czwartek, 29 sierpnia 2013

48. Nie jedz tego!

Szkodliwe składniki „zdrowego” jedzenia
Dr Hans-Ulrich Grimm

         

Moda na zdrowe odżywianie się w ostatnich latach jest rozpowszechniona na całym świecie. Spotykamy codziennie informacje na ten temat w mediach, czasopismach, internecie a przede wszystkim w reklamie. Liczni eksperci wypowiadają się o zdrowej diecie, stylu życia, mówią co powinniśmy jeść a czego unikać. Na półkach sklepowych co chwilę możemy kupić nowe produkty, które mają mieć pozytywny wpływ na nasz organizm, wygląd, zdrowie. Czy jednak naprawdę tzw. „zdrowa żywność” jest dla nas korzystna? O tym możemy się dowiedzieć z książki pt. „Nie jedz tego!”.

źródlo zdjęcia:
www.bookreporter.de
Książka została napisana przez Dr Hans-Ulrich Grimm, który jest światowej sławy specjalistą od odżywiania. W latach 1989 - 96 redaktor czasopisma "Lustro" i od tego czasu pracował jako dziennikarz i autor licznych bestsellerów, m.in. „Cud oleju lnianego”. W swojej najnowszej książce przedstawia szokujące efekty swoich badań, które przez wiele lat prowadził. Dr Hans-Ulrich Grimm mieszka w Stuttgarcie i jest dziennikarzem oraz autorem światowych bestsellerów. Mieszka w Stuttgarcie i pracuje z zespołem naukowców i dziennikarzy żywienia serwisu informacyjnego "dr Watson - Food Detective ". Jest on uważany za eksperta żywienia, żywności i spraw konsumenckich w Niemczech. 

„Zdrowe odżywianie może skrócić życie. Nowe, rzekomo zdrowe produkty spożywcze obarczone są dużym ryzykiem oraz mają wiele skutków ubocznych.”

Dr Hans-Ulrich Grimm wziął „pod lupę” wszystko to co spożywamy a przede wszystkim mechanizmy działające na światowym rynku. Ujawnia on fakty, które mogą szokować zwykłego człowieka, który w dobrej wierze kupuje produkty polecane jako te, które mają wzmacniać nasz organizm i wpływać pozytywnie na nasze ciało. Tymczasem reklamowane artykuły mogą przynieść odwrotny skutek do tego, które one nam gwarantują. Zamiast dłuższego życia, zdrowia, nie jeden z nich może nawet skrócić życie poprzez tzw. „zdrowe” dodatki. Popularne suplementy diety, dodatki witaminowe, fitosterony, kwasy omega-3, witamina C i wiele innych są często przyczyną większej zachorowalności na wiele groźnych chorób.

Autor ujawnia dokumenty, pisma, eksperymenty, wyniki badań i mechanizmy działań wielkich koncernów spożywczych. Uczestniczymy też w konferencjach, spotkaniach różnych ekspertów, którzy próbują zmienić złą tendencję na rynku handlowym. Niestety na razie nie ma przepisów, które umożliwiałyby wycofanie szkodliwych składników z produkcji żywności, dlatego pojawiające się głosy sprzeciwu nie są w stanie przeciwstawić się potędze konsorcjów. 

jeden z przepisów zamieszczonych w książce
Przeciwstawia temu wszystkiemu dawny świat, który odchodzi w zapomnienie, kiedy wiele sprawdzonych i wypróbowanych receptur stosowały nasze babki, kiedy potrawy gotowane były na naturalnych surowcach. Wzmacniały one ciało, dodawały energii i wpływały korzystnie na organizm. „Ich doświadczenie, zbierane i gromadzone z pokolenia na pokolenie, decydowało jednoznacznie, co jest zdrowe, a co trzeba potraktować jako szkodliwe.” 

Książka napisana jest niełatwym językiem, jednak uważam ją za ważną pozycję na naszym rynku, ponieważ dotyczy spraw, o których najczęściej nie mamy pojęcia. Dodatkową zaletą są przepisy wplecione w jej treść, które mają nam przypomnieć tradycyjne, proste a przede wszystkim zdrowe dania. Autor wskazuje drogę, którą powinniśmy się kierować przy wyborze artykułów spożywczych. Zachęca do poszukiwań i uważnego przyglądania się temu co możemy znaleźć na sklepowych półkach. Dr Hans-Ulrich Grimm otwiera nam oczy na dzisiejszy mechanizm działania koncernów spożywczych, dla których często liczy się najbardziej pieniądz a nie zdrowie potencjalnego nabywcy ich towarów. Dzięki takim publikacjom możemy świadomie dokonywać wyborów przy codziennych zakupach i mieć wpływ na to co jest dla nas dobre i w ten sposób zatrzymać niebezpieczny proces, który coraz bardziej zalewa spożywczy rynek. 

„Pewne jest to, że poprzez złe i niewartościowe jedzenie psujemy swoje jestestwo, a powinniśmy je poprawiać przy użyciu tego najlepszego. Ważna jest teraźniejszość. Nasze życie nie odbywa się gdzieś tam, w bliżej nieokreślonej przyszłości. Ważne jest, aby smakowało nam dzisiaj, aby czyniło dobro naszemu ciału i troszczyło się o fantastyczne samopoczucie. Tu i teraz.”

Książkę można kupić w sklepie:




Numer wydania 1
Rok wydania 2013
Format 15.7 x 12.8
Ilość stron 280
Oprawa miękka
Wydawnictwo Vital

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za każdą wizytę i komentarz. Komentarze bardzo mnie cieszą . Będzie mi miło, gdy będą one podpisywanie,chociażby imieniem, gdyż mam wówczas możliwość poznania czytelników:) Anonimowe wpisy o charakterze spamu, będą usuwane. Dziękuję za wizytę i zapraszam ponownie :)