poniedziałek, 28 sierpnia 2017

369.- "Zastąp cukier"

Cztery słodkie kroki do zdrowia
Anna Cavelius 
dr n. med. Kurt Mosetter 
Thorsten Probost 
dr Wolfgang A. Simon

             

„Zdrowe odżywianie jest samo w sobie bardzo proste oraz wymaga o wiele mniej wysiłku i wyrzeczeń niż może się wydawać.”

Cukier nazywany jest cichym zabójcą i białą śmiercią, gdyż jest przyczyną wielu chorób takich jak Alzheimer, nowotwory, próchnica, choroby układu krążenia czy nadwaga. Mimo to trudno jest odmówić sobie czegoś słodkiego w momencie, gdy jest nam smutno, chcemy sprawić sobie odrobinę przyjemności na przykład przy filiżance małej czarnej. Czy można całkowicie odzwyczaić się od cukru? Czy jest jakaś zdrowsza alternatywa? Okazuje się, że tak! Przekonują o tym autorzy książki pt.: „Zastąp cukier”.

Została ona opracowana przez czterech autorów, którzy swoim doświadczeniem i znajomością tematu gwarantują rzetelność przedstawionych informacji. 

źródło zdjęć: randomhouse.de
sternentraum.net, modern-books.co.uk,
www.vinaria.at
Kurt Mosetter jest doktorem medycyny i praktykującym uzdrowicielem oraz twórcą miorefleksoterapii z programem MR czyli Moc Rozciągania opisanej w książce  „Cztery Filary Samouzdrawiania” napisanej  we współpracy z Anną Cavelius - niezależną pisarką i ekspertką kulinarną zajmującą się tematyką prozdrowotną.

Dr Wolfgang Alexander Simon prowadził przez wiele lat prowadził badania biochemiczne dotyczące stresu oksydacyjnego, enzymów regulujących metabolizm oraz metod terapii przeciwcukrzycowej.

Thorsten Probost to sławny kucharz i szef kuchni w hotelu Burgvital w Oberlech w Austrii oraz przedstawiciel zdrowej kuchni delikatesowej. W 2008 roku został uznany przez Gault Millau za kucharza roku. Od 2009 roku jest przewodniczącym stowarzyszenia kucharzy JGE (Jeunes Restaurateurs) w Austrii. 

okładka oryginału
źr. zdjęcia: amazon.de
Słodycze od najmłodszych lat są obecne w życiu każdego człowieka. Służą jako nagroda lub jako uspokojenie emocji, forma pocieszenia w smutnych chwilach czy niepowodzeniach. 

Cukier nie zawiera żadnych substancji odżywczych, witamin ani minerałów a mimo to chętnie sięgamy po niego w różnych postaciach. Faktem jest, że sprawia nam przyjemność, daje radość, poprawia nastrój, dodaje energii ale i ... uzależnia. Słysząc o nałogach najczęściej mamy na myśli alkohol, różne używki czy narkotyki. Tymczasem uzależnienie od cukru jest równie niebezpieczne. Okazuje się, że ten nałóg jest podobny do głodu narkotykowego. Gdy próbujemy całkowicie zrezygnować z cukru, wówczas nasz organizm wykazuje podobne objawy jak przy uzależnieniach od narkotyków. Na tym bazuje przemysł cukierniczy zarabiający miliardy na naszych słodkich zachciankach. Widać to na przykład w reklamach, które pojawiają się w czasie, gdy dzieci oglądają swoje ulubione programy. 

„Przemysłowa oferta produktów spożywczych dla dzieci powoduje, że zbilansowana dieta jest praktycznie niemożliwa, składa się ona bowiem prawie wyłącznie ze słodyczy i przekąsek.”

Autorzy przekonują, na podstawie badań, zagrożenie płynące ze spożywania cukru. Wykazują że jest on niebezpieczny, uzależnia i prowadzi do wielu schorzeń. Uświadamiają rozmiar problemu, dlaczego cukier jest taki groźny, jakie choroby mogą rozwinąć się w efekcie zbyt nadmiernego jego spożywania. Okazuje się, że często jesteśmy narażeni na jego spożywanie nieświadomie, gdyż producenci żywności dodają go do wielu artykułów spożywczych, nawet jeżeli nie mają one nic wspólnego ze smakiem słodkim. Cukier znajduje się nie tylko w czekoladzie, różnych batonikach czy ciastkach ale także w jogurtach, ogórkach konserwowych, sałatkach, ketchupach, kawie a nawet we frytkach, makaronach czy tzw. fast - foodach.


Pokazują proces tworzenia się nałogu, podpowiadają co możemy zrobić, by odzwyczaić się od cukru, jak rozpoznać czy jesteśmy od niego uzależnieni. Obszernie zostały omówione choroby wywołane przez cukier i skrobię. Dowiadujemy się na czym one polegają, jak się objawiają i jak możemy sobie pomóc oraz w jaki sposób wprowadzić zdrowe cukry do swojego odżywiania i odzwyczaić się od tradycyjnych białych, słodkich kryształków. 

Autorzy proponują „Program 4 kroków do wyjścia z nałogu”, którego celem jest zmiana przyzwyczajeń żywieniowych, ograniczenie spożywania cukru i skrobi oraz wprowadzenie regularnej aktywności fizycznej. Dzięki niemu przywrócimy równowagę naszemu metabolizmowi i poprawimy funkcjonowanie naszego organizmu. Na uwolnienie naszego organizmu z cukrowego nałogu potrzeba dwanaście tygodni. 

„Kto sięga po jogurt truskawkowy ze sklepowej lodówki, tak naprawdę zna smak aromatyzowanych trocin lub kawałków jabłka zabarwionych sokiem z buraka.”


Cztery kroki zostały szczegółowo omówione w osobnej części. Są tu praktyczne porady pomagające wprowadzić je w czyn poprzez przyjrzenie się nawykom żywieniowym przy pomocy dziennika posiłków, rozpoznanie cukrowych pułapek, naukę prawidłowego żywienia i aktywność fizyczną. 


Uzupełnieniem i zwieńczeniem przekazanej wiedzy są przepisy, w których zostały wykorzystane zdrowe cukry i mąki. Ich autorem jest Gault Milan - kucharz Thorstena Probosta. Ponad 70 receptur kulinarnych zostało podzielonych na siedem kategorii:

  • Chleb, wypieki i mieszanki musli
  • Konfitury, słodkie pasty i inne wyroby
  • Dania główne - wytrawne i słodkie
  • Dressingi, sosy i marynaty
  • Ciasta, tarty i torty
  • Desery
  • Orzeźwiające napoje: syropy i smoothie


Większa część książki ma oprawę graficzną w szaro - białej kolorystyce, natomiast materiał z przepisami kulinarnymi wyróżnia się kolorowymi czcionkami, zdjęciami dań i stronami. To z pewnością ogromny atut tej publikacji. Została napisana rzetelnie i konkretnie, w której problem nadmiernego spożywania cukru został mocno podkreślony. Całość dostarcza nam wartościowych informacji istotnych dla naszego zdrowia, uświadamiając, że słodkie życie oparte na popularnym cukrze to droga do wielu problemów zdrowotnych. Odzwyczajenie się od cukru nie jest łatwe ale warto spróbować.

„to od każdego konsumenta, a zatem od każdego z nas zależy, na jaki rodzaj produktów spożywczych się zdecydujemy.”

Książkę można kupić w sklepie: 


Rok wydania polskiego: 2016
Rok wydania niemieckiego: 2013
Wymiary: 14,5 x 20,5 cm 
Ilość stron: 312 
Oprawa: miękka
Redakcja: Mariusz Warda
Skład: Iga Figlewska
Projekt okładki: Iga Figlewska
Tłumaczenie: Małgorzata Rzepka
Projekt: Barbara Fellenberg
Współpraca: dr Klaus Erpenbach, prof. dr Tilman Fritsch
Edycja zdjęć: Henrike Schechter
Layout: independent Medien-Design, Horst Moser, Monachium
Wydawnictwo Vital
Tytuł oryginału: Zucker - Der heimliche Killer: Wie wir krank und süchtig werden. Wie wir uns schützen, ohne auf Süßes zu verzichten.

4 komentarze:

  1. Ja niestety nie potrafię żyć bez cukru. To moje uzależnienie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też nie potrafię wypić na przykład gorzkiej kawy czy herbaty...

      Usuń
  2. Mam cukrzycę, więc muszę uważać na cukier, którego nie da się w pełni wyeliminować, można jedynie ograniczyć. Niby jogurty zdrowe, ale jak przeczytałam powyższy cytat to straciłam na nie apetyt.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie wszystkie jogurty są zdrowe, zwłaszcza owocowe czy light. Pułapek jest wiele, nawet jeżeli unikamy cukru. :)

      Usuń

Bardzo dziękuję za każdą wizytę i komentarz. Komentarze bardzo mnie cieszą . Będzie mi miło, gdy będą one podpisywanie,chociażby imieniem, gdyż mam wówczas możliwość poznania czytelników:) Anonimowe wpisy o charakterze spamu, będą usuwane. Dziękuję za wizytę i zapraszam ponownie :)