Niebiańsko słodka i zdrowa alternatywa dla cukru
Barbara Simonsohn
Słodzona kawa, herbata, ciasteczka, desery – to słodkości, bez których wielu nie wyobraża sobie życia. Wiadomo, że używany do tego cukier jest szkodliwy dla zdrowia i powoduje wiele schorzeń.
Od lat szuka się różnych zamienników cukru, jednak są to produkty wyprodukowane na bazie chemicznych składników, które również mają swoje skutki uboczne. Tymczasem pojawiła się już na rynku alternatywa dla dotychczasowych słodzików i cukru – niewielka, niepozorna roślina, która jest określana jako najsłodsza na świecie. Jest niskokaloryczna, nie wywołuje ubocznych objawów, dostarcza wielu składników mineralnych, wzmacnia system immunologicznych, obniża ciśnienie, ma właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybiczne. O jej zaletach, właściwościach opowiada książka Barbary pt. „Stewia”. Ta „niebiańsko słodka i zdrowa” roślina ma wiele zalet i może być przyszłością dla naszych słodkich zachcianek.
źr. zdjęcia: www.rosliny-nasiona.pl stewia |
źródło zdjęcia: www.barbara-simonsohn.de |
Barbara Simonsohn urodziła się w 1954 roku w Hamburgu, studiowała nauki społeczne i polityczne. Jest autorką wielu książek o zdrowiu, dietach i reiki. Tematyką odżywiania zajmuje się od ponad 20 lat. Zasad medycyny naturalnej uczyła się u dr Renate Collier’a, by potem prowadzić seminaria na temat acydozy i głodówek. Pracowała na Uniwersytecie Hamburskim jako asystent naukowy oraz ukończyła edukację jako nauczycielka reiki u dr Barbary Ray w Stanach Zjednoczonych. Ze stewią zetknęła się dzięki Jochenowi Harazimowi – niemieckiemu emigrantowi, mieszkającemu w Australii.
Połączenie słodkości i zdrowia wydaje się niemożliwe a jednak autorka udowadnia, że mało u nas znana stewia jest zdrowym składnikiem, który warto wprowadzić do swojej kuchni. Szkoda, że na razie trudno ja kupić w naszym kraju. Mimo, że „zielone liście i uzyskiwany z nich zielony proszek działają uzdrawiająco”, nadal nie jest dopuszczonym produktem na terenie UE. Przemysł cukierniczy i produkujący wszelkie słodziki to skuteczne hamulce w propagowaniu zalet stewii.
Stevia Rebaudiana Bertoni, znana jako stewia lub miodowy liść, występuje w północno-wschodnim Paragwaju, gdzie została odkryta w dolinie rzeki Monday Można ją też spotkać w przygranicznych obszarach Brazylii. Rośnie na piaszczystych glebach i dorasta do 1 metra wysokości. Od stuleci używana jest przez Indian Guarani i Mato – Grosso. Na skalę światową uprawiana jest przede wszystkim w okolicy Sao Paulo, Chinach, Izraelu, Hiszpanii i Japonii.
Autorka w swojej książce dokładnie opisuje charakter stewii, jej zalety, składniki mineralne, właściwości lecznicze i uzdrawiające. Omawia też domowy sposób uprawy tej rośliny, jakie warunki są dla niej korzystne, jak ją stosować. Porównuje stewię z innymi, dostępnymi powszechnie produktami m.in. cukrem, słodzikami, aspartamem, z którymi ta niepozorna bylinka wygrywa na wielu płaszczyznach. Poznajemy wyniki badań, które do tej pory zostały przeprowadzone oraz proces wprowadzania stewii na rynek europejski. Stewia może być używana przez osoby z różnymi dolegliwościami. Jest bezpieczna dla cukrzyków, dla borykających się z nadwagą, ciśnieniem, chorobami grzybiczymi, skórnymi, problemami z zębami. Jest doskonała zarówno jako słodzik, dodatek do wypieków, herbat ale także jako kosmetyk czy pasta do zębów. O jej skuteczności dowiadujemy się też z opowieści osób, którzy używają stewii w swojej kuchni i na podstawie ich relacji możemy docenić jej zalety. Ostatni rozdział zawiera alfabetyczny spis schorzeń, na które stewia może pomóc.
Niewątpliwą zaletą książki są przepisy, którym poświęcony jest osobny rozdział. Wśród nich znajdziemy receptury na soki, napoje, kremy, sosy, zupy, dania śniadaniowe, desery, ciasta i ciasteczka. Do chwili ukazania się tej publikacji, niewielu słyszało o tej bylinie. Po jej przeczytaniu mamy chęć spróbować preparatów ze stewii. Na razie można ją kupić jedynie w Internecie m.in. w sklepie Talizman
Książkę można kupić w sklepie:
Wydanie: I
Rok wydania: 2013
Format: 145 x 205 mm
Ilość stron: 236
Oprawa: miękka
Komentarze
Prześlij komentarz
Jeśli któryś z komentarzy nie jest widoczny, proszę o cierpliwość. System blogowy czasami wymaga akceptacji komentarzy, mimo że nie jest to konieczne.
Każda recenzja to moje subiektywne odczucia! Wasze mogą być zupełnie inne i zawsze jestem ciekawa Waszych opinii.
Bardzo dziękuję za każdą wizytę i komentarz. Komentarze bardzo mnie cieszą.
Wpisy o charakterze spamu oraz z reklamami firm lub produktów będą usuwane.