Istnieje wiele diet, które obiecują wspaniałą sylwetkę, podniesienie energii, lepszy wygląd, zdrowie. Niestety są one pełne wyrzeczeń, które dla wielu osób jest trudnym wyzwaniem. Brak wyraźnych efektów powoduje powrót do wcześniejszych nawyków a to wywołuje poczucie winy, niską samoocenę a nawet depresję. Dzieje się tak dlatego, że mamy złe podejście do sposobu odżywiania się, które często są spowodowane środowiskiem, w jakim się wychowywaliśmy, wszechobecną reklamą, marketingiem. Żyjemy w czasach konsumpcji, kiedy liczy się ilość a nie jakość. Koncernom żywieniowym nie zależy na zdrowiu konsumenta lecz na jak największej sprzedaży. My – skuszeni pięknym opakowaniem, obietnicą zdrowia czy reklamą, sięgamy bezwiednie po różne przekąski, które są niekorzystne dla naszego organizmu. Dlatego musimy się nauczyć świadomego odżywiania i rozsądnego podejścia do tego co jemy. Pomocna w dokonaniu zmian może okazać się książka „Jak jeść mniej i nie oszaleć z głodu”
źródło zdjęcia: www.eatingless.com |
Gillian Riley – autorka tej publikacji swoje pierwsze prowadziła
seminaria na temat rzucenia palenia.
Mieszkała wtedy w Stanach
Zjednoczonych, gdzie mieszkała przez 17 lat. W 1984 roku wróciła do rodzinnego
miasta Londynu, w którym mieszka i pracuje obecnie Przede wszystkim zajmuje się
doradztwem. Prowadzi seminaria i wykłady pomagając ludziom przejąć kontrolę nad uzależnieniem
od jedzenia i nikotyny. Opowiadając o nałogach – zaczyna od siebie, kiedy była przeświadczona
od dzieciństwa, że jest gruba i uważała, ze tak ma być. Dopiero w życiu
dorosłym dostrzegła, że jej wygląd jest uzależniony od tego co zjada i od
takich zachowań jak: „konsumowanie paczki chipsów podczas każdej wycieczki do
supermarketu czy przegryzania czegoś wieczorami podczas oglądania telewizji.”
Zaczęła więc baczniej obserwować ten proces i badać przyczyny swojej
otyłości. Udało się jej przełamać wiele
nawyków żywieniowych i tę wiedzę przekazuje innym, m.in. w swoich książkach. Pierwsza
książka Gillian, „Jak rzucić palenie” („How to Stop Smoking and Stay Stopped
for Good) (Random
House UK / Vermilion, 1992, 1997, 2007) jest powszechnie zalecana i stosowana w
klinikach dla niepalących w National Health Service w Wielkiej Brytanii.
Myśląc „nałóg” – najczęściej
wymienilibyśmy alkoholizm, narkomanię czy palenie papierosów. Tymczasem możemy
wpaść w sidła nadmiernego jedzenia, czego efektem jest otyłość i choroby z tym
związane.: „dopiero kiedy zrozumie się, jak działa uzależnienie, można uznać zasadność strategii
koniecznych do poradzenia sobie z nim.”
Niektórzy nawet nie wiedzą, że istnieje uzależnienie od jedzenia i problem w tym, by umieć dostrzec w sobie jego oznaki. Dlatego już na początku książki możemy sprawdzić czy należymy do tej grupy osób, odpowiadając na pytania krótkiego testu. Określimy w ten sposób swoje preferencje, zwyczaje i nawyki żywieniowe.
Niektórzy nawet nie wiedzą, że istnieje uzależnienie od jedzenia i problem w tym, by umieć dostrzec w sobie jego oznaki. Dlatego już na początku książki możemy sprawdzić czy należymy do tej grupy osób, odpowiadając na pytania krótkiego testu. Określimy w ten sposób swoje preferencje, zwyczaje i nawyki żywieniowe.
Gillian Riley przedstawia przyczyny powstawania
nałogów, cechy charakterystyczne po których możemy rozpoznać u siebie
uzależnienie, czynniki wpływające na nasze wybory. Pokazuje dlaczego przy
stosowaniu różnych diet trudno jest schudnąć i prędzej czy później dopada nas
tzw. efekt jo – jo.
Problem tkwi w tym, że naszym celem jest utrata wagi dlatego ignorujemy wartość tego co spożywamy a bardziej zwracamy uwagę na to ile dany produkt ma kalorii niż czy przyniesie korzyść naszemu organizmowi:
„to nie waga jest twoim problemem. Jest ona jednym ze skutków twojego problemu. Twój problem leży w tym, że jesz więcej, niż twoje ciało potrzebuje.(…) Więcej niż twoje ciało potrzebuje teraz.”
Problem tkwi w tym, że naszym celem jest utrata wagi dlatego ignorujemy wartość tego co spożywamy a bardziej zwracamy uwagę na to ile dany produkt ma kalorii niż czy przyniesie korzyść naszemu organizmowi:
„to nie waga jest twoim problemem. Jest ona jednym ze skutków twojego problemu. Twój problem leży w tym, że jesz więcej, niż twoje ciało potrzebuje.(…) Więcej niż twoje ciało potrzebuje teraz.”
Przy dietach zbyt mocno skupiamy
się na utracie wagi, dobieramy złe pożywienie, podjadamy, mamy nieodpowiednią
motywację. To tylko niektóre przyczyny, które wymienia autorka. W rezultacie
podjadania, „zgrzeszenia” zjedzeniem niewinnego herbatnika, dopada nas poczucie
winy i złe samopoczucie. Często mijamy się z prawdą i trudno jest nam przyznać,
że jesteśmy od jedzenia uzależnieni.
Jedyna ilustracja z książki. |
Książka nie jest opisem kolejnej
„cudownej” diety obiecującej nam zgrabną sylwetkę, zrzucenia szybko wagi, lecz
zwraca uwagę na nasz sposób podejścia do jedzenia. Przekonuje, że wiele zależy
od nas samych. Bez zmiany myślenia, podejścia do jedzenia, pracy nad sobą, świadomego
wyboru, żadna dieta nie będzie skuteczna.
Autorka podpowiada jak „uzdrowić swoje relacje z jedzeniem", nauczyć się dokonywać właściwych wyborów, zmienić przyzwyczajenia i przede wszystkim zrozumieć czym jest nałóg nadmiernego jedzenia, jakie są jego cechy charakterystyczne, czym ono jest, jak rozpoznać go u siebie i trwale się od niego uwolnić.
Autorka podpowiada jak „uzdrowić swoje relacje z jedzeniem", nauczyć się dokonywać właściwych wyborów, zmienić przyzwyczajenia i przede wszystkim zrozumieć czym jest nałóg nadmiernego jedzenia, jakie są jego cechy charakterystyczne, czym ono jest, jak rozpoznać go u siebie i trwale się od niego uwolnić.
Każdy rozdział poświęcony jest
innemu zagadnieniowi i zawiera podsumowanie w postaci historii z życia osób,
którym udało się pokonać nałóg jedzenia. Jest ona wyszczególniona osobną ramką
i zatytułowana „Inne Spojrzenie”. Natomiast w końcowym podsumowaniu każdej
części zatytułowanym „Przejmij kontrolę” autorka zamieściła najważniejsze kwestie przeczytanego materiału, porady i praktyczne ćwiczenia. Język, który autorka
stosuje jest łatwy i zrozumiały. Dzięki temu, że sama borykała się ze swoimi
uzależnieniami od papierosów i jedzenia, wiedza przez nią przekazywana jest
autentyczna i wiarygodna. To sprawia, że mamy ochotę skorzystać ze wskazówek
autorki, która zachęca „żeby ta metoda zadziałała,
nie musisz wierzyć, że zadziała w twoim przypadku. Nie dowiesz się, póki
nie spróbujesz.”
Książkę można kupić w sklepie:
Numer wydania 1
Rok wydania 2013
Format 14,5 x 20,5 cm
Ilość stron 256
Komentarze
Prześlij komentarz
Jeśli któryś z komentarzy nie jest widoczny, proszę o cierpliwość. System blogowy czasami wymaga akceptacji komentarzy, mimo że nie jest to konieczne.
Każda recenzja to moje subiektywne odczucia! Wasze mogą być zupełnie inne i zawsze jestem ciekawa Waszych opinii.
Bardzo dziękuję za każdą wizytę i komentarz. Komentarze bardzo mnie cieszą.
Wpisy o charakterze spamu oraz z reklamami firm lub produktów będą usuwane.