"Zdrowa ketoza"
Praca zbiorowa
KetoDietetyk.pl
Klaudia Trela, Grzegorz Klonek,
Aleksandra Bomiszewska
„Nasze organizmy stały się jak stare samochody spalające zanieczyszczoną benzynę – działają, ale są pełne osadów i toksyn. Tymczasem ketoza to jak przejście na czyste, wysokooktanowe paliwo.”
Nadwaga i otyłość to dziś jedne z najpoważniejszych wyzwań zdrowotnych. Walka z nimi bywa trudna, a stosowane metody często nie przynoszą oczekiwanych rezultatów. Popularne diety odchudzające, choć obiecują szybkie efekty, nierzadko pozbawiają organizm niezbędnych składników odżywczych, prowadząc do nowych dolegliwości i chorób.
W odżywianiu oraz przy wyborze produktów spożywczych skupiamy się głównie na kaloriach i zawartości tłuszczu, uznając je za głównych winowajców nadwagi i niepowodzeń w redukcji masy ciała.
Książka „Zdrowa ketoza” może okazać się zaskoczeniem dla wszystkich, którzy od lat unikają tłuszczów i mięsa w przekonaniu, że to jedyna droga do szczupłej sylwetki. Przez dekady wpajano nam, że tłuszcze nasycone i cholesterol to wrogowie zdrowia. Moda na „zdrowy styl życia” promowana w mediach, reklamach czy szkołach nie zawsze ma pokrycie w rzeczywistości. Ja należę do mięsożerców i dlatego zainteresowałam się odżywianiem opartych na zasadach ketozy. Jednak wiem, że wciąż wzbudza ona wiele kontrowersji, ale mimo to postanowiłam poznać przepisy, zaproponowane przez autorów. Ta publikacja to praca zbiorowa, więc tym bardziej wydała mi się interesująca.
Wielu dietetyków wciąż propaguje diety niskotłuszczowe, mimo że ich skuteczność budzi coraz więcej wątpliwości. Strach przed tłuszczem został głęboko zakorzeniony, choć coraz więcej badań pokazuje, że tłuszcz pełni kluczową rolę w funkcjonowaniu organizmu. Jest źródłem energii, wspiera przemianę materii, uczestniczy w produkcji ketonów i umożliwia wchłanianie wielu ważnych składników odżywczych.
Z pewnością książka „Zdrowa ketoza” rzuca nowe światło na temat odżywiania i może całkowicie zmienić sposób, w jaki postrzegamy tłuszcz w naszej diecie. Jej ogromnym atutem są przepisy w ilości dziewięćdziesięciu siedmiu wypełniające drugą część książki. Pierwsza – to typowy materiał teoretyczny, przybliżający nam wszystko to, co powinniśmy wiedzieć o diecie keto i jak ją wprowadzić do swego sposobu odżywiania. Autorzy pokazują, że dbanie o sylwetkę i zdrowie nie musi być nudne i oparte tylko i wyłącznie o niskokaloryczne, bezmięsne potrawy. Nawet, jeżeli nie stosujecie żadnej diety i nie zamierzacie tego robić, tak jak ja to na pewno wśród proponowanych przepisów każdy znajdzie coś dla siebie.
Książkę przeczytałam we współpracy z Klubem Recenzentów serwisu nakapanie.pl
Data premiery: 27.08.2025r.
Ilość stron: 192
Okładka: miękka
Wymiary: 162 x 235 mm
ISBN 978-83-8400-054-0
Wydawca: Wydawnictwo RM
Moja ocena: 5/6
Dieta ketogeniczna interesuje mnie już od dłuższego czasu i chętnie zgłębię wiedzę na jej temat.
OdpowiedzUsuńOd zeszłego roku zeszłam z ponad 20 kg, bez żadnej diety, ale chętnie zaglądam do różnych poradnikach szukając inspiracji kulinarnych. Szczególnie że lubię poeksperymentować.
OdpowiedzUsuńGratulacje :)
UsuńNie jestem zainteresowana tą dietą, ale z chęcią poznam nowe przepisy.
OdpowiedzUsuńDobrze, że w książce jest tak wiele przepisów, chociaż tak jak wspomniałaś ta dieta wzbudza kontrowersje :)
OdpowiedzUsuń