ciekawość związana z informacją o niedoborze witamin u ludzi. Zaczął szukać przyczyn tego zjawiska zadając sobie pytanie: „Czy codzienna dieta, oczywiście bez suplementacji, może dostarczyć wszystkich potrzebnych organizmowi znanych obecnie składników spożywczych.?"

Przeanalizował różne diety, jadłospisy w ośrodkach wczasowych, gospodarstwach agroturystycznych i jadłodajniach. Okazało się, że w proponowanych posiłkach brakuje potrzebnych nam witamin i składników odżywczych. Szukając odpowiedzi na swoje pytania określał poziomy zapotrzebowania na poszczególne składniki diety. Doszedł do wniosku, że „jest możliwe, aby codzienna dieta dostarczała człowiekowi wszystkiego, czego potrzebuje organizm.“

Efektem jego badań jest niniejsza książka, w której zawarł własne doświadczenia, spostrzeżenia oraz wiedzę z dostępnych źródeł. Brał też pod uwagę tabele wartości odżywczych żywności, które sporządzał przez wiele lat. Na ich podstawie ustalił optymalne normy, które doskonale sprawdzają się w jego życiu. Opracowany przez siebie sposób odżywiania stosuje z powodzeniem od wielu lat w swojej rodzinie.

Autor zaznacza, że nie jest to książka o leczeniu lecz o zdrowym, świadomym odżywianiu. Zawarł w niej wiele informacji o żywności, witaminach, mikroelementach oraz ostrzeżenia przed niedrowymi produktami. W ten sposób pragnie zachęcić jak najwięcej osób, by skorzystały z jego wskazówek i pokazać na czym polega właściwy dobór pożywienia. 

Swoją wiedzę przedstawił w sześciu rozdziałach, z których najobszerniejszy z nich jest rozdział ostatni zajmujący większą część książki. W kolejnych rozdziałach omawia zasady zdrowego odżywiania, odnosi się do popularnych diet, wymienia niezdrowe i zdrowe produkty spożywcze oraz podstawowe składniki odżywcze.


Jest zdania, że po wyeliminowaniu kilku niezdrowych składników, wszystko inne jest zdrowe i działa korzystnie na organizm. Podaje wiele przykładów zwyczajów żywieniowych w różnych kulturach nie tylko funkcjonujących współcześnie lecz także w czasach naszych przodków i ludów pierwotnych. Uzmysławia zmiany jakie zaszły na przestrzeni wieków w przemyśle spożywczym, stylu życia i odżywianiu się. Ujawnia mechanizmy funkcjonowania wielkich koncernów spożywczych oraz procesy zachodzące w naszych ciałach podczas spożywania wybranych produktów.

Najważniejszą częścią książki jest zdrowa dieta, którą autor proponuje zastosować w celu poznania zasad komponowania menu i wprowadzania zmian w naszym żywieniu. Przedstawia dziesięciodniowy plan żywieniowy z podziałem na śniadania, obiady i kolacje. Przy każdym dniu znajdują się przepisy na proponowane dania oraz tabelki, w których zostały ujęte wartości odżywcze potraw, zapotrzebowanie na błonnik oraz mikro - i makroelementy w posiłkach.


Na temat zdrowego odżywiania i stylu życia pojawia się wiele poradników, opracowań, programów telewizyjnych i artykułów. Niejednokrotnie zawierają one sprzeczne informacje, wprowadzają ludzi w błąd i powodują zamęt. Najczęściej są opisywane wartości odżywcze określonych grup produktów, które każdy znas powinien dostarczać organizmowi lub też wielokrotnie powtarzane te same zalecenia, o których można przeczytać w dostępnych materiałach prasowych czy wydawniczych. 

Książka pt.: „Jak Jeść by Zdrowo Żyć“ propaguje rozsądne odejście do odżywiania, bez drastycznych zmian czy ograniczeń. Podobało mi się podejście autora do tematu, gdyż nie powiela on popularnych obecnie trendów unikania niektórych składników i produktów spożywczych. Dieta, zaproponowana przez niego, uwzględnia mięso, nabiał, produkty zbożowe, wokół których ostatnio powstało wiele mitów i wyolbrzymionych problemów. Zachowanie rozsądku to podstawa w podejmowaniu mądrych wyborów żywieniowych. 

Nasz organizm potrzebuje zróznicowanej diety, więc powinniśmy zachować równowagę w tym, co spożywamy. Pożywienie powinno nam dostarczać energii, materiału budulcowego dla naszych komórek oraz różnych niezbędnych składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. 

„Przestrzeganie zasad zdrowej diety wymaga mało wysiłku i jest łatwe do spełnienia, trzeba tylko zdobyć trochę informacji.“

W dzisiejszym świecie nie mamy problemów ze zdobywaniem pożywienia. Bogactwo towarów oferownych przez sklepy kuszą nasze zmysły różnorodnymi propozycjami. Nie wszystkie są dla nas korzystne, dlatego musimy nauczyć się mądrze komponować swoje posiłki. Zdrowa dieta oparta na świadomych wyborach i unikanie niezdrowych produktów to droga do dobrego samopoczucia i utrzymania dobrego zdrowia.

Książkę można kupić w sklepie:


Wydanie II
Data wydania: 20.06.2018
Okładka: miękka
Wymiary: 148 x 210 mm
Ilość stron: 200
Redaktor prowadząca: Wioletta Tomaszewska
Korekta: Bogusław Jusiak, Zuzanna Laskowska, Studio Anatta – Kraków
Projekt okładki: Robert Rumak
Ilustracje na okładce: © Pixabay – Engin_Akyurt
Skład: Jacek Antoniewski

2 komentarze:

  1. Zdrowe i świadome odżywanie jest bardzo ważne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapowiada się ciekawa lektura, książka czeka już u mnie na stosiku, niestety czasu brak.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdą wizytę i komentarz. Komentarze bardzo mnie cieszą . Będzie mi miło, gdy będą one podpisywanie,chociażby imieniem, gdyż mam wówczas możliwość poznania czytelników:) Anonimowe wpisy o charakterze spamu, będą usuwane.

CHĘTNIE CZYTANE