Zdrowe, pyszne i proste dania
Bruce Fife
„Będąc na diecie ketogenicznej, najprawdopodobniej zjesz więcej warzyw niż przez całe dotychczasowe życie.”
Strach przed tłuszczem został nam wpojony przez wiele dekad w przekonaniu, że jest on jedną z głównych przyczyn nadwagi i wielu chorób. Wszelkie diety odchudzające biorą pod uwagę ilość spożywanych kalorii i tłuszczów. Tymczasem tłuszcz pełni rolę źródła energii dla naszego organizmu, jest niezbędny w procesie przemiany materii, istotnym składnikiem budulcowym w powstawaniu ketonów i konieczny przy wchłanianiu niektórych, ważnych składników odżywczych, o czym przekonuje książka pt.: "Przepisy diety ketogenicznej."
www.life-saving-naturalcures- and-naturalremedies.com |
W swojej najnowszej książce obala mity dotyczące tłuszczu i doradza jak być zdrowym, włączając go na stałe do swojego jadłospisu. Jest zwolennikiem diety ketogenicznej, która jest oparta na daniach o niskiej zawartości węglowodanów, wysokiej zawartości węglowodanów, wysokiej zawartości tłuszczów i średniej zawartości białka.
okładka oryginału źr. zdjęcia: amazon.com |
Autor jest przekonany o zdrowotnych właściwościach tego rodzaju odżywiania, co wykazał w swojej książce pt.: „Dieta ketogeniczna. Jak odzyskać zdrowie dzięki tłuszczom”, którą napisał w 2014 roku. „Przepisy Diety Ketogenicznej” to uzupełnienie tej pozycji. Widać to po podobnej szacie graficznej obu publikacji, zarówno pod względem kolorystycznym okładki jak i formacie. Pierwsza głównie była wypełniona wiedzą na temat tłuszczów i naszego zdrowia. Przepisy były jedynie dodatkiem do całości wydania, dlatego najnowsza propozycja wydawnicza Bruce’a Fife’a wypełniona jest niemal w całości różnorodnymi propozycjami dań, w których głównym składnikiem są zdrowe tłuszcze. Głównie jest nim olej kokosowy, którego autor jest wielkim zwolennikiem, gdyż jest dobry do smażenia, ma przyjemny smak a przede wszystkim ma on największe właściwości ketogeniczne niż inne tłuszcze.
„Olej kokosowy jest łatwo przekształcany w ketony i o wiele szybciej podnosi poziom ketonów do krwi.”
Bogactwo potraw daje duże możliwości wyboru i z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Przepisy zostały podzielone na 12 kategorii, z których każda zawiera wstęp opisujący charakter prezentowanych dań, ich walory i wartość odżywczą składników spożywczych użytych w potrawach. Wśród nich znajdziemy 70 dań warzywnych, 47 różnorodnych sałatek wraz z 38 sosami, 22 rodzajów dressingów w tym własnej roboty majonezy, 60 dań z jajkami, 30 propozycji zup i bulionów, 28 wrapów i kanapek, różnorodne zapiekanki, dipy, potrawy z ryb i mięsa, propozycji na śniadania, obiady i kolacje, przekąski i przystawki. Ułatwieniem jest alfabetyczny indeks potraw na końcu książki, w którym utrzymany został podział na grupy tematyczne. To pozwala szybko odnaleźć poszukiwane danie.
Przepisy są niezwykle urozmaicone, pełne warzyw i ciekawych kompozycji smakowych. Zostały oparte na świeżych produktach, dostępnych także w polskich sklepach. Są w nich typowe dania warzywne ale i takie, w których nie brakuje mięsa ale w żadnym nie ma cukru i słodzików. Przy każdym znajdziemy informacje na temat zawartości tłuszczu, węglowodanów, białka i ilości kalorii. Niektóre z nich są opatrzone czarno - białymi zdjęciami oraz pokazane w kolorowej 16 -stronicowej wkładce znajdującej się w środkowej części książki. Szkoda, że jedynie 32 dania zostały zaprezentowane w kolorowej wersji, gdyż ich fotografie uwypuklają wrażenia wzrokowe na tyle, że zachęcają do ich wypróbowania.
Dieta ketogeniczna daje duże możliwości komponowania posiłków, bez poczucia niewłaściwego odżywiania się. Jest doskonała dla osób lubiących urozmaicone dania a jednocześnie zdrowe i smaczne. Moda na wegetariański styl posiłków nie każdemu odpowiada i często sprawia dużo problemów smakowych, gdyż nie są zwolennikami spożywania jedynie warzyw. Bruce Fife pokazuje, że nie musimy rezygnować z ulubionych potraw a jedynie wprowadzić niewielkie korekty w procesie ich przygotowania stosując zdrowe tłuszcze, by dostarczyć naszemu organizmowi potrzebnych składników odżywczych.
Książkę można kupić w sklepie:
Rok wydania polskiego: 2017
Rok wydania amerykańskiego: 2016
Format 14,5 x 20,5 cm
Ilość stron 480
Oprawa miękka
Redakcja: Magdalena Madura
Skład: Iga Figlewska
Projekt okładki: Iga Figlewska
Tłumaczenie: Anna Jurga
Tytuł oryginału: Dr. Fife's Keto Cookery: Nutritious and Delicious Ketogenic
Przyznam, że nigdy nie słyszałam o takiej diecie. Ciekawa publikacja.
OdpowiedzUsuńJa też nie słyszałam o tej diecie.
OdpowiedzUsuń