164. - "Kokosowe przepisy na zdrowie"

Książka kucharska doktora Fife'a
Bruce Fife


Bruce Fife nazywany jest "Doktorem Kokosem" i również w Polsce znany jest jako propagator zdrowego odżywiania się. Jego ulubionym produktem jest kokos, ze względu na jego wszechstronne zastosowanie. W swoich książkach takich jak: "Cud Oleju Kokosowego", "Cud Mąki Kokosowej", "Kokos - naturalny antybiotyk", "Woda kokosowa" mogliśmy poznać cudowne uzdrawiające właściwości kokosa i jego produktów. Ludzie zamieszkujący wyspy tropikalne mają możliwość korzystania z jego dobrodziejstw każdego dnia. Wykorzystują ten dar natury na różne sposoby wykorzystując każdą jego część. Mleczko kokosowe, miąższ, woda kokosowa, mąka, olej zawierają mnóstwo pożytecznych składników, dlatego są stosowane zarówno do celów kulinarnych jak i medycznych.

www.life-saving-naturalcures
-and-naturalremedies.com
W Polsce kokos kojarzy nam się najczęściej z wiórkami kokosowymi ale ten owoc oferuje nam znacznie więcej. Może być on składnikiem wielu pysznych i wartościowych dań. Dowodem na to jest publikacja poświęcona potrawom z dodatkiem kokosa pt."Kokosowe przepisy na zdrowie". To doskonałe uzupełnienie dotychczasowych książek Bruce'a Fife'a o kokosie. Z zebraną wiedzą świadomie możemy tworzyć łatwe dania, które dostarczą nam potrzebnych składników odżywczych, zrównaważą nasz wewnętrzny ekosystem, wzmocnią układ immunologiczny, nawodnią organizm a dodatkowo dodadzą walorów smakowych.

Książka powstała z myślą o wszystkich miłośnikach kokosów ale także o rosnącej grupie ludzi zainteresowanych zdrowym odżywianiem się. Autor podpowiada w jaki spoób wykorzystać zdrowotne właściwości oleju kokosowego, miąższu, wody kokosowej, mleczka. Niektóre przepisy zostały zmodyfikowane i zamienione ze zwykłych dań na kokosowe smakołyki. Wśród nich znajdziemy również takie, które są oznaczone symbolem serca. W ten sposób autor oznaczył swoje ulubione potrawy np. babeczki serowe czy, pudding czekoladowy, słodkie ziemniaki z imbirem w sosie kokosowym, kremowego kurczaka z biszkoptam czy sałatkę z kurczakiem i sezamem. Podkreśla jednak, że lubi wszystkie zaprezentowane pzrepisy. Przygotowując tę publikację, eksperymentował z wieloma recepturami dodając swoje składniki, mieszając je, by uzyskać apetyczne posiłki kokosowe. Prezentując 450 przepisów udowadnia, że kokos to nie tylko składnik deserów i słodyczy, lecz uniwersalny produkt spożywczy o różnorodnym zastosowaniu. Dzięki nim wzmocnimy swoje ciało, poprawimy pamięć, koncentrację, dodamy sobie energii, poprawimy swoje samopoczucie i przysłużymy się zdrowiu.

Publikacja jest kokosową książką kucharską, w której mamy 14 rozdziałów. Poza pierwszym, każdy kolejny to osobny rodzaj dań. Pierwszy z nich dostarcza podstawowych wiadomości o kokosie, jego produktach czyli miąższu, mące, wodzie, mleczku i oleju kokosowym. Dr Bruce Fife podreśla w nich zalety kokosa, jego właściwości, skład odżywczy i inne korzyści jakie ze sobą niesie. Kolejne części to zbiór przepisów na napoje, sałatki, sosy, dodatki do drugich dań, zupy, dania główne, potrawy kuchni azjatyckiej, przystawki, pieczywo, słodkie wypieki, puddingi, desery i lody. Są one łatwe w wykonaniu i smaczne. Brakuje jedynie ilustracji gotowych potraw. Przepisy są opracowane w sposób czytelny i zrozumiały. Najpierw zawierają listę potrzebnych skladników a potem sposób ich wykonania. Niektóre z kategorii kulinarnych uzupełnione są wiedzą na dany temat. Dowiadujemy się w jaki uzyskać mleczko i śmietankę kokosową domowej roboty, poznajemy zalety i charakterystyczne cechy kuchni azjatyckiej, uczymy się wyrobu lodów za pomocą blendera. Każdy znajdzie tu coś dla siebie. Jedyna trudność to zdobycie niektórych produktów lub zbyt wysoka cena jak na nasze polskie warunki. Jednak od czasu do czasu warto wypróbować któryś z proponowanych receptur, by wzmocnić swoje zdrowie.

Przepis, który mi się spodobał. Jest to też jeden z ulubionych deserów autora:

Pudding czekoladowy

3 łyżki(16g) kakao
1/3 szklanki (66g) cukru
szczypta soli
3 łyżki wody
1 puszka mleczka kokosowego lub śmietanki kokosowej
2 lyżki (16g) mąki kukurydzianej
1 łyżeczka wanilii

Do rondla wlej wodę i wsyp kakao, cukier i sól. Wstaw na średni ogień. Stale mieszając, doprowadź do wrzenia. Gotuj i mieszaj przez 2 minuty. Mikserem wymieszaj mleczko kokosowe z mąką i przelej do rondla, ciagle mieszaj. Gotuj mniej więcej 5 - 6 minut, aż mieszanka zgęstnieje. Zdejmij z ognia i dodaj wanilię. Ostudź i przelej do salaterek. Pudding podawaj gorący albo zimny. Tuż przed podaniem posyp go pieczonymi płatkami kokosowymi lub pokrojonymi pieczonymi migdałami. Wystarczy na 2 porcje.

Książkę można kupić w sklepie:

Ilość stron: 272
Rok wydania: 2015
Format: 14,5x20,5 cm
Oprawa: Miękka
Redakcja: Irena Kloskowska
Tłumacz: Piłasiewicz Elżbieta
Wydawnictwo: Vital
Oryginalny tytuł: Coconut lover's cookbook

Komentarze

  1. Niestety nie znoszę zapachu kokosu, więc raczej nie skorzystałabym z tych przepisów.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też nie przepadam za kokosem ale jego nisamowite właściwości mnie przekonują. Szkoda, że u nas kokosy nie rosną :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Jeśli któryś z komentarzy nie jest widoczny, proszę o cierpliwość. System blogowy czasami wymaga akceptacji komentarzy, mimo że nie jest to konieczne.

Każda recenzja to moje subiektywne odczucia! Wasze mogą być zupełnie inne i zawsze jestem ciekawa Waszych opinii.

Bardzo dziękuję za każdą wizytę i komentarz. Komentarze bardzo mnie cieszą.

Wpisy o charakterze spamu oraz z reklamami firm lub produktów będą usuwane.