Zdrowie i długowieczność dzięki kwasom omega-3
Jopp Andreas
„nie ma zbyt dużego znaczenia ilość spożywanego tłuszczu, ważny jest jego rodzaj.”
Zdrowie to coś, co każdy pragnie mieć przez całe życie. Niestety, rzeczywistość pokazuje, że nie jest to takie proste. Utrzymanie go na stabilnym poziomie jest dla wielu osób trudnym zadaniem. W dużej mierze wpływ na to ma sposób odżywiania i prowadzony styl życia. Zaleceń dotyczących prawidłowej diety jest mnóstwo i można pogubić się w propozycjach. Często są one sprzeczne ze sobą. Jednym ze składników, które wzbudzają kontrowersje są tłuszcze. Na ich temat powstało wiele nieprawdziwych mitów. Wystarczy wziąć jakąkolwiek dietę odchudzającą, by przeczytać, że wśród wielu zakazanych produktów spożywczych są tłuszcze. Tymczasem problem nie leży w ich ilości lecz rodzaju. Jakie tłuszcze wybierać doradza autor książki pt.: „Cała prawda o tłuszczach”.
źr. zdjęcia: amzon.de |
okładka oryginalnego wydania źr. zdjęcia: amazon.de |
„Zdrowie oznacza radość życia oraz energię, aktywne spędzanie czasu oraz długowieczność.”
Publikacja została napisana bardzo przystępnie, przejrzyście i w przemyślany sposób a wiedza ujęta sześć części. Każda z nich omawia inny rodzaj tłuszczów i kwasów tłuszczowych. Uzupełnieniem są liczne zdjęcia, tabelki, szare ramki, w których są zaznaczone istotne informacje i wykresy. Dzięki nim można lepiej przyswoić sobie prezentowane zagadnienia a całość nabiera lekkiego charakteru.
Autor podpowiada które produkty mają pozytywny wpływ na nasz organizm, udziela wielu praktycznych porad i wskazówek pomagających zmienić złe nawyki żywieniowe mając na względzie zwiększenie spożywania zdrowych tłuszczów. Przekonuje, że są one niezbędne dla naszego mózgu, serca, dobrego samopoczucia i utrzymania prawidłowej wagi ciała.
Książkę można kupić w sklepie:
Rok wydania niemieckiego:
Numer wydania 1
Format: 14,5 x 20,5 cm
Ilość stron 304
Oprawa: miękka
Redakcja: Mariusz Warda
Skład: Aleksandra Lipińska
Projekt okładki: Aleksandra Lipińska
Tłumaczenie: Anna Chomik
Korekta: Daria Wolska
Tytuł oryginalny: Fit mit Fett: Die Omega-3-Revolution - Gute Fette für ein fittes Gehirn – Herzinfarktrisiko senken – Depressionen vermeiden
W takiej publikacji można wyczytać mnóstwo interesujących rzeczy.
OdpowiedzUsuńNie przeczę ale...! Przekład z oryginału jest tak niechlujny, że wręcz zniechęca do czytania. Nie wierzę w brak elementarnej wiedzy u autora, dlatego jestem wręcz pewny, że nawaliło tłumaczenie. Nie można w takiej publikacji posługiwać się sformułowaniami typu: "zatkane żyły" (podkreślam ŻYŁY), ponieważ problem dotyczy TĘTNIC!!! lub: wszystkie miejsca są "zapchane" - powinno być raczej "wysycone". Po przeczytaniu dosłownie kilku stron załamałem ręce. Pomimo, że nie jest to podręcznik akademicki, takie błędy są niedopuszczalne ponieważ utrwalają w społeczeństwie błędne przekonania.
Usuń