61. Ekologia ciała

Dieta przywracająca prawidłowy rytm organizmu
Donna Gates, Linda Schatz




Nasz organizm to złożony ekosystem, w którym ważną rolę odgrywają mikroorganizmy. W przewodzie pokarmowym znajdują się np. pożyteczne bakterie mlekowe, dzięki którym możemy cieszyć się zdrowiem, siłą życiową, energia, dobrym wyglądem. Wzmacniają one nasz system obronny i chronią przed nieprzyjaznymi bakteriami i wirusami. Jednak nasz system odżywiania i sposób życia pełne chemii, fast foodów, leków, stresów, zanieczyszczonego środowiska osłabia ich skuteczność. To sprawia, że nasz wewnętrzny ekosystem ulega osłabieniu i daje siłę napędową do namnażania się szkodliwych bakterii, grzybów i wirusów. 

Bóle głowy, stawów, mięśni, depresja, rak, alergie pokarmowe, problemy trawienne, zmęczenie, ospałość, zaparcia, słaba pamięć i inne zaburzenia związane ze spadkiem odporności to objawy, których przyczyn poszukujemy na zewnątrz. Bierzemy odpowiednie leki, by złagodzić  dolegliwości, lecz są to działania krótkotrwale, gdyż nie usuwamy przyczyn ich występowania. Okazuje się, że źródłem może być niewłaściwe odżywianie i rozrost drożdży typu Candida. Są to grzyby, które gnieżdżą się w jelicie grubym i problem zaczyna się wtedy, gdy zaczynają się nadmiernie rozmnażać. Choroba nazywana jest drożdżycą, która  jest przyczyną wielu chorób, gdyż utrudnia prawidłowe działanie systemu immunologicznego. Jesteśmy wtedy mniej chronieni przed wirusami, nowotworami czy HIV. Nad drożdżami można zapanować stosując właściwy sposób odżywiania, eliminując niektóre produkty z jadłospisu i prowadząc zdrowy styl życia.  Donna Gates opracowała skuteczną dietę, którą opisała w książce „Ekologia ciała”.

źródło zdjęcia: bodyecology.com
Donna Gates jest autorytetem z dziedziny dietetyki. Tysiące osób skorzystało z jej diety Ekologii Ciała znajdując w niej skuteczny sposób na poradzenie sobie z uciążliwymi dolegliwościami.  Już jako dziecko zmagała się z alergią na mleko, problemami z płucami i przeziębieniami. W pewnym momencie zaczęła poszukiwać rozwiązań poza medycyną tradycyjną, która oferowała jej tylko leczenie farmakologiczne.  Wszystko się zmieniło, gdy poznała dr. Williama Crooka - pioniera w leczeniu drożdżycy. To było dla niej punktem zwrotnym w drodze do zdrowia. Natomiast współautorka książki, Linda Schatz poznała Donnę, gdy trapiły ją różne dolegliwości, z którymi także sobie nie radziła. Mimo wielu prób leczenia, dolegliwości nie mijały. Od Donny Gates dowiedziała się o ekologicznej diecie i postanowiła dostosować się do jej zaleceń.

Krótką historię obu pań możemy przeczytać na początku poradnika. Impulsem do napisania tej książki była pomoc osobom, które borykają się z uciążliwymi dolegliwościami. Powstał poradnik, który podpowiada w jaki sposób wprowadzić zmiany w odżywianiu i czerpać radość z jedzenia, wprowadzając do naszego życia zdrowie, harmonię i równowagę.

Książka przedstawia podstawy odżywiania w tzw. Diecie Ekologii Ciała, która jest ważnym narzędziem przywrócenia równowagi organizmowi na dłużej. Dieta ta to siedem podstawowych zasad i umiejętność właściwego łączenia składników. Dzięki niej można oczyścić się z toksyn, zrównoważyć wewnętrzny system bakteryjny i chemiczny, wzmocnić narządy, układ pokarmowy a poprzez to swoją odporność i witalność.

„Celem Diety ekologii ciała nie jest kompletne wyeliminowanie drożdżaków z organizmu – to nie jest możliwe. (…) Celem jest pokonanie chorobotwórczej infekcji drożdżaka, która wymknęła się spod kontroli, i przywrócenie stanu zdrowia, w którym zwycięży silny system odpornościowy.”

Autorki przedstawiają na początku przyczyny powstawania nierównowagi w naszym ciele, objawy towarzyszące przerostowi drożdżaka, zagrożenia powodujące chorobę, korzyści płynące z wdrożenia diety. Dokładnie omówione jest siedem kryteriów nowego odżywiania, zasada 80/20, sposób zastosowania reguł, poszczególne grupy produktów.  Podpowiadają od czego zacząć, jak łączyć ze sobą pokarmy, które są dozwolone a których unikać, jaki mają wpływ na nasz organizm, jak zapanować nad zachciankami i radzić sobie w sytuacjach jedzenia poza domem. Przedstawiają także przykładowy tygodniowy jadłospis, tabele żywieniowe i listę zakupów. Dodatkowym plusem są przepisy, które często mają charakter podstawowy i dają możliwość indywidualnego dostosowywania. Przy pomocy „Kwestionariusza na obecność drożdżaków” możemy sprawdzić czy jesteśmy narażeni na obecność tych grzybów w organizmie.

Osobny rozdział poświęcony jest kefirowi, który stracił nieco na popularności kosztem jogurtów. Autorki nazywają go wręcz „magicznym kefirem” i opisują jego zalety, sposób stosowania, łączenia z innymi pokarmami. „W sklepach możesz znaleźć produkty, które udają kefir, ale pamiętaj, by uważnie czytać etykiety. Jeśli nie zawierają szczepów przyjaznych bakterii i zdrowych drożdży, najprawdopodobniej są to pitne jogurty.” To nie wszystkie tematy o których możemy przeczytać w publikacji.

W książce jest bardzo dużo informacji na temat diety i poznając kolejne jej elementy możemy mieć poczucie chaosu. I tu autorki podają także sposób łatwiejszego opanowania materiału: można książkę przeczytać w całości, podkreślając ważne dla nas kwestie, by potem przy ponownej analizie połączyć wszystko w całość.  Pomocne są schematyczne rysunki i tabele obrazujące dane zagadnienie. Książka napisana została przystępnym językiem i skupia się na konkretach. Nie ma tu rozwlekania tematu. Otrzymujemy solidną porcję wiedzy o naszym wewnętrznym ekosystemie.

Donna Gates obiecuje: „Jeśli masz dość silnej woli, by przestrzegać jej przez trzy miesiące do roku (w zależności od stopnia braku równowagi), wyzdrowiejesz. Wyzdrowiejesz na tyle, by znowu jeść swoje ulubione potrawy (choć w niezbyt dużych ilościach).”

Książkę można kupić w sklepie:

Komentarze