niedziela, 24 listopada 2013

58. Cud oleju palmowego


Cud oleju palmowego.
Naturalny sposób na raka i choroby serca
dr Bruce Fife
Najbardziej znanym olejem w Polsce olej rzepakowym i na nim przede wszystkim skupiamy swoją uwagę, tym bardziej, że na półkach sklepowych można spotkać skromną ofertę tego rodzaju produktów. Dlatego warto samemu szukać innych rozwiązań i określić co jest dla nas dobre. Odżywianie jest przecież istotnym elementem naszego życie i powinniśmy dbać o możliwie jego jak najlepszą jakość. Jednym z mało znanych u nas artykułów jest olej palmowy. Nowe spojrzenie na ten cenny produkt możemy poznać dzięki książce „Cud oleju palmowego”.  Została ona napisana przez Dr Bruce’a Fife’a, który znany jest na polskim rynku wydawniczym z kilku książek:  „Cud mąki kokosowej”, Cud oleju kokosowego”,  „Jak pokonać Alzheimera” i "Płukanie ust olejem".

źródło zdjęcia:
www.mosquito-verlag
Dr Bruce Fife  jest cenionym pisarzem, mówcą, dietetykiem oraz autorem ponad 20 książek dotyczących terapii naturalnych i zdrowego odżywiania. Propaguje zdrowe odżywianie m.in. w swoim „Ośrodku do Badań nad Kokosem”. Dzięki jego badaniom nad właściwościami uzdrawiającymi roślin, wiele z nich zaczęto postrzegać jako cud natury i doceniać ich walory nie tylko smakowe ale i zdrowotne. Jego porady zamieszczone w publikacjach pomogły wielu osobom na całym świecie odzyskać zdrowie i wigor.

Olej palmowy zyskał sobie złą sławę, gdyż uważano, że zawiera dużo szkodliwych kwasów nasyconych. Po dokładnym zbadaniu, okazało się, że w jego składzie są zarówno kwasy nasycone i nienasycone i to w takich samych proporcjach.

„Tłuszcze nasycone, w tym olej palmowy, były i są krytykowane za przyczynianie się do chorób serca poprzez zatykanie tętnic.” 

Tymczasem olej palmowy wpływa korzystnie na nasz organizm, poprawia krążenie krwi ponieważ chroni błony komórkowe i wzmacnia elastyczność krwinek. To z kolei ma wpływ nie tylko na ciśnienie krwi ale także na inne organy m.in. na prawidłowe funkcjonowanie mózgu. To oczywiście nie wszystkie zalety tego tłuszczu. Jedną z ważniejszych jest ochrona przed groźną chorobą naszych czasów – rakiem. Poza tym  wzmacnia odporność organizmu i wspomaga wchłanianie wielu witamin, mikroelementów i składników spożywczych. Korzystnie wpływa na zęby, poziom cukru we krwi, wątrobę, wzrok – tzw. „kurzą ślepotę”. Zapobiega przedwczesnemu starzeniu się nie tylko fizycznie ale i umysłowo. Nawet weterynarze używają czerwonego oleju palmowego w diecie ptaków, w szczególności papug. Spokojnie można go spożywać w dużych ilościach, gdyż nie jest toksyczny i nie posiada szkodliwych skutków ubocznych. Poza tym pięknie pachnie, ma przyjemny smak i można go rozgrzewać do wysokich temperatur. Można go stosować do każdego rodzaju smażenia, nawet głębokiego a także do różnych wypieków i potraw. Wystarczy w przepisie zamienić proponowany tłuszcz na olej palmowy a zyskają one nową, lepszą jakość.

 

Autor wymienia bardzo dużą ilość zalet oleju palmowego, które w krótkiej recenzji nie sposób wymienić. Książka opatrzona jest wieloma ramkami, wyszczególnieniami, zdjęciami i schematami, które obrazowo przybliżają nam właściwości tego cennego, jak się okazuje, tłuszczu. Dodatkowym walorem książki są przepisy z wykorzystaniem oleju palmowego, które zostały zamieszczone na końcu książki. 

Ponieważ już niedługo będą Święta Bożego Narodzenia, dlatego proponuję upiec zdrowe ciasteczka korzenne z wykorzystaniem oleju palmowego zamieszczone na moim blogu Oaza Zdrowia i Smaku.

Często diety eliminują wszelkie tłuszcze z pożywienia traktując je jak najważniejszego „zbrodniarza” naszego organizmu. Tymczasem dowiadujemy się, że ten składnik naszej kuchni może być jednym z najważniejszych produktów w naszych spiżarniach. Otwartość na nowości, własne poszukiwania i poznawanie najnowszych badań, może przynieść duże korzyści dla naszego zdrowia.

Książkę można kupić w sklepie:

Numer wydania 1
Rok wydania 2013
Format 14,5 x 20,5 cm
Ilość stron 248
Oprawa miękka
Wydawnictwo Vital

2 komentarze:

  1. Tak są zdrowe pod warunkiem ,ze są SUROWE - tłoczone z na zimno , najlepiej niefiltrowane anie poddawane wysokiej temperaturze jak komercyjne oleje .
    Przykładowe kokosowe wysokiej jakości
    http://www.biooil.com.pl/product/product/olej-kokosowy-tloczony-na-zimno

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Autor zapewnia, że olej palmowy można podgrzewać do wysokich temperatur i nie ma to wpływu na jego walory smakowe i zdrowotne. Potwierdza to badaniami i swoją praktyką.

      Usuń

Bardzo dziękuję za każdą wizytę i komentarz. Komentarze bardzo mnie cieszą . Będzie mi miło, gdy będą one podpisywanie,chociażby imieniem, gdyż mam wówczas możliwość poznania czytelników:) Anonimowe wpisy o charakterze spamu, będą usuwane. Dziękuję za wizytę i zapraszam ponownie :)