Lecznicze właściwości
dr Iwan Nieumywakin
Ostatnio coraz częściej można usłyszeć o jej szkodliwości i obwinia się ją o powodowanie różnych chorób. Czy słusznie?
dr Iwan Nieumywakin
Sól używana jest codziennie w naszej kuchni. Bez niej nasze potrawy byłyby mdłe i bez smaku. To niewątpliwie najpopularniejsza przyprawa ale także środek konserwujący stosowany na świecie od tysięcy lat. Jest nie tylko niezbędna w kuchni ale także potrzebna do prawidłowego funkcjonowania każdego organizmu. Mimo, że używamy jej każdego dnia, to jednak nasza wiedza o niej jest uboga. Prawdę o tej popularnej przyprawie możemy poznać w książce pt. „Sól. Lecznicze właściwości” napisaną przez znanego rosyjskiego lekarza i naturopatę, dr Iwana Nieumywakina. Jest on autorem ponad 20 książek, profesorem medycyny, członkiem Akademii Nauk Przyrodniczych. Od ponad 40 lat zajmuje się tematem związanym ze zdrowiem, uzdrawianiem i medycyną naturalną.
źródło zdjęcia: www.bochenia.pl |
Sól - znana od wieków, nazywana „pokarmem bogów” gości na
naszych stołach i trudno wyobrazić sobie bez niej codzienne posiłki. Ceniona
była już w starożytności także jako środek płatniczy. Trudno powiedzieć jak dawno i kiedy dokładnie
została odkryta. Przypuszczalnie sprawił to przypadek. Obserwacja przyrody
przez naszych przodków i życie zgodnie z jej rytmem spowodowało, że któregoś
dnia ktoś zobaczył zwierzęta liżące słone miejsca na ziemi. Po użyciu soli do
mięsa człowiek stwierdził, że smakuje ono znacznie lepiej niż wcześniej.
Stopniowo sól zagościła na stałe w naszym życiu. Na królewskich dworach był
nawet człowiek odpowiedzialny za podawanie soli na stół, tzw. Solnik, a na
stołach stawiano ją w złotych pojemniczkach. Jest symbolem przyjaźni, gdyż
wspomina się o niej mówiąc, że „Chcąc
człowieka dobrze poznać, trzeba z nim beczkę soli zjeść”, witamy „chlebem i
solą” zamieniamy się „w słup soli”, gdy nas coś zadziwi, ale także używa się jej
w powiedzeniach codziennych – „słony żart”, „sól ziemi” czy mieć „sól w oku”.
Ostatnio coraz częściej można usłyszeć o jej szkodliwości i obwinia się ją o powodowanie różnych chorób. Czy słusznie?
„Zbyt duża ilość soli w organizmie prowadzi do zaburzeń w
pracy całego systemu wydalniczego, zatrzymania wody w organiźmie (obrzęki),
zwiększenia ciśnienia krwi itp. Najprościej mówiąc, trzeba znać miarę w spożyciu
soli, jednej z najwartościowszych substancji dla naszego organizmu, bez której
żaden układ wewnętrzny ciała nie pracowałaby prawidłowo”.
Autor ukazuje sól nie tylko w zastosowaniu w kuchni ale
także jako sposób na różne dolegliwości. Przedstawia różne rodzaje soli, ich
historię, zalety, wady, sposoby wydobywania, skład chemiczny. Analizuje jej
wpływ na nasz organizm, podpowiada jak solić potrawy dla dzieci, w jakich
ilościach powinniśmy ją spożywać, jak mądrze się odżywiać, co powinniśmy jeść a
czego unikać, jak zapobiegać odwodnieniu organizmu, jak stworzyć własne kompozycje przypraw oparte na
naturalnych składnikach.
Poza tym autor skupia się na terapeutycznych właściwościach soli i podaje rozmaite receptury na różne schorzenia oraz dolegliwości organizmu. Można ją stosować jako dodatek do kąpieli, okładów, solanek, płukanek, naparów. Wszelkie problemy skórne, stany przemęczenia, zapalenia stawów, katar, dolegliwości tarczycy, astma, choroby płuc i wiele innych można wyeliminować za pomocą niezwykłych właściwości zwykłej soli. Każda terapia jest opisana wraz z jej przeciwwskazaniami tak, by każdy mógł wybrać coś dla siebie. To nie wszystkie możliwości soli. Jest ona także bardzo pomocna w gospodarstwie domowym. Przy jej pomocy możemy usunąć tłuste plamy, zaimpregnować drewno, doczyścić dywan, zlikwidować stare ślady po herbacie. Możliwości jest wiele. Wszystko to pokazuje, że nie powinniśmy całkowicie rezygnować z używania tego ważnego składnika naszych dań, ale raczej należy nauczyć się używać jej mądrze.
Poza tym autor skupia się na terapeutycznych właściwościach soli i podaje rozmaite receptury na różne schorzenia oraz dolegliwości organizmu. Można ją stosować jako dodatek do kąpieli, okładów, solanek, płukanek, naparów. Wszelkie problemy skórne, stany przemęczenia, zapalenia stawów, katar, dolegliwości tarczycy, astma, choroby płuc i wiele innych można wyeliminować za pomocą niezwykłych właściwości zwykłej soli. Każda terapia jest opisana wraz z jej przeciwwskazaniami tak, by każdy mógł wybrać coś dla siebie. To nie wszystkie możliwości soli. Jest ona także bardzo pomocna w gospodarstwie domowym. Przy jej pomocy możemy usunąć tłuste plamy, zaimpregnować drewno, doczyścić dywan, zlikwidować stare ślady po herbacie. Możliwości jest wiele. Wszystko to pokazuje, że nie powinniśmy całkowicie rezygnować z używania tego ważnego składnika naszych dań, ale raczej należy nauczyć się używać jej mądrze.
„Stało się jasne, że zarówno nadmiar, jak i brak soli, może prowadzić
do patologicznych zmian w ciele. Dlatego trzeba zwracać uwagę na to, ile soli
zjadamy dziennie i starać się trzymać złotego środka, wtedy będzie ona korzystnie
oddziaływać na organizm i stanie się tzw. Solą Życia.”
Książkę można kupić w sklepie:
Numer wydania 1
Rok wydania 2013
Format 14,5 x 20,5 cm
Ilość stron 120
Komentarze
Prześlij komentarz
Jeśli któryś z komentarzy nie jest widoczny, proszę o cierpliwość. System blogowy czasami wymaga akceptacji komentarzy, mimo że nie jest to konieczne.
Każda recenzja to moje subiektywne odczucia! Wasze mogą być zupełnie inne i zawsze jestem ciekawa Waszych opinii.
Bardzo dziękuję za każdą wizytę i komentarz. Komentarze bardzo mnie cieszą.
Wpisy o charakterze spamu oraz z reklamami firm lub produktów będą usuwane.