191. - "Dieta ketogeniczna"

Jak odzyskać zdrowie dzięki tłuszczom
Bruce Fife

  
"Życie bez tłuszczu jest niemożliwe."

Nadwaga i otyłość to współcześnie jedne z największych problemów zdrowotnych. Walka z nimi jest trudna i często nie przynosi pożądanych efektów. Do tego diety, które są uznawane za odchudzające nie dostarczają organizmowi niezbędnych składników odżywczych, stąd wynikają różne dolegliwości i choroby. Zarówno w odżywianiu jak i w kupowanych produktach zwraca się uwagę na kaloryczność i zawartość tłuszczu, gdyż w nich upatruje się przyczyn tycia i niepowodzeń w utracie zbędnych kilogramów. Dlaczego więc, mimo że zjadamy niskotłuszczowe i niskokaloryczne produkty, problem otyłości nie znika, a wręcz przeciwnie - wzrasta? Jakie błędy popełniamy chcąc zdrowo się odżywiać i utrzymać dobre zdrowie? Na te kwestie i wiele innych odpowiada Bruce Fife w swojej kolejnej książce pt. "Dieta ketogeniczna"

źr. zdjęcia: thecoconutmama.com
Bruce Fife to znany na świecie a także u nas dietetyk, mówca i propagator wyrobów z kokosa. Powszechnie nazywany jest "Doktorem Kokosem" albo :Kokosowym Guru" Pisałam o nim już kilka razy, gdyż miałąm okazję poznać jego książki, m.in: "Kokos - naturalny antybiotyk", "Woda kokosowa", "Kokosowe przepisy na zdrowie", "Płukanie ust olejem", "Cud oleju palmowego", "Wylecz artretyzm". W swojej najnowszej książce obala mity dotyczące tłuszczu i doradza jak być zdrowym, włączając go na stałe do swojego jadłospisu.

Bruce Fife kiedyś także popełniał ten błąd, że szukał produktów niskotłuszczowych i był przekonany, że jego sposób odżywiania jest zdrowy i korzystny dla niego. Wierzył, że ograniczanie kalorii, ograniczanie tłuszczów, mięsa jest jedną z metod na schudnięcie. Drugim winowajcą został okrzyknięty cholesterol, który dodatkowo oskarżany był o liczne problemy zdrowotne. Zmiana nastąpiła podczas spotkania z dietetykami, na którym jedna z ekspertek stwierdziła, że "olej kokosowy jest zdrowy i wszyscy powiniśmy go stosować." Zostało to poparte przedstawionymi przez nią badaniami naukowymi opublikowanymi w czasopismach medycznych. To spowodowało u niego wzmożone zainteresowanie tym tematem i zaczął go badać dokładniej. To co odkrył i wypróbował na sobie zmieniło jego myślenie o tłuszczach. Wprowadził do swojej diety więcej oleju kokosowego a zmniejszył spożywanie olejów roślinnych. To spowodowało u niego zaczną poprawę zdrowia i utratę wagi. Podobne pozytywne zmiany zaobserwował u swoich pacjentów. To doprowadziło do stworzenia programu odżywiania, który nazwał "Ketogeniczną Dietą Kokosową" a także "Dietą Coco Keto".

Autor przkonuje, że tłuszcz jest niezbędnym składnikiem w diecie i błędem jest unikać go, chcąc się odchudzić. Czasmi robi to bardzo obrazowo: "Bez tłuszczu i cholesterolu nie tylko byłbyś bezkształtną masą leżącą na podłodze, zupełnie niezdolną do rozmnażania się, lecz także stałbyś się bezbronny wobec nowotworów i chorób wszelkiej postaci, i przede wszystkim byłbyś martwy."

Tłuszcz pełni ważną rolę w naszym organiźmie i bez niego nie może zachodzic wiele procesów życiowych. Przede wszystkim tłuszcz nadaje smak potrawom, jest konieczny do trawienia i wchłaniania wielu niezbędnych witamin, minerałów i mikroelementów takich jak witamina D, K, A, beta - karoten, wapń i wiele innych. Wspomaga on wchłanianie cukrów do krwi tym samym zapobiegając insulinoodporności i cukrzycy, pomaga zachować białka ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, daje na dłużej uczucie sytości a więc nie podjadamy między posiłkami, nadaje skórze gładkość, jest niezbędny do włąsciwego rozwoju i utrzymania prawidłowej wagi. to tylko niektóre zalety tłuszczu. Oczywiście ważny jest jego rodzaj i jakość. 

"W przeciwieństwie do tego, w co kazał nam uwierzyć przemysł olejów roślinnych, nadmierne spożycie olejów wielonienasyconych jest znacznie bardziej niebezpieczne dla zdrowia niż jednonienasycone, nasycone czy cholesterol."

Powszechnie używane i uznawane za zdrowe oleje roślinne są niestety najmniej korzystne. Autor uświadamia wiele zagrożeń jakie płyną z ich używania i obala mity dotyczące olejów nierafinowanych, rafinowanych, węglowodanów, cholesterolu, kwasów NNKT, chorób serca, cukrzycy, tarczycy. Ujawnia prawdę o cukrach i jego pochodnych takich jak sacharoza, fruktoza, alkoholach cukrowych, do których należą ksylitol, erytriol, glicerol, mannitol i sorbitol. Czy są one bezpieczne? Jak są produkowane? Czy można bez ograniczeń je stosować? Czy stewia jest bezpiecznym zamiennikiem cukru? Dlaczego niskokaloryczne diety sprawiają, że tyjemy? Takich pytań pojawia się wiele w książce i uzyskujemy na nie rzetelne i bezpośrednie odpowiedzi.

Bruce Fife porusza wiele zagadnień dotyczących odżywiania grupując je w 17 rozdziałach. Każdy z nich omawia inną grupę składników odżywczych i problemów zdrowotnych. Obok tego zamieszczone są porady w jaki sposób dbać o swoje zdrowie, co powinniśmy jeść a czego najlepiej unikać. Podaje też listę warzyw, owoców i produktów o niskiej, średniej i wysokiej zawartości węglowodanów, jakie są korzystne a które wykluczyć z diety. Proponuje i uczy prowadzenia dziennika żywieniowego. Dodatkiem do całości są 42 przepisy na wysokotłuszcowe miniposiłki, dipy, sosy, pasty, zupy i drugie dania. Przy każdym z nich podana jest na jaką ilość osób jest przeznaczony, ile w jednej porcji znajduje się tłuszczu, węglowodanów netto, białka i kalorii. W załączniku zamieszczona została pomocna tabela tych składników odżywczych w różnych popularnych produktach. 

Głównym wątkiem jest program, który został przez niego opracowany i dzięki któremu wiele osób poradziło sobie z nadwagą, chorobami i dolegliwościami. Jego dokładny opis został zamieszczony dopiero w przedostatnim rozdziale. Dieta Bruce'a Fife'a pozwala jeść do syta, cieszyć się smakiem potraw, nie tylko warzywnych ale i mięsnych, nabiałowych i wiele innych. Zaletą jej jest uczucie sytości na dłużej, bez wyrzeczeń, wysiłku, smacznie a przy tym zdrowo.

Program jest trzystopniowy. Pierwsza faza - wstępna - przygotowuje nasze ciało do zmian i dostosowania go do diety niskowęglowodanowej. Faza druga to ketoza, czyli gubiene zbędnych kilogramów i poprawa stanu zdrowia. Faza trzecia przestawia nasz organizm na zdrowy plan żywieniowy tak, byśmy mogli żyć według nowych wytycznych i zasad. Program ten pomógł już wielu ludziom nie tylko pozbyć się nadmiaru kilogramów, ale też w cofnięciu różnych chorób w tym alergii, artretyzmu, cukrzycy, choroby dziąseł, krążenia, osteoporozyi wielu innych. Jako dowód zostały zamieszczone historie niektórych z pacjentów, którzy skorzystali z proponowanej diety ketonicznej.

"Wiele programów odchudzających jest niezdrowych. Chociaż pomagają schudnąć, pod względem odżywiania są niezrównoważone, stanowiąc tym samym grunt dla nowych problemów zdrowotnych w przyszłości."

Książka może być dużym szokiem i zaskoczeniem dla wszystkich dbających o linię, gdyż wpajano nam niemal od zawsze, że chcąc zachować szczupłą sylwetkę, należy unikać mięsa i tłuszczów. Cholesterol i tłuszcze nasycone uznawane były zawsze za wrogów naszego zdrowia. Od wielu lat jest moda na zdrowy styl życia, lecz czy to co wmawia się nam w mediach, reklamach, szkołach, faktycznie ma swoje uzasadnienie w rzeczywistości? Do tej pory żyliśmy w przekonaniu, że odżywiamy się prawidłowo i z korzyścią dla własnego organizmu. Wielu dietetyków propaguje diety niskotłuszczowe, tymczasem okazuje się, że nie przynoszą one oczekiwanych efektów. Bruce Fife proponuje dietę, którą nazywa "Dietą bez Diety", gdyż nie jest to typowa dieta a raczej jest to sposób na prawidłowe odżywianie się na całe życie. Zapewnia, że stosując przedstawiony przez niego program, możemy "cieszyć się jedzeniem, pozbywać się niechcianych kilogramów i polepszyć zdrowie."

Jeden z przepisów Bruce'a Fife'a:

Dressing śmietanowy

Dressing ten robi się z kwaśnej śmietany. najlepiej smakuje bezpośrednio po przygotowaniu, a więc poniższy przepis jest na niwielką porcję.

3 łyżki stołowe (45g) kwaśnej śmietany
1 łyżka stołowa (15 ml) tłustej śmietany
1/8 łyżeczki granulowanej cebuli
1/8 łyżeczki koperku
1/8 łyżeczki soli
szczypta czarnego pieprzu

Wszystkie składniki połącz razem i podawaj na sałatce.

Ilość: 4 łyżki stołowe (60 ml)
Jedna łyżka stołowa to: 3 g tłuszczu, 0,5 węglowodanów netto, ) bialka, 29 kalorii


Książkę można kupić w sklepie:

Wydanie: I
Rok wydania: 2015
Format: 14,5 x 20,5 cm
Oprawa: Miękka
Ilość stron: 488
Redakcja: Irena Kloskowska
Projekt okładki i skład: Iga Maliszewska
Tłumacz: Gąsowska Anna
Wydawnictwo: VITAL
Tytuł oryginału:The Coconut Ketogenic Diet.


Komentarze