378. - "Zdrowe tłuszcze, dobre białka"

Rewolucja w odżywianiu
Metoda LOGI
Dr. Nicolai Worm

         

„Świat staje się coraz bardziej okrągły.”

Naukowcy od wielu lat szukają sposobów na zmniejszenie epidemii otyłości, jaka ma miejsce w dzisiejszych czasach. W ciągu ostatnich 40 lat pojawiały się różne metody i diety, lecz niestety okazały się bezskuteczne. Dotychczasowa piramida żywieniowa zakładała dostarczanie organizmowi dużej ilości węglowodanów a unikanie tłuszczów i białek. Okazuje się, że była ona niekorzystna dla naszego zdrowia i wyglądu. Nowe zasady odżywiania przedstawia książka pt.: „Zdrowe tłuszcze, dobre białka”

źr. zdjęcia: www.amazon.de
Nicolai Worm w latach 1979 - 1985 roku pracował w Instytucie Medycyny Społecznej, Prewencji i Rehabilitacji w Tutzing / Starnberg jako pracownik naukowy. Od 1986 roku jest niezależnym konsultantem i wykładowcą. W swoim dorobku ma Jest wiele książek, broszur i artykułów specjalistycznych. Od 2009 roku jest profesorem niemieckiego Uniwersytetu ds. Zapobiegania i Zarządzania Zdrowiem (DHPG).

Zbierając materiały do swojej książki „Syndrom X oder Ein Mammut auf den Teller!” poznał setki badań związanych z naturalnym sposobem odżywiania. Brał pod uwagę zarówno badania archeologiczne na temat pierwotnej ludzkiej diety oraz analizę przyzwyczajeń żywieniowych u ludów zbieracko - łowieckich. Dotarł też do nowoczesnych eksperymentów udowadniających korzystny wpływ na zdrowie diety pierwotnej. Pokazywały one, że człowiek powinien spożywać pokarmy ubogie w węglowodany a bogate w białka, tłuszcze, zieleninę i błonnik. Na tej podstawie opracował nową wersję diety pierwotnej i zastosował ją na sobie. Zauważył poprawę samopoczucia, brak zmęczenia w ciągu dnia i stopniową utratę zbędnych kilogramów. 

okładka oryginału:
źr.zdjęcia: www.amazon.de
Po ukazaniu się książki „Syndrom X oder Ein Mammut auf den Teller!” natrafił na esej prof, dr.n. med. Davida Ludwiga, w którym została przedstawiona nowa piramida żywienia stosowana z powodzeniem w walce z nadwagą. Okazało się, że jest ona zbieżna z jego wiedzą i doświadczeniem, które zamieścił w ostatnim rozdziale swojej książki. Za zgodą profesora Ludwiga zaczął rozpowszechniać piramidę LOGI w krajach niemieckojęzycznych. 

Dr Nicolai Worm dostosował tę piramidę do europejskich realiów uwzględniając nowe podejście do odżywiania i w ten sposób opracował metodę LOGI. Zastosował ją u siebie ponad 4 lata temu i w tej chwili cieszy się szczupłą sylwetką i doskonałym zdrowiem.

LOGI pochodzi od „Low Glycemic and Insulinemic Diet” i oznacza sposób odżywiania pomagający utrzymać niski poziom cukru oraz insuliny we krwi. W tej metodzie główną rolę odgrywają warzywa, sałaty, świeże owoce oraz produkty bogate w białko czyli mięso, drób i ryby a także produkty mleczne i tłuszcze. Duże znaczenie mają zdrowe oleje i tłuszcze. 


Autor uważa, że ta metoda to idealna forma odżywiania, która prowadzi do trwałego zdrowia, dobrej kondycji, witalności i szczupłej sylwetki. Jej zaletą jest łatwość wdrożenia jej w życie. Została zaprojektowana dla osób z insulinoodpornością oraz typowymi dla niej zaburzeniami przemiany materii, wspomaga utratę zbędnych kilogramów, poprawia ogólny stan organizmu. 

„W ciągu ostatnich kilkuset lat stworzyliśmy świat, który wymaga od nas coraz mniejszego zużywania energii. To, co opisujemy jako postęp i wysoką jakość życia, przysparza nam dużych problemów.”

Niskowęglowodanowa metoda LOGI nie wymaga liczenia kalorii, daje pozytywne efekty w krótkim czasie, obniża poziom insuliny i cukru we krwi, zmniejsza uczucie głodu, nie powoduje efektu jo-jo a organizm otrzymuje wszystkie niezbędne składniki odżywcze. To tylko niektóre plusy.Na dowód przytacza listy napisane do niego przez lekarzy oraz przypadki osób, które zastosowały ją w swoim życiu.


Poznajemy założenia nowej piramidy żywieniowej według metody LOGI, korzyści diety bogatej w białko i tłuszcze a ubogiej w węglowodany, produkty o niskim indeksie glikemicznym, listę zdrowych owoców, tłuszczów, plan żywienia z uwzględnieniem równowagi kwasowo - zasadowej, najlepsze źródła kwasów tłuszczowych Omega - 3 i prawidłową dietę rozdzielną. Te wszystkie zasady zostały uwzględnione w przepisach znajdujących się w osobnej, końcowej części publikacji.

Książka nie ma wyraźnego podziału na odrębne części ale można wyodrębnić dwie główne: teoretyczną i praktyczną, czyli wdrożenie metody LOGI w życie oraz ponad 70 przepisów uwzględniających przedstawione zasady. Przedstawia szczegółowe zalecenia żywieniowe, swoje ulubione dania, pomysły na posiłki poza domem i sposoby radzenia sobie z napadami głodu.


Przepisy zostały opracowane pod kątem różnych sytuacji życiowych. Znajdziemy wśród nich propozycje na dobry początek dnia, lunch i do biura, dania dla czterech osób oraz szybkie, lekkie kolacje. Wszystkie zostały wymienione w spisie treści na początku książki, dzięki czemu szybko można odnaleźć interesującą nas potrawę. Większość z tych kulinarnych propozycji opatrzone zostały kolorowymi fotografiami, które są niewątpliwym atutem książki.

„Żyjemy w ekonomicznym paradoksie: godne wzmianki spalanie energii kosztuje dużo czasu i pieniędzy, podczas gdy niezbędne do życia przyjmowanie energii lub kalorii poprzez jedzenie nie kosztuje praktycznie nic.”

Problem otyłości jest dziś bardzo powszechny i coraz więcej osób ma trudności z utrzymaniem szczupłej sylwetki. Przyczyn otyłości jest wiele, lecz największy wpływ ma złe odżywianie i siedzący tryb życia. Istnieje wiele diet, które nakazują liczenie kalorii, unikania tłuszczów, białek czy produktów mięsnych. Często przynoszą one rozczarowania i w efekcie stare nawyki. Metoda LOGI przynosi trwałe zmiany i może być ratunkiem dla wielu osób, które pragną schudnąć bezpiecznie, czuć się zdrowo, pełni sił i energii.


Książkę można kupić w sklepie:

Wydanie: I 
Rok wydania polskiego: 2017
Rok wydania niemieckiego: 2016
Wymiary: 14,5 x 20,5 cm
Ilość stron 244
Oprawa miękka
Redakcja: Mariusz Warda
Skład: Iga Figlewska
Projekt okładki: Iga Figlewska
Tłumaczenie: Małgorzata Rzepka
Fotografie: Studio L’Eveque, München
Tytuł oryginału: LOGI-METHODE. Glücklich und schlank - Mit viel Eiweiss und dem richtigen Fett. Die LOGI-Methode

Komentarze

Prześlij komentarz

Jeśli któryś z komentarzy nie jest widoczny, proszę o cierpliwość. System blogowy czasami wymaga akceptacji komentarzy, mimo że nie jest to konieczne.

Każda recenzja to moje subiektywne odczucia! Wasze mogą być zupełnie inne i zawsze jestem ciekawa Waszych opinii.

Bardzo dziękuję za każdą wizytę i komentarz. Komentarze bardzo mnie cieszą.

Wpisy o charakterze spamu oraz z reklamami firm lub produktów będą usuwane.