284. - "Imbir"

Lecznicze zastosowanie 
od A do Z
Ellen Heidböhmer 
        

„Lekarstwo bez imbiru to nie lekarstwo”
hinduskie przysłowie.

Dolegliwości i schorzenia pojawiają się w naszym życiu z różnych przyczyn. Sięgamy wówczas po różne specyfiki farmakologiczne, próbując złagodzić ból, cierpienie i objawy wywołane przez dany przypadek chorobowy. Szukamy pomocy w poradniach i aptekach, gdy tymczasem wiele produktów mamy dosłownie pod ręką. Natura oferuje nam wiele roślin leczniczych, których cudowne właściwości są mało wykorzystywane we wspomaganiu naszego zdrowia. Jednej z nich została poświęcona książka pt.: „Imbir. Lecznicze zastosowanie od A do Z”.

źr. zdjęcia: amazon.de
Ellen Heidböhmer urodziła się w 1963 roku. Jest autorką wielu publikacji i artykułów o tematyce zdrowotnej, trenerem osobistym i edytorem. Od wielu lat zajmuje się alternatywnymi metodami leczenia i Tradycyjną Medycyną Chińską. W swojej twórczości opublikowała m.in. artykuły, nowele i książki upominkowe. Pracuje jako lektorka i tłumaczka. 

W 2006 roku napisała książkę o imbirze, w której ujęła swoją wiedzę na ten temat pokazując wszechstronność i potencjał jaki ma on dla naszego zdrowia. Została ona podzielona na dwie części lecz według mnie można by wyszczególnić cztery główne wątki. 

okładka oryginału
źródło zdjęcia: amazon.de
Pierwszy dotyczy rysu historycznego, ciekawostek, zwyczajów stosowanych dawniej z motywem imbiru. Poznajemy różne obrzędy w starożytnych Chinach, Anglii, Irlandii, Japonii, Korei, Malezji i Indonezji oraz Azji Południowo – Wschodniej. Dowiadujemy się o warunkach uprawy, sposobach przechowywania, jego charakterystyczne cechy, dawkowanie i możliwości zastosowania. 

Drugi wątek skupia się na leczniczych właściwościach imbiru. Autorka wymienia opisuje objawy danego schorzenia, przyczyny występowania choroby i sposoby jego zastosowania. Lista chorób i dolegliwości została zamieszczona w spisie treści, dzięki czemu łatwo można odnaleźć interesujący nas problem.

Trzeci motyw ukazuje imbir jako środek wzmacniający i pielęgnacyjny. Jest pomocny przy wydalaniu szkodliwych substancji z organizmu, wspieraniu odporności, problemach z zasypianiem. Stabilizuje stan psychicznym uspokaja, wzmacnia wiarę we własne zdolności i siły, wykazuje działanie przeciwwirusowe, przeciwgrzybiczne, poprawia ukrwienie skóry i wiele innych. 

Część czwarta to zastosowanie imbiru w przepisach kulinarnych, których jest ponad siedemdziesiąt. Pokazują one różnorodność jego wykorzystania w potrawach, począwszy od przystawek, sałatek, poprzez dania główne aż po napoje i desery. Na początku tej partii materiału znajduje się lista wszystkich propozycji potraw, dzięki czemu szybko odnajdziemy potrzebną recepturę.

Książka jest utrzymana w szarej tonacji, z czarno – białymi zdjęciami ilustrującymi niektóre zagadnienia i przepisy. Od czasu do czasu treść jest urozmaicona szarymi ramkami, w których autorka zamieszcza dodatkowe porady jako „Moja Wskazówka” . Są to uzupełniające informacje podpowiadające rozwiązania przy omawianej dolegliwości. Autorka pisze przejrzyście, konkretnie bez wdawania się w przydługie dowody naukowe, badania czy eksperymenty. Przedstawia temat wyczerpująco ukazując różne aspekty i korzyści z zastosowania imbiru w codziennym życiu. Teoria przeplata się tu z praktycznymi informacjami podpowiadającymi sposoby wykorzystania tego najważniejszego „Ziołą Królewskiego”, za jakie uważają imbir Chińczycy.

„Dla żadnej innej przyprawy nie wszczęto tylu wojen oraz nie zorganizowano tak licznych i nieraz kosztownych ekspedycji, co dla samego imbiru.”

Imbir jest stosowany najczęściej do celów kulinarnych. Jest uznawany za najstarszą przyprawę i roślinę leczniczą. Ceniony w ajurwedzie i w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej przede wszystkim za swoje właściwości rozgrzewające. Już 2700 lat przed Chrystusem został on opisany przez Cesarza Shena Nunga, który jest uważany za jednego z trzech Żółtych Cesarzy (Bogów). Informacja o tej bylinie pojawia się też w hinduskich Wedach, Koranie i Biblii. 

W ostatnich latach imbir stał się popularny na Zachodzie i jest chętnie wykorzystywany w kuchni, głównie do urozmaicenia smaku czy rozgrzewających napojów. Na półkach sklepowych można zobaczyć jego charakterystyczny kształt przypominający rękę z palcami lub poroże jelenia. Jego nazwa wywodzi się z od sanskryckiego słowa stringa-vera, co oznacza „ciało jak róg”.

Autorka przekonuje, że jest on skuteczny przy wspomaganiu organizmu, łagodzeniu objawów i utrzymaniu dobrej kondycji naszego organizmu, dlatego warto włączyć go do swojego menu, by w pełni móc korzystać z jego niezwykłych właściwości. 

Książkę można kupić w sklepie:

Wydanie: I
Rok wydania polskiego: 2016
Rok wydania niemieckiego: 2006 
Wymiary: 14,5 x 20,5 cm 
Ilość stron: 208
Okładka: miękka
Redaktor: Mariusz Warda
Skład: Aleksandra Lipińska
Projekt okładki: Aleksandra Lipińska
Tłumaczenie: Katarzyna Łazarska
Tytuł oryginału: Gesund mit Ingwer: . Natürlich heilend - . Anwendungsmöglichkeiten von A bis Z - . Rezepte 

Komentarze

  1. O imbirze już słyszałam wiele dobrego, ale książki na ten temat jeszcze nie czytałam.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jeśli któryś z komentarzy nie jest widoczny, proszę o cierpliwość. System blogowy czasami wymaga akceptacji komentarzy, mimo że nie jest to konieczne.

Każda recenzja to moje subiektywne odczucia! Wasze mogą być zupełnie inne i zawsze jestem ciekawa Waszych opinii.

Bardzo dziękuję za każdą wizytę i komentarz. Komentarze bardzo mnie cieszą.

Wpisy o charakterze spamu oraz z reklamami firm lub produktów będą usuwane.