20 kwietnia 2015

161. - "Przewodnik odkwaszania organizmu"

Wpływ żywności na Twój bilans kwasowo-zasadowy
dr Susan E. Brown, Larry Trivieri Jr

       

"pokarm powinien być naszym pierwszym i najważniejszym lekiem"
- Hipokrates

Odżywianie się stanowi podstawowy element naszego życia. Ma wpływ na funkcjonowanie naszych organów, wyglądu, funkcjonowania i kondycji naszego ciała. Codziennie spożywamy różnorodne produkty, które mają szczególne znaczenie dla naszego zdrowia. Niewłaścia dieta może doprowadzić do zachwiania tej równowagi w naszym organiźmie, co w efekcie procentuje osłabieniem odporności, różnymi dolegliwościami, których nie przypisujemy stosowanej diecie. Jest to problem coraz powszechniejszy, wywołujący ostatnio wzmożone dyskusje na ten temat. Jednym z ważniejszych czynników jest utrzymanie równowagi kwasowo - zasadowej, która umożliwia prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Wpływ produktów na nasze pH jest jednym z ważniejszych odkryć. Wielu specjalistów próbuje dociec prawdy i przekazać szerszemu gronu wiedzę, dzięki której zrozumiemy przyczyny występowania chorób. Jedną z takich możliwości mamy dzięki książce "Przewodnik odkwaszania organizmu". Jak wskazuje nazwa - jest to przewodnik, który ma nam pomóc właściwie ustawić dietę z uwzględnieniem kwasowości i zasadowości pokarmów.

źródło zdjęcia:osteodiet.com
Autorami są dr Susan E. Brown i Larry Trivieri Jr. Dr Susan jest antropologiem oraz certyfikowanym dietetykiem, która prowadzi liczne badania na temat osteoporozy i i eliminowania skutków jej występowania. Wykłąda na uniwersytecie Północnej i Południowej Ameryki. Ma na swoim koncie wiele artykułów akademickich i książek. Obecnie kieruje Center for Better Bones oraz fundacją Better Bones Foundation w Syracuse. Natomiast Laryy Trivieri Jr. to czołowy pisarz i redaktor literatury holistycznej i medycyny niekonwencjonalnej. Jest autorem i współautorem ponad 12 książek na temat zdrowia oraz autorem ponad 300 - u artykułów o tematyce zdrowotnej. W programach, do których jest zapraszany propaguje zdrowie i możliwości samoleczenia. 

źródło zdjęcia: www.amazon.com
Podkreślają oni, że "Wiedza o tym, jak ważną kwestią w kontekście zdrowia jest dieta, stanowi element wielu uzdrawiających tradycji" a nasz sposób odżywiania się jest często efektem wielu nawyków, które mają swoje korzenie wśród naszych przodków, którzy spożywali wiele naturalnych , nieprzetworzonych produktów, czerpiąc z natury i tego co przyroda im oferowała. Zjadali więcej owoców, warzyw, zbóż a mniej chemii czy przetworzonych artykułów.

Dziś mamy mnogość różnych propozycji kulinarnych, lecz nie zawsze są one dla nas zdrowe. Współczesne diety odbiegają mocno od naturalnego stylu jedzenia, dostarczając nam składników, które źle wpływają na nasze zdrowie.

Wiedza o prawidłowym odżywianiu się jest podstawą w prowadzeniu zdrowego stylu życia. Wiele kultur bazuje na tym, komponując tradycyjne potrawy, których główną rolą są uzdrawiające właściwości. Już w XII wieku świadomość tego przejawiała się u wielu myślicieli. Uzdrowiciel i filozof rabin Majmonides: był zdania, że: „Choroba, którą można wyleczyć dietą, nie powinna być leczona w żaden inny sposób”. Dziś można zauważyć starania wielu naukowców, by upowszechniać tę wiedzę i uśiwadamiać ludzkość, by staranniej dobierała swoje menu. Temu celowi ma służyć także "Przewodnik odkwaszania organizmu". 

Obecnie ekscytujące badania nad wpływem produktów żywnościowych na równowagę kwasowo-zasadową dają nam wgląd w mądrość, która wykracza znacznie dalej poza tę poradę. Autorzy mają nadzieję, że po przeczytaniu tej książki każdy będzie umiał właściwie docenić wpływ żywności na swoją równowagę kwasowo-zasadową oraz na szeroko rozumiane zdrowie.

Informacje, które autorzy przekazują w poradniku, dają możliwość wpłynięcia na swoje zdrowie, właściwej oceny pokarmów i dokonywania mądrych wyborów. Badania z ostatnich lat umożliwiają lepsze zrozumienie równowagi kwasowo - zasadowej i jej znaczenia w utrzymaniu zdrowia. 

Książka została podzielona na dwie główne części. Pierwsza z nich zawiera teoretyczne wiadomości na temat równowagi pH organizmu, mechanizmów naszego ciała, naukowej kocnepcji powstawania tzw. kwasicy niskiego stopnia i konsekwencji niewłaściwego pH dla naszego zdrowia. Dowiadujemy się wielu ciekawych informacji o powstawaniu różnych dolegliwości takich jak osteoporoza, stany zapalne, osłabienie organizmu, przedwczesne starrzenie się. przemęczenie czy spadek masy mięśniowej. Autorzy prezentują badania naukowe, powszechne błędy żywieniowe, rolę nerek, płuc i opisują niektóre z częściej występujących chrorób, które są efektem nadmiernego zakwaszenia organizmu. Podpowiadają także jak rozpoznać swoje pH, jak sprawdzić czy jest ono prawidłowe za pomocą prostych metod oraz jak odczytywać i poprawić swoje wyniki. 

Część druga zajmuje prawie połowę objętości książki i są to głównie tabele, prezentujące spis produktów i potraw z podziałem na ich kwasowość i zasadowość. Uwzględnione zostały także fast foody i gotowe dania, które można kupić w barach czy restauracjach. Powstały one na bazie długoletnich badań, analiz i eksperymentów naukowych. Umożliwają one szybką ocenę pH danego artykułu i skomponowanie prawidłowego zestawu menu. Całość jest zaprezentowana przejrzyście i zrozumiale. Dodatkowym urozmaiceniem są istotne informacje zawarte w szarych ramkach, dzięki czemu nie można ich pominąć. Dowiadujemy się z nich o wpływie na nasze zdrowie kawy, alkoholu, napojów gazowanych, gotowych dodatków, sosów do dań a także o korzyściach z przyjmowania suplementów. Niestety brakuje tu przykładowych przepisów ale w dobie internetu nie jest o nie trudno. Autorzy bardziej skupili się na uświadomieniu nam zagrożeń płynących z niewłaściwego doboru potraw oraz na przekazaniu wiedzy wyborach bez narzucania gotowych receptut, co mobilizuje naszą kreatywność w dobieraniu odpowiednich składników.

W wielu kwestiach naszego życia ważną rolę odgrywa pożywienie. Samemu trudno ocenić czy jest ono dla nas korzystne. Nie jest to trudne, gdy znamy zasady postępowania. Czasami drobne zmiany pomagają utrzymać prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Nasze codzienne wybory żywieniowe to najważniejszy czynnik wpływający na stan naszej równowagi kwasowo - zasadowej. Kierując się wskazówkami z poradnika możemy w znaczącycym stopniu znormalizować swoje pH i dzięki temu poprawić swoje samopoczucie, ogólny stan zdrowia a nawet usunąć dolegliwości, z którymi nie umieliśmy sobie poradzić. Oczywiście na wszystko potrzeba czasu, ale autorzy przekonują, że warto poświęcić uwagę kwasowości potraw. Zachęcają, by nie poddawać się, gdyż swój stan zdrowia zawdzięczamy długoletnim zaniedbaniom, lecz po uzupełnieniu niezbędnych minerałów, podniesieniu pH, z pewnością odczujemy znaczną poprawę zdrowia i udzyskamy długofalowe efekty. 

Książkę można kupić w sklepie: 


Wydanie: I
Rok wydania zagranicznego: 2013
Rok wydania polskiego: 2015
Ilość stron: 236
Oprawa: Miękka
Format: 14,5x20,5 cm
Wydawnictwo: Vital
Redakcja: Irena Kloskowska
Tłumaczenie: Katarzyna Liszyk
The Acid-Alkaline Food Guide: A Quick Reference to Foods & Their Effect on pH Levels 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli któryś z komentarzy nie jest widoczny, proszę o cierpliwość. System blogowy czasami wymaga akceptacji komentarzy, mimo że nie jest to konieczne.

Każda recenzja to moje subiektywne odczucia! Wasze mogą być zupełnie inne i zawsze jestem ciekawa Waszych opinii.

Bardzo dziękuję za każdą wizytę i komentarz. Komentarze bardzo mnie cieszą.

Wpisy o charakterze spamu oraz z reklamami firm lub produktów będą usuwane.

Popularne posty