Bez marnowania
Kuchnia Zero Waste
Anna Lena Lesz
Data premiery: 16 września 2020 r.
Liczba stron: 276
Wymiary: 230 x 160 mm
Okładka miękka
Wydawca: Wydawnictwo RM
„Gotowanie w duchu zero waste to oszczędność własnego czasu i pieniędzy.”
Czas spędzony w kuchni owocuje wieloma pysznymi daniami i wypiekami, ale też z pozostawianiem niewykorzystanych składników, resztek, z którymi nie wiadomo często co zrobić i jak efektywnie je wykorzystać. Autorka książki „Bez marnowania” podpowiada jak z prostych pozostałości po kulinarnych działaniach wyczarować smakowite potrawy.
Anna Lena Lesz jest filologiem, mamą dwóch urwisów, żoną i blogerką kulinarną. Prowadzi stronę www.zjem-cie.pl. Preferuje potrawy kuchni klasycznej, ale też wege i fit. Wychowała się w domu, w którym jedzenie było szanowane i wykorzystywano wszelkie resztki z obiadu, czerstwe pieczywo czy pozostałości po gotowaniu wywaru. Dzięki tego typu działaniom kuchenne gospodarowanie otrzymało swoją szufladkę pod nazwą Zero Waste i dla coraz większej liczby osób jest ona wyznacznikiem stylu życia. Po raz pierwszy ten termin został użyty już w latach 70. w Kalifornii przez chemika dr Paula Palmera.
W swojej książce autorka udziela wielu porad i nakreśla problem marnowania jedzenia, pokazując najczęstsze błędy, jakie popełniamy przy gospodarowaniu swoimi zasobami żywności.
W części pierwszej opisuje na czym polega świadome planowanie zakupów, w jaki sposób przechowywać żywność, co powoduje, że kupujemy więcej niż potrzebujemy oraz podpowiada jak układać produkty w lodówce, zwłaszcza te, które nie zostały zjedzone i udziela wielu wskazówek dotyczących zasad przygotowania potraw, a także maksymalnego wykorzystania posiadanych artykułów spożywczych.
Część druga to praktyczny materiał, w którym znajdziemy przede wszystkim mnóstwo ciekawych przepisów, które zostały ujęte w przejrzysty i dobrze zaplanowany sposób. Wśród ponad 100 przepisów, znajdziemy propozycje dań z mięsa i warzyw użytych wcześniej do gotowania rosołu, białek i żółtek pozostałych po wypiekach, nabiału z kończącym się terminem ważności, resztki wędlin, owoców i czerstwego pieczywa. Okazuje się, że można z nich skomponować wartościowe i smaczne posiłki na śniadanie, obiad lub kolację, a także przygotować wypieki, desery i napoje oraz przystawki. Każdy przepis zawiera krótki opis potrawy, czasami jakąś ciekawostkę oraz listę składników, dodatkowe wskazówki i podpowiedzi pozwalające na modyfikację potrawy. Warto zaznaczyć, że cała publikacja jest bardzo kolorowa, gdyż na niemal każdej stronie widnieją duże barwne fotografie zarówno z prywatnej kolekcji autorki, jak i zdjęcia, na których zostały zaprezentowane proponowane dania.
Moda na zero waste ostatnio bardzo mocno wkracza w nasze kulinarne progi. To dla wielu osób styl życia, który wyznacza im drogę do oszczędnego i mądrego planowania oraz wykorzystywania żywności. Każda gospodyni pragnie jak najlepiej spożytkować to, co ma w swojej spiżarni, by nie zmarnować żadnego wartościowego produktu. Na świecie są miejsca, gdzie brakuje żywności i mnóstwo osób nie zna uczucia sytości, a mimo to w naszych domach czy restauracjach zbyt często jedzenie ląduje w koszach na śmietniku. Warto zatem zadbać o rozsądne zarządzanie tym, co posiadamy. Zwłaszcza teraz, w okresie świątecznych przygotowań bywa, że kupujemy za dużo, nie jesteśmy w stanie wszystkiego wykorzystać i w efekcie wiele żywności ląduje w koszu.
Książka „Bez marnowania” z pewnością będzie pomocna w wykorzystywaniu jak najlepiej zapasów zgromadzonych w naszych lodówkach. To poradnik pełen inspiracji, pomysłów i praktycznych porad dla każdej pani domu, która ceni sobie gospodarne zarządzanie kulinarną stroną życia swoich domowników. Autorka pokazuje, że ze zwykłych produktów, a także składników uważanych za odpadki, można wyczarować niecodzienne dania cieszące podniebienia najbardziej wykwintnych smakoszy.
Książkę przeczytałam, dzięki wydawnictwu:
Moda na zero waste to bardzo dobra moda :)
OdpowiedzUsuńBrzmi bardzo interesująco. Coraz więcej powinno się mówić w tym temacie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Zakładka do Przyszłości
Staram się stosować do zasad kuchni zero Waste coraz większą skalę, dlatego chętnie zapoznam się z tą książką.
OdpowiedzUsuńSporo o tej książce słyszałem i czytałem. Jest bardzo mądra i pożyteczna. Serdecznie pozdrawiam Mirosławo, Jarek :-)
OdpowiedzUsuńUważam, że to bardzo ważna książka.
OdpowiedzUsuńJa jeszcze dodam od siebie, że wszystkie dania zostały przygotowane i sfotografowane przez autorkę.
OdpowiedzUsuń