103. Cukrowa mafia.

Jak cukrowe lobby niszczy Twoje zdrowie
dr Hans-Ulrich Grimm



"Odrobina to nie problem. Ale w większych ilościach - powoli zabija."
dr Robert Lustig - jeden z bohaterów książki

Dzisiejszy rynek spożywczy trudno jest sobie wyobrazić bez słodkości. Do niedawna był popularny slogan "Cukier krzepi". Czy na pewno? Można go znaleźć w prawie wszystkich produktach konsumenckich – od jogurtów, poprzez soki owocowe aż po wędliny. Ostatnie lata w dietetyce przyniosły znaczny wzrost zainteresowania cukrem i jego wpływie na nasze zdrowie. Jest posądzany o nadwagę, cukrzycę, nowotwory. Określany mianem „biała śmierć” zbiera niebezpieczne żniwo na całym świecie. Dlaczego zatem, skoro jest tak niebezpieczny dla zdrowia, funkcjonuje niezmiennie w naszej codziennej diecie? Jaka jest przyczyna uzależnienia od cukru? Jakie mechanizmy rządzą rynkiem spożywczym? Czy cukrowe lobby trzyma w ręku polityków? W jaki sposób stymuluje się sprzedaż tego białego proszku, a w debacie publicznej umniejsza jego skutki uboczne? Odpowiedzi udziela książka o intrygującym tytule: "Cukrowa mafia."

źr. zdjęcia: www.europa-wissen.de
Została napisana przez Hansa -Ulricha Grimma, którego mogliśmy poznać dzięki książce "Cud oleju lnianego" i "Nie jedz tego", w której dobitnie udowadniał szkodliwość tego co spożywamy. Dr Hans-Ulrich Grimm mieszka w Stuttgarcie i jest dziennikarzem oraz autorem światowych bestsellerów. Mieszka w Stuttgarcie i pracuje z zespołem naukowców i dziennikarzy żywienia serwisu informacyjnego "dr Watson - Food Detective ". W latach 1989 - 96 redaktor czasopisma "Lustro" i od tego czasu pracował jako dziennikarz i autor licznych bestsellerów, m.in. „Cud oleju lnianego”. Jest on uważany za eksperta żywienia, żywności i spraw konsumenckich w Niemczech. Swoją najnowszą publikację poświęcił słodkościom a konkretnie cukrowi, który napędza dzisiejszy rynek ekonomiczny.

Hans-Ulrich Grimm dokładnie zbadał przemysł cukrowniczy i swoją wiedzę przekazał w niniejszej książce. Cukrowa mafia czyli ogromne lobby branży spożywczej w przeróżny sposób sprawia, że produkty bogate w cukier są dostępne na rynku i kupowane przez konsumentów. Przedstawia niezależne badania, wykazujące, że coraz więcej osób cierpi z powodu chorób będących konsekwencją spożywania cukru. Poza cukrzycą, na leczenie której przeznaczane są coraz większe pieniądze, środek ten wpływa na występowanie nadwagi, otyłości, choroby Alzheimera i raka. Autor jako pierwszy ujawnia skandaliczne związki pomiędzy państwową protekcją cukrowników i najważniejszymi chorobami cywilizacyjnymi. Pokazuje globalne powiązania biznesowe tego przemysłu, opowiada o cierpieniu ofiar oraz o tle i możliwościach rozwiązania cukrowego problemu. Ujawnia przy tym mechanizmy, które skłaniają nas do sięgania po niezdrowe batoniki, napoje gazowane, cukierki i inne "pyszności." Jednym z nich jest oferta skierowana do dzieci, które łatwo ulegają kolorowym opakowaniom, reklamie i słodkim smakom. Okazuje się, że walkę z nałogiem łaknienia utrudnia fakt, że ma on swój początek nawet jeszcze w łonie matki. od najmłodszych lat dzieci karmione są produktami ogólnie uważanymi za zdrowe, w których znajduje się ponadprzeciętna norma cukru. Stąd wynikają późniejsze problemy zdrowotne, które mogłyby być zniwelowane przez unikanie cukru w pożywieniu. Niestety, wydaje się to niemożliwe, gdyż cukier jest silnym środkiem uzależniającym i w wieku dorosłym często trudno jest powstrzymać się przed jego spożywaniem. Tym bardziej, że spożywamy go także w ukrytej formie. Wielkie koncerny takie jak Nestle, Coca - cola, Ferrero czy Red Bull dbają o to, byśmy nie odzwyczaili się od jego konsumowania, gdyż najmniej zależy im na naszym zdrowiu. 




"W produktach dla dzieci w ogóle nie chodzi o to, czy te artykuły są zdrowe."


Osobny rozdział poświęcony jest zamiennikom, które autor nazywa "substancjami cukropodobnymi. Dawniej cukier występował w naturze pod postacią owoców, potem zaczął funkcjonować jako efekt produkcji jako "biały proszek." Dziś zaczyna się nowa era w tej kwestii, gdyż pojawiły się substancje, które mają zastąpić zniesławiony cukier a są uzyskiwane w procesach chemicznych. Nie stanowią jednak rozwiązania dla naszego zdrowia, gdyż także mają wiele skutków ubocznych. "Właściwie to w rzeczy samej cud, że ludzie zjadają coś takiego, nie wiedząc, co jedzą i ufając, że to nie zaszkodzi." Na przykład zostało udowodnione, że fruktoza, wykorzystywana często przez cukrzyków w diecie, jest szkodliwą substancją dla zdrowia. Innym popularnym ostatnio zamiennikiem jest syrop glukozowy lub glukozowo - fruktozowy (HFCS) albo sorbit - określany jako "przyjazny dla zębów, niebezpieczny dla jelit.", aspatram (E951) czy inne słodziki. Oprócz zagrożeń pokazuje też alternatywy, które mogą być nadzieją na ocalenie "słodkiego życia". Jedną z nich jest stewia.  która mimo tego, że jest korzystna dla zdrowia, była do niedawna zabroniona. 

Książkę przeczytałam z zainteresowaniem. Została napisana przystępnym językiem z dużą ilością autentycznych historii i opisami badań oraz działań potentatów spożywczych. Z pewnością nie pozbędziemy się znanych marek i ich słodkich wyrobów ale możemy bardziej świadomie ograniczać spożycie cukru. Trudno walczyć z wielkimi koncernami spożywczymi a jeszcze trudniej ze swoimi przyzwyczajeniami.

Książkę można kupić w sklepie:


Wydanie: 
Rok wydania polskiego: 2014
Format 14,5 x 20,5 cm
Ilość stron 256
Oprawa miękka
Wydawnictwo Vital


Komentarze