203. -"Dieta według pięciu przemian

Potrawy, które leczą i odżywiają.
Katarzyna Maria Puchacz

       
„Starość nie jest chorobą, dolegliwości jej towarzyszące to efekt wielu lat kumulowania w organizmie szeregu niekorzystnych substancji, efekt poddawania się wpływom szkodliwych substancji, bez należnego przeciwdziałania.”

Nowy rok zaczynam recenzją dotyczącą odżywiania, gdyż jest to podstawowa kwestia naszego życia. Czas świąt jest okazją do przygotowania pysznych, tradycyjnych potraw, które najczęściej nie są dla nas korzystne. Nie zawsze jest to sprawa źle dobranych składników lecz nieodpowiedniej kolejności ich dodawania do przygotowywanego dania. Także moda na zdrowe odżywianie zwraca uwagę głównie na ilość kalorii i tłuszczu, zapominając, że najważniejsza jest energetyczna równowaga pożywienia. Często przygotowując posiłki zwracamy uwagę na ich smak nie dbając o to, by przynosiły nam harmonię i wewnętrzny spokój. Zostało już udowodnione, że właściwie przyrządzone potrawy mają leczniczy wpływ na nasz organizm i ogólne samopoczucie. Wystarczy wprowadzić zdrowe zasady w kuchni, by poprawić nie tylko nasze zdrowie ale także ład energetyczny. Nasza polska tradycja kulinarna nie przypisuje istotnego znaczenia odpowiedniemu przygotowywaniu posiłków. Ważny jest smak, wygląd czy zapach. Warto dodać jeszcze jeden czynnik – energetyczny, a taką równowagę gwarantuje medycyna chińska. Jej reguły przybliża książka „Dieta wg pięciu przemian”

W 2002 roku ukazała się książka pt. „Fitotronika” w której autorka zebrała przepisy kulinarne skomponowane według zasady pięciu przemian. W 2015 roku została wydana kolejna książka Katarzyny Marii Puchacz pt. „Pięć przemian na polskim stole”, w której skupiła się na naszych rodzimych produktach w ujęciu pięciu żywiołów. Poznaliśmy w niej także charakterystyczne cechy poszczególnych elementów przemiany, zasady tej filozofii wraz z interesującymi przepisami. Najnowszy poradnik jest przeredagowanym wydaniem pierwszej publikacji. Został on wzbogacony o nowe wskazówki i porady dotyczące oddziaływania konkretnych potraw na nasze zdrowie. 

Autorka uważa, że ważne jest by nasze pożywienie dawało nam walory smakowe ale także wpływało korzystnie na nasz organizm. W swojej książce skupiła się na roślinach, warzywach, zbożach i owocach, które można uprawiać u nas i są bardziej lub mniej znane a nawet całkiem zapomniane. Starała się opisać te, które są najczęściej uprawiane w Polsce, znane od dawna i mają zastosowanie w naszych gospodarstwach ale namawia do sięgania do mniej popularnych, dziko rosnących, by wzbogacić nasze menu. Pożywienie porównuje do paliwa dającego nam energię, która będzie dla nas korzystna wówczas, gdy będziemy ją dostarczać wraz z odpowiednim sposobem odżywiania się. Główną zasadą jest świeżość jedzenia, jak najmniej przetworzone i oczyszczone, najlepiej ekologiczne oraz odpowiednie przygotowywanie posiłków. 

Według filozofii chińskiej naszym życiem rządzą: Ziemia – Metal – Woda – Drzewo – Ogień. Każdy element jest związany z poszczególnymi narządami i emocjami, dlatego jedząc produkty o rożnych energiach, wpływamy nie tylko na dany narząd i nasz organizm, ale także zachowanie, sposób reagowania na różne sytuacje i naszą emocjonalną równowagę. Dieta według pięciu przemian sprawia, że potrawy są lekkostrawne, uporządkowane energetycznie i pełne wartościowych składników odżywczych. 

„Przemiana Ziemi odpowiada za pamięć, koncentrację i masę ciała, przemiana Metalu za uporządkowanie, poczucie sprawiedliwości, ale też i depresje oraz stan skóry i drogi oddechowe. Przemiana Wody to długowieczność, siła, stan kości, zębów i włosów, przemiana Drzewa to stan wątroby, poziom cholesterolu, waleczność, intuicja ale i agresja. Przemiana Ognia odpowiada za naukę, ciekawość świata, zdolności językowe, a także stan naczyń krwionośnych i serca.”

Książka jest logicznie i przejrzyście ułożona od początku do końca. Została podzielona na 14 rozdziałów, w których zostały omówione grupy roślin jadalnych według przemiany energetycznej. Treść została opracowana tak, by można było szybko odnaleźć potrzebna informację. Ułatwieniem jest spis treści, w którym zagadnienia są ułożone w grupy tematyczne pod kątem żywiołu i gatunku roślin. Oprócz tego są osobne rozdziały poświęcone owocom, przyprawom, minerałom i witaminom.

Każdy rozdział omawia najpierw wybraną grupę pod kątem ich charakterystycznych cech smakowych, sposobów uprawiania, i właściwości odżywczych a potem prezentuje rośliny należące do danej kategorii. Ciekawą częścią jest rozpisanie odżywiania się według kalendarza, w zależności od pory roku i miesiąca. Autorka opisuje cechy charakterystyczne dla danego czasu i doradza jak powinniśmy się odżywiać, by wzmocnić odporność, jakie rośliny warto wykorzystać i które z nich możemy aktualnie kupić lub uprawiać. Uzupełnieniem każdego rozdziału są przepisy z omawianym składnikiem. Zostały one wyszczególnione w ozdobnych, szarych ramkach i przewijają się przez cały poradnik. Dla ułatwienia odnalezienia konkretnego przepisu został opracowany ich alfabetyczny indeks na końcu książki. 

Przepisy w poradniku są tu dodatkiem i nie wypełniają całej treści. Zostały opracowane według zasad dietetyki Pięciu Przemian. Z tego powodu należy ściśle przestrzegać kolejności dodawania poszczególnych składników, gdyż zostały one ułożone według zasady pięciu żywiołów. Zmieniając kolejność zaburzamy energetykę dania, harmonię a poprzez to wpływamy na jego właściwości lecznicze. W potrawie powinny się znaleźć wszystkie elementy przemiany, wtedy danie ma dla nas największą wartość energetyczną.

Dodatkowym plusem są końcowe aneksy: Indeks schorzeń z odniesieniami do leczniczych przepisów oraz Indeks przepisów z zastosowaniem roślin jadalnych, które zostały skatalogowane według kategorii. Został tu zastosowany ciekawy sposób odszukiwania leczniczej receptury. Najpierw należy znaleźć nurtujący nas problem czy schorzenie w spisie schorzeń, przy których są numery przepisów leczących daną dolegliwość. Potem odszukujemy go w alfabetycznej liście przepisów, która odsyła nas do konkretnej strony.

„Przygotowanie posiłku według Pięciu Przemian jest działaniem twórczym mającym na celu odbudowę równowagi istniejącej między nami a otoczeniem”

W tytule książki słowo „dieta” może kojarzyć się z kolejnym sposobem na odchudzanie się, ograniczeniami i zakazami. Jednak proponowany styl odżywiania ma głównie na celu poprawę naszego zdrowia i wprowadzenia równowagi energetycznej do naszego jadłospisu. Medycyna chińska głównie koncentruje się na zapobieganiu chorobom, odmiennie niż medycyna zachodnia. Jedzenie jest jedną z metod, która może wspomagać nasz organizm. Komponując odpowiednio posiłki i zwracając uwagę na ich energetykę możemy w łatwy sposób poradzić sobie z wieloma dolegliwościami. Gotowanie według pięciu przemian wymaga nieco czasu na przyswojenie sobie informacji jaki produkt należy do danego żywiołu ale procentuje tym że „Właściwie dobrane pożywienie może być lekiem, a także przyczyniać się do utrzymania zdrowia i osiągnięcia długowieczności.”

Książkę można kupić w sklepie:

Wydanie: I
Rok wydania: 2015
Oprawa: Miękka
Ilość stron: 256
Wymiary: 15.0x21.0x1.4 cm
Redakcja: Irena Kloskowska
Projekt okładki: Iga Maliszewska 
Wydawnictwo:Vital

Komentarze

Prześlij komentarz

Jeśli któryś z komentarzy nie jest widoczny, proszę o cierpliwość. System blogowy czasami wymaga akceptacji komentarzy, mimo że nie jest to konieczne.

Każda recenzja to moje subiektywne odczucia! Wasze mogą być zupełnie inne i zawsze jestem ciekawa Waszych opinii.

Bardzo dziękuję za każdą wizytę i komentarz. Komentarze bardzo mnie cieszą.

Wpisy o charakterze spamu oraz z reklamami firm lub produktów będą usuwane.