02 września 2015

186. - "Nasiona Chia"

Aztecki sekret zdrowia
Barbara Simonsohn

        

"Musimy zmienić swoje myślenie,
jeśli chcemy przeżyć"
- Albert Einstein

W dzisiejszych czasach na półkach sklepowych mamy coraz większą ofertę artykułów spożywczych lecz cały czas poszukuje się nowych składników. Producenci prześcigają się w swoich propozycjach, sięgają do różnych źródeł, nie zawsze dla nas korzystnych. Na szczęście są i tacy, którzy sięgają do natury i coraz częściej docierają do nas wyroby mające w sobie wiele zalet. Coraz więcej osób pragnie zdrowo się odżywiać i cieszyć się długim, aktywnym życiem. Ostatnio można spotkać na naszym rynku niewielkie, czarne i białe nasionka, które w Stanach Zjednoczonych są coraz bardziej popularne. Są już stałym elementem na targach fitness i sportowych. Cieszą się dużą popularnością także wśród biegaczy długodystansowych, gdyż zgromadzone są w nich ogromne ilości życiodajnych składników. Książka pt."Nasiona Chia" przybliża nam ich zalety i ujawnia sekret zdrowia danych ludów azteckich. 

źr. zdjęcia: www.sannmann.com
Barbara Simonsohn urodziła się w 1954 roku w Hamburgu, studiowała nauki społeczne i polityczne. Jest autorką wielu książek o zdrowiu, dietach i reiki. Tematyką odżywiania zajmuje się od ponad 20 lat. Zasad medycyny naturalnej uczyła się u dr Renate Collier’a, by potem prowadzić seminaria na temat acydozy i głodówek. Pracowała na Uniwersytecie Hamburskim jako asystent naukowy oraz ukończyła edukację jako nauczycielka reiki u dr Barbary Ray w Stanach Zjednoczonych. W Polsce ukazały się książki: "Stewia" i "Sok z Młodego Jęczmienia"

Nasiona chia pozyskiwane są z szałwii hiszpańskiej i pochodzą z Meksyku i Gwatemali. Roślina ta charakteryzuje się szerokimi liśćmi i drobnymi, niebieskimi kwiatkami. Jej owoce zawierają drobniutkie ziarenka, które są niezwykła bombą witaminową bogatym źródłem kwasów Omega - 3, błonnika, składników mineralnych, białek i mikroelementów. Ich wartość doceniali już Aztekowie, którzy uważali je za cudowny pokarm. Dziś uzyskały one już status superżywności, gdyż dzięki swojemu zasobnemu składowi pomagają utrzymać dobrą kondycję, zdrowie, wzmacniają odporność, wytrzymałość organizmu, zapobiegają wielu chorobom, dostarczają energii, poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci.

Publikacja składa się z ośmiu części, które zawierają kilka rozdziałów związanych z jej głównym tematem. Każda z nich opatrzona została grafiką z motywami azteckimi i zaczyna się cytatem lub mądrą myślą znanych autorytetów i mędrców. Autorka uświadamia, że pozyskiwane z dostępnego pożywienia nie zawsze przynosi oczekiwane, pozytywne efekty. Widać to na przykładzie ryb, które są powszechnie zalecane we wszelkich dietach. Tymczasem okazuje się, że mogą być one przyczyną problemów zdrowotnych ze względu na toksyczne środowisko w którym żyją. Rownież reklamowane kapsułki z rybnymi olejami mogą powodować na przykład wylewy krwi do mózgu i nie mamy pewności, czy przyjmując takie suplementy sprzyjamy naszemu zdrowiu. 

"W przypadku spożycia ryb to my jesteśmy ostatnim ogniwem łańcucha pokarmowego. Stężenie szkodliwych substancji rośnie conajmniej dziesięciokrotnie, poczynając od alg, które są następnie zjadane przez małe ryby, te przez większe, a te z kolei przez duże ryby drapieżne, takie jak tuńczyk." 

Nasiona Chia są już dostępne w Polsce, nie tylko w internecie lecz pojawiają się także w sklepach. To pozytywny trend w ofercie spożywczej naszego rynku. Ja kupiłam je w niewielkiej paczuszce. Koszt ok 6 zł, a więc nie jest to tani wydatek, lecz myślę, ze warto o nich wiedzieć więcej. 

Ziarenka są drobniutkie, białe i czarne , delikatne w dotyku. Jasne nasiona są większe niż ciemne i zawierają więcej białka, natomiast czarne są bogatsze w błonnik, antocyjanów - barwnika roślinnego, który ma znaczenie w zdrowym odżywianiu. Przejmują one aromat otoczenia, nie pogarszają smaku potraw a raczej poprawiąją ich walory, dlatego można je dodawać do wielu potraw i deserów. Przykłady ich użycia i zastosowania zostały zaproponowane na końcu książki w ostatnim rozdziale zawierającym 111 przepisów na dania główne, zupy, wypieki, desery i napoje. 

Książka nie jest jedynie zbiorem informacji o nasionach chia lecz o zasadach odżywiania, składnikach odżywczych i utrzymaniu organizmu w dobrym zdrowiu. Poleciłabym ją wszystkim osobom prowadzącym aktywny tryb życia ale też chcącycm zdrowo się odżywiać, wzmocnić organizm, poradzić sobie z nadwagą, problemami trawiennymi, usprawnić mózg, stawy, ustrzec się przed nowotworami i innymi chorobami. Często w natłoku wielu reklam i informacji można pogubić się w tym co jest dla nas korzystne a czego lepiej unikać. Nasiona chia mogą być doskonałym uzupełnieniem naszych posiłków i alternatywą dla wielu produktów spożywczych uchodzących za zdrowe.

Na koniec jeden z przepisów:

Koktajl energetyczny z dodatkiem chia

Składniki:
400 ml soku pomarańczowego
1/2 mango
1/2 banana
lyżeczka jogurtu naturalnego
łyżeczka nasion chia
1 - 2 łyżeczki miodu (opcjonalnie) albo "Groo Via" (ekstraktu ze stewii firmy MedHerbs)

Sposób wykonania:

Namoczyć nasiona chia w soku pomarańczowym przez co najmniej 10 minut, często je mieszać.  Obrać mango i wyjąć pestkę. Wszystkie składniki zmiksować, aż uzyska się smoothie o kremowej konsystencji.


Książkę można kupić w sklepie: 

Wydanie: 1
Rok wydania: 2015
Format: 14,5x20,5 cm
Ilość stron: 332
Oprawa: Miękka
Redakcja: Mariusz Warda
Tłumacz: Gałczyński Kamil
Wydawnictwo: Vital
Tytuł oryginalny: "Chia-Power: Chiasamen zum Heilen und Genießen mit 111 Rezepten"


1 komentarz:

Jeśli któryś z komentarzy nie jest widoczny, proszę o cierpliwość. System blogowy czasami wymaga akceptacji komentarzy, mimo że nie jest to konieczne.

Każda recenzja to moje subiektywne odczucia! Wasze mogą być zupełnie inne i zawsze jestem ciekawa Waszych opinii.

Bardzo dziękuję za każdą wizytę i komentarz. Komentarze bardzo mnie cieszą.

Wpisy o charakterze spamu oraz z reklamami firm lub produktów będą usuwane.

Popularne posty