59 Jak jeść mniej i nie oszaleć z głodu

Gillian Riley
           

Istnieje wiele diet, które obiecują wspaniałą sylwetkę, podniesienie energii, lepszy wygląd, zdrowie. Niestety są one pełne wyrzeczeń, które dla wielu osób jest trudnym wyzwaniem. Brak wyraźnych efektów powoduje powrót do wcześniejszych nawyków a to wywołuje poczucie winy, niską samoocenę a nawet depresję. Dzieje się tak dlatego, że mamy złe podejście do sposobu odżywiania się, które często są spowodowane środowiskiem, w jakim się wychowywaliśmy, wszechobecną reklamą, marketingiem. Żyjemy w czasach konsumpcji, kiedy liczy się ilość a nie jakość. Koncernom żywieniowym nie zależy na zdrowiu konsumenta lecz na jak największej sprzedaży. My – skuszeni pięknym opakowaniem, obietnicą zdrowia czy reklamą, sięgamy bezwiednie po różne przekąski, które są niekorzystne dla naszego organizmu. Dlatego musimy się nauczyć świadomego odżywiania i rozsądnego podejścia  do tego co jemy. Pomocna w dokonaniu zmian może okazać się książka „Jak jeść mniej i nie oszaleć z głodu”

źródło zdjęcia:
www.eatingless.com
Gillian Riley – autorka tej publikacji swoje pierwsze prowadziła seminaria na temat rzucenia palenia.  Mieszkała wtedy  w Stanach Zjednoczonych, gdzie mieszkała przez 17 lat. W 1984 roku wróciła do rodzinnego miasta Londynu, w którym mieszka i pracuje obecnie Przede wszystkim zajmuje się doradztwem. Prowadzi seminaria i  wykłady pomagając ludziom przejąć kontrolę nad uzależnieniem od jedzenia i nikotyny. Opowiadając o nałogach – zaczyna od siebie, kiedy była przeświadczona od dzieciństwa, że jest gruba i uważała, ze tak ma być. Dopiero w życiu dorosłym dostrzegła, że jej wygląd jest uzależniony od tego co zjada i od takich zachowań jak: „konsumowanie paczki chipsów podczas każdej wycieczki do supermarketu czy przegryzania czegoś wieczorami podczas oglądania telewizji.” Zaczęła więc baczniej obserwować ten proces i badać przyczyny swojej otyłości.  Udało się jej przełamać wiele nawyków żywieniowych i tę wiedzę przekazuje innym, m.in. w swoich książkach. Pierwsza książka Gillian, „Jak rzucić palenie” („How to Stop Smoking and Stay Stopped for Good)  (Random House UK / Vermilion, 1992, 1997, 2007) jest powszechnie zalecana i stosowana w klinikach dla niepalących w National Health Service w Wielkiej Brytanii.

Myśląc „nałóg” – najczęściej wymienilibyśmy alkoholizm, narkomanię czy palenie papierosów. Tymczasem możemy wpaść w sidła nadmiernego jedzenia, czego efektem jest otyłość i choroby z tym związane.: „dopiero kiedy zrozumie się, jak działa  uzależnienie, można uznać zasadność strategii koniecznych do poradzenia sobie z nim.”  

Niektórzy nawet nie wiedzą, że istnieje uzależnienie od jedzenia i problem w tym, by umieć dostrzec w sobie jego oznaki. Dlatego  już na początku książki możemy sprawdzić czy należymy do tej grupy osób, odpowiadając na pytania krótkiego testu. Określimy w ten sposób swoje preferencje, zwyczaje  i nawyki żywieniowe.

Gillian Riley przedstawia przyczyny powstawania nałogów, cechy charakterystyczne po których możemy rozpoznać u siebie uzależnienie, czynniki wpływające na nasze wybory. Pokazuje dlaczego przy stosowaniu różnych diet trudno jest schudnąć i prędzej czy później dopada nas tzw. efekt jo – jo.

Problem tkwi w tym, że naszym celem jest utrata wagi dlatego ignorujemy wartość tego co spożywamy a bardziej zwracamy uwagę na to ile dany produkt ma kalorii niż czy przyniesie korzyść naszemu organizmowi:

„to nie waga jest twoim problemem. Jest ona jednym ze skutków twojego problemu. Twój problem leży w tym, że jesz więcej, niż twoje ciało potrzebuje.(…) Więcej niż twoje ciało potrzebuje teraz.”

Przy dietach zbyt mocno skupiamy się na utracie wagi, dobieramy złe pożywienie, podjadamy, mamy nieodpowiednią motywację. To tylko niektóre przyczyny, które wymienia autorka. W rezultacie podjadania, „zgrzeszenia” zjedzeniem niewinnego herbatnika, dopada nas poczucie winy i złe samopoczucie. Często mijamy się z prawdą i trudno jest nam przyznać, że jesteśmy od jedzenia uzależnieni.

Jedyna ilustracja z książki.
Książka nie jest opisem kolejnej „cudownej” diety obiecującej nam zgrabną sylwetkę, zrzucenia szybko wagi, lecz zwraca uwagę na nasz sposób podejścia do jedzenia. Przekonuje, że wiele zależy od nas samych. Bez zmiany myślenia, podejścia do jedzenia, pracy nad sobą, świadomego wyboru, żadna dieta nie będzie skuteczna.

Autorka podpowiada jak „uzdrowić swoje relacje z jedzeniem", nauczyć się dokonywać właściwych wyborów, zmienić przyzwyczajenia i przede wszystkim zrozumieć czym jest nałóg nadmiernego jedzenia, jakie są jego cechy charakterystyczne, czym ono jest, jak rozpoznać go u siebie i trwale się od niego uwolnić.

Każdy rozdział poświęcony jest innemu zagadnieniowi i zawiera podsumowanie w postaci historii z życia osób, którym udało się pokonać nałóg jedzenia. Jest ona wyszczególniona osobną ramką i zatytułowana „Inne Spojrzenie”. Natomiast w końcowym podsumowaniu każdej części zatytułowanym „Przejmij kontrolę” autorka zamieściła najważniejsze kwestie przeczytanego materiału, porady i praktyczne ćwiczenia. Język, który autorka stosuje jest łatwy i zrozumiały. Dzięki temu, że sama borykała się ze swoimi uzależnieniami od papierosów i jedzenia, wiedza przez nią przekazywana jest autentyczna i wiarygodna. To sprawia, że mamy ochotę skorzystać ze wskazówek autorki, która zachęca żeby ta metoda zadziałała, nie musisz wierzyć, że zadziała w twoim przypadku. Nie dowiesz się, póki nie spróbujesz.”

Książkę można kupić w sklepie:


Numer wydania 1
Rok wydania 2013
Format 14,5 x 20,5 cm
Ilość stron 256
Oprawa miękka






Komentarze