Eliksir młodości i gwarancja zdrowia
Barbara Simonsohn
"Jęczmień dodaje naszej duszy skrzydeł"
W dzisiejszych czasach istnieje wielu chorób o rożnym podłożu i przywrócenie zdrowia często okazuje się niemożliwe. Wiele osób przegrywa swą walkę z róznymi dolegliwościami albo cierpią latami, nie widząc dla siebie ratunku. Na leczenie wydajemy ogromne sumy pieniędzy i niestety nie widzimy poprawy. Być może dlatego, że nie szukamy innych możliwości i rozwiązań. Takie daje nam natura, do której warto ponownie wrócić. Barbara Simonsohn udowadnia, że czerpanie z jej zasobów przynosi nam wiele korzyści. Jedną z łatwych do uprawy roślin jest jęczmień, z którego możemy zrobić napój zdrowia. O jego zaletach, uprawie sposobach możemy wykorzystania opowiada książka "Sok z młodego jęczmienia"
źródło: www.barbara-simonsohn.de |
Barbara Simonsohn urodziła się w 1954 roku w Hamburgu, studiowała nauki społeczne i polityczne. Jest autorką wielu książek o zdrowiu, dietach i reiki. Tematyką odżywiania zajmuje się od ponad 20 lat. Zasad medycyny naturalnej uczyła się u dr Renate Collier’a, by potem prowadzić seminaria na temat acydozy i głodówek. Pracowała na Uniwersytecie Hamburskim jako asystent naukowy oraz ukończyła edukację jako nauczycielka reiki u dr Barbary Ray w Stanach Zjednoczonych. Rok temu ukazała się w Polsce jej książka o stewii. Jej najnowsza publikacja przedstawia zalety soku z młodego jęczmienia. Przekonuje w niej, że "ekstrakt z jęczmienia, prosty do zdobycia i szybki do przygotowania może stanowić ostateczną odpowiedź na nasze problemy: im więcej substancji witalizujących spożywamy, tym więcej mamy sił, aby zdecydować się na zdrowe życie."
Po raz pierwszy zetknęła się z tą miksturą ponad 20 lat temu, gdy uczestniczyła w spotkaniu Fundacji Findhorn w północnej Szkocji. Tam spotkała Davida - mieszkańca Izraela, który na śniadanie przygotował sobie sok z młodego jęczmienia. Od Davida autorka dowiedziała się o niezwykłych właściwosciach zielonego napoju. Dzięki niemu skontaktowała się z Anny Wigmore, która zyskała uznanie w pracy z chorymi na raka, którym pomógł właśnie jęczmień i pszenica. Od tamtego czasu zaczęła uprawiać te zboża na parapecie okna i korzysta z ich dobrodziejstw.
"Świeżo przygotowany napój zawiera w sobie światło słońca oraz prąd elektryczny, niezbędny do ponownego odżycia organizmu."
- Ann Wigmare
Sok można wycisnąć ze świeżych roślin ale także kupić w sklepach ze zdrową żywnością w postaci proszku lub tabletek. Jeśli smak komuś by nie odpowiadał wtedy można go dodać do soków owocowych. Ma on szerokie działanie zdrowotne - wzmacnia system immunologiczny, dostarcza niezbędnych substncji odżywczych, skutecznie pokonuje raka, łagodzi stres, ochrania przed wirusami, infekcjami, opóźnia procesy starzenia, pomaga w problemach skórnych i utrzymaniu równowagi kwasowo - zasadowej organizmu dzięki zawartemu w nim błonnikowi. Koktail jęczmienny pobudza lepiej niż kawa, dodaje energii, zaopatruje w wapń lepiej niż produkty mleczne a żelaza jest w nim pięciokrotnie wiecej niż w nielubianym szpinaku. Poza tym zawiera tak ważne składniki takie jak magnez, potas, miedź i cynk. Jest także bogaty w chlorofil, dzięki któremu dostarcza tlen do krwi i regeneruje florę jelitową. Do tego wszystkiego można go przyjmować w każdym wieku, gdyż jest pomocny w poprawie pamięci, koncentracji, odbudowie komórek, demencji starczej czy osteoporozie.
Treść książki ujęta została w sześciu rozdziałach. Dowiadujemy się z nich jak ważny jest chlorofil, dlaczego zielone soki są korzystne dla naszego organizmu, jakie zalety przynosi jęczmień i pozyskiwane z niego naturalne suplementy nie tylko dla ciała ale i dla duszy. Autorka odkryła, że ma on wpływ na rozwój duchowy, pobudzenie energii Kundalini, rozbudzanie świadomości kontemlacyjnej i medytację. Poznajemy historię odkrycia soku z jęczmienia, naukowe badania i dowody na jego skuteczność a także sylwetki autorytetów, na których Barbara Simonsohn powołuje się w swojej publikacji: dr Ann Wigmore - prekursorki w propagowaniu zielonego eliksiru , dr Yosihidie Hagiwary - odkrywcy soku z jęczmienia i dr Mary Ruth Swope - autorki wielu bestsellerów m.in. książki "Dreen Leavs of Barley". Oprócz teorii jest także część praktyczna, w której uczymy się uprawiać jęczmień, pozyskiwać z niego sok i stosować go w codziennym życiu. Pomocne są także przepisy na drinki, napoje, sosy, dipy i dania, których bazą jest młody jęczmień lub jego suplementy.
źródło zdjęcia: www.era-zdrowia.pl
|
Nasza dieta współcześnie zbyt mocno jest oparta na niewłaściwym odżywianiu co powoduje braki ważnych składników odżywczych. To co kupujemy jako suplementy multiwitaminowe często mają odwrotny skutek od oczekiwanego. Natura oferuje nam od wieków swoje skarby lecz my zbyt mocno oddaliliśmy się od niej. Jeżeli chcemy skutecznie przeciwdziałać różnycm schorzeniom, cieszyć się długim życiem w zdrowiu i dobrej kondycji, szukajmy produktów naturalnego pochodzenia. Jednym z nich jest jęczmień, który u nas jest mało znanym środkiem do pokonania wielu chorób. Książka uświadamia, że "Jęczmień to nie tylko lekarstwo o szerokim zastosowaniu. To także niezwykle skuteczny środek zapobiegający wielu chorobom o podłożu trawiennym. Zaopatruje ciało w niezbędne substancje odżywcze, gdy tych zaczyna brakować w naszym codziennym pokarmie."
Książkę można kupić sklepie:
Numer wydania I
Rok wydania niemieckiego: 1999
Rok Wydania 2014
Format: 14,5 x 20,5
Ilość stron: 216
Oprawa Miękka
Redakcja: Irena Kloskowska
Tłumaczenie: Natalia Papke - Szczyglewska
Wydawnictwo Vital
Tytuł oryginału:Gerstengrassaft: Verjüngungselixier und naturgesunder Power- Drink
Komentarze
Prześlij komentarz
Jeśli któryś z komentarzy nie jest widoczny, proszę o cierpliwość. System blogowy czasami wymaga akceptacji komentarzy, mimo że nie jest to konieczne.
Każda recenzja to moje subiektywne odczucia! Wasze mogą być zupełnie inne i zawsze jestem ciekawa Waszych opinii.
Bardzo dziękuję za każdą wizytę i komentarz. Komentarze bardzo mnie cieszą.
Wpisy o charakterze spamu oraz z reklamami firm lub produktów będą usuwane.