Doskonałe trawienie, odporność i zdrowe emocje
Brenda Watson,
dr Leonard Smith, Jamey Jones
dr Leonard Smith, Jamey Jones
„Zdrowie układu pokarmowego jest podstawą dla twojego ogólnego zdrowia.”
Otyłość to jeden z najczęstszych problemów wielu osób i przyczyna różnych dolegliwości i chorób. Tryb życia w dzisiejszym świecie nie sprzyja zdrowiu co widać po zwiększającej się ilości pacjentów z różnymi chronicznymi schorzeniami i nadwagą. Leczenie polega głównie na przyjmowaniu leków i stosowaniu diet, bez dociekania źródeł danej przypadłości. Tymczasem autorka książki „Program przywracania równowagi jelitowej” przekonuje, że wystarczy zadbać o jelita, by móc ponownie cieszyć się zdrowiem a przy tym szczupłą sylwetką.
źródło zdjęcia: brendawatson.com |
Brenda jest przekonana, że sekret w dążeniu do utraty wagi tkwi właśnie w układzie pokarmowym, który ona nazywa „czynnikiem jelitowym”. Swoją wiedzę oparła na badaniach naukowych i własnym doświadczeniu.
W swojej publikacji przede wszystkim wykazuje zależność występowania bakterii w jelitach a przyrostem masy ciała, wyjaśnia funkcjonowanie układu pokarmowego, wyjaśnia przyczyny powstawania nierównowagi jelitowej i podpowiada jak przywrócić właściwy ekosystem bakteryjny. Poznajemy związek między przyjmowaniem antybiotyków, stresu, toksyn z nadwagą, rodzaje bakterii, zalety błonnika, probiotyków, zdrowych tłuszczów, źródła takich chorób jak ciche zapalenie, choroby układu trawiennego, zaparcia, zespół jelita drażliwego, przerost Candidy, refluks, zgaga i biegunka. Dowiadujemy się prawdy o jogurtach, węglowodanach, glutenie, białku i suplementach diety.
W swojej publikacji przede wszystkim wykazuje zależność występowania bakterii w jelitach a przyrostem masy ciała, wyjaśnia funkcjonowanie układu pokarmowego, wyjaśnia przyczyny powstawania nierównowagi jelitowej i podpowiada jak przywrócić właściwy ekosystem bakteryjny. Poznajemy związek między przyjmowaniem antybiotyków, stresu, toksyn z nadwagą, rodzaje bakterii, zalety błonnika, probiotyków, zdrowych tłuszczów, źródła takich chorób jak ciche zapalenie, choroby układu trawiennego, zaparcia, zespół jelita drażliwego, przerost Candidy, refluks, zgaga i biegunka. Dowiadujemy się prawdy o jogurtach, węglowodanach, glutenie, białku i suplementach diety.
amazon.com |
- faza szczuplenia
- faza utrzymania szczupłości.
Podstawą programu jest ograniczenie cukru, spożywanie zdrowych tłuszczów, białek i żywych pokarmów czyli probiotyków. Dieta zawiera dużą ilość warzyw i owoców lecz nie jest to propozycja dla wegetarian, gdyż w jadłospisie są dania zawierające mięso. Autorka dokładnie omawia zasady stosowania diety, omawia każdy jej etap i przedstawia własną metodę, którą nazwała „Łyżeczkowe liczydło” pozwalającą wyliczyć prawdziwą zawartość cukru w pokarmach, zwłaszcza tego ukrytego. Wymienia produkty, które powinniśmy spożywać a których unikać, narzędzia pomocne w przygotowywaniu posiłków i ich przechowywaniu oraz cztery główne suplementy tzw. Formułę H.O.P.E. czyli:
- H – wysoki poziom błonnika
- O – Omega – 3
- P – Probiotyki
- E – Enzymy
Omawia każdy z nich dokładniej, wymieniając korzyści z ich spożywania, dawkowanie i ich rolę dla naszego organizmu. Udziela wielu porad i wskazówek pomagających we właściwym stosowaniu programu, by efekt był zadowalający. Doradza jak odżywiać się poza domem, w jaki sposób wybierać produkty w sklepach, stosować zamienniki dla niezdrowych przekąsek czy walczyć z pokusami żywieniowymi., ćwiczyć i radzić sobie ze stresem. Dopełnieniem są przepisy kulinarne i plan posiłków rozpisany na dwa tygodnie. Są wśród nich propozycje dań na śniadania, obiady, kolacje, przekąsek, deserów, zielonych napojów i koktajli. Przy każdym z nich została zamieszczona informacja dotycząca zawartości cukru, czas przygotowania i ilość porcji.
Książka została opracowana przejrzyście, napisana jasno i zrozumiale. W jej skład wchodzi 14 rozdziałów, z których pierwszych sześć to teoria ale podana w bardzo przystępny i konkretny sposób, bez długich naukowych opisów czy terminologii. Kolejne rozdziały są poświęcone szczegółom Diety na Chudy Brzuch, z których możemy poznać jej zasady i zalecenia. Uzupełnieniem są nauki o jelitach dr Leonarda Smitha oraz historie 10 osób, z którymi Brenda współpracowała podczas pisania książki i zbierania materiałów. Opowiadają oni o swoich problemach i zmianach jakie zaszły po zastosowaniu programu dla odnowy jelit.
„Doprowadzając jelita do równowagi, na nowo budujesz swoje zdrowie, tworząc dla niego silne podwaliny.”
Diet odchudzających jest ogromna różnorodność lecz żadna z nich nie zapewni trwałego rezultatu, jeśli nie zadbamy o jelita. Okazuje się, że szczupła sylwetka nie jest zależna od ilości spożywanych kalorii i tłuszczów, lecz od poziomu bakterii w naszym organizmie. Wystarczy zadbać, by były one w równowadze a będziemy mogli cieszyć się dobrym zdrowiem, pozbędziemy się nadwagi i wielu chorób układu trawiennego, które nie pozwalają normalnie funkcjonować. Przykłady zaprezentowane w książce pokazują, że droga do zdrowia prowadzi przez jelita i zapewnienie równowagi bakteryjnej.
Książkę można kupić w sklepie:
Rok wydania polskiego: 2016
Rok wydania angielskiego: 2014
Wymiary:14,5 x 20,5 cm
Ilość stron 400
Redakcja: Natalia Paszko
Tłumaczenie: Łukasz Głowacki
Projekt okładki: Aleksandra Lipińska
Skład: Aleksandra Lipińska
Korekta: Ewa Korsak
Tytuł oryginału: The Skinny Gut Diet: Balance Your Digestive System for Permanent Weight Loss
Na pewno dużo ciekawego bym się dowiedziała z tej książki o własnym organizmie.
OdpowiedzUsuńNa pewno :)
UsuńKsiążka w sam raz dla mojej mamy, która ma problemy z jelitami. Już spisuję tytuł i przekażę jej.
OdpowiedzUsuńMyślę, że jest to książka nawet dla tych, którzy nie mają takich problemów, gdyż będą wiedzieć jak dbać o swój organizm. :)
Usuń