Ann
Boroch
„większość problemów zdrowotnych zaczyna się w układzie pokarmowym.”
W organiźmie każdego z nas grzyby występują w sposób naturalny w układzie pokarmowym, w błonach śluzowych i skórze. W swoim normalnym stadium są nieszkodliwe zwane Candida albicans. Problem zaczyna się, gdy dochodzi do ich nadmiernego rozmnożenia i przybierają postać „oportunistycznego patogenu.” To powoduje wydzielanie szkodliwych mykotoksyn, które mają negatywny wpływ na nasze narządy. Ich przerost powoduje zapuszczanie korzeni w błonie śluzowej jelit co prowadzi do wystąpienia tzw. „zespołu nieszczelnego jelita.” W efekcie dręczą nas różne choroby i dolegliwości takie jak: ogólne zmęczenie, wzdęcia, alergie, nadwaga, artretyzm, depresja, stwardnienie rozsiane, mięśniaki, endometrioza, niedoczynność tarczycy i wiele innych. Wyleczenie wielu z nich wydaje się niemożliwe. Współczesna medycyna nie radzi sobie z niektórymi, mimo zaawansowanej technologii. Błędy i zła diagnoza, bagatelizowanie problemu, tylko pogłębiają stan organizmu. Jakie są przyczyny przerostu drożdżaków? Co go wywołuje? Czy można skutecznie poradzić sobie z tym procesem i skutkami wywołanymi przez niego? Okazuje się, że tak. Udowadnia to książka „Grzyby Candida przyczyną większości chorób,” w której zawarty został materiał napisany przez Ann Boroch, która w swoim życiu doświadczyła kandydozy i skutecznie wyleczyła się z jej skutków.
źr. zdjęcia: www.annboroch.com |
Książka
podzielona została na dwie części. Pierwsza – to wiedza teoretyczna, pokazująca
przyczynę wielu chorób i schorzeń. Opisuje w niej czym są grzyby Candida, jakie czynniki
sprzyjają przerostowi drożdżaków, jakie objawy i choroby on wywołuje w
poszczególnych układach naszego organizmu. Podkreśla też, że „po dziś dzień
medycyna zachodnia nie uznaje kandydozy jelitowej i ogólnoustrojowej za
chorobę.(…) Większość lekarzy rozpoznaje i leczy przerost Candida albicans
wyłącznie w przypadku pleśniawki, grzybicy pochwy albo dolegliwości związanych
z HIV/AIDS.” Zamieszcza kwestionariusz zdrowia, opracowany przez dr Williama
Crooka, który pomoże ustalić, czy grzyby Candida są przyczyną naszych problemów
zdrowotnych. Poza tym poznajemy budowę układu pokarmowego, dolegliwości z nim
związane, negatywny wpływ na nas niezdrowego odżywiania, białego cukru,
tłuszczów trans, rafinowanych węglowodanów, produktów mlecznych, białka
zwierzęcego, używek i innych. Dowiadujemy jak przygotować organizm do
odtruwania i leczenia, wymienia ziołowe i farmaceutyczne środki grzybobójcze, jak
powinna wyglądać zdrowa dieta.
Druga
część poświęcona została 90 – dniowemu programowi leczenia, dzięki któremu
możemy wyeliminować grzyby z naszego organizmu i poprawić swoje zdrowie.
Autorka zapewnia, że stosując jej
zalecenia, odżywimy ciało, odzyskamy energię, witalność i pozbędziemy się
dolegliwości, z którymi do tej pory się zmagaliśmy bez widoków na poprawę.
Zamieszcza listę produktów, które są korzystne a także te, których należy
unikać. Podpowiada, by obserwować swoje ciało, gdyż każdy z nas reaguje inaczej
na określone produkty. Jeśli po jakimś produkcie zaproponowanym przez nią
pojawiłyby się nieprzyjemne objawy, to będzie sygnał, że należy go unikać w
swojej diecie. Słuchanie swojego ciała to podstawa. „Ono komunikuje ci swoje
potrzeby, a także pokazuje, co mu szkodzi.” Opracowała także tzw. „Plan
Początkowy” dla osób, które nie są w stanie od razu przejść na dietę
przeciwgrzybiczną. Efekt jednak może pojawić się wtedy po dłuższym czasie. Oprócz tego zostały zamieszczone przykłady
dwutygodniowego menu, pomysły na śniadania, lunch i kolację oraz ponad 70
przepisów na zdrowe i smaczne posiłki.
„Odkryjesz,
że istnieje wiele pysznych, łatwych do przyrządzenia posiłków.” Są wśród nich
dania główne, przystawki, sosy, desery, przekąski i napoje. Wybór jest duży i
każdy z pewnością wybierze dla siebie odpowiednie dania. Jedyny minus to niektóre składniki, które raczej trudno u nas kupić lub są zbyt drogie np. mąka migdałowa, mąka amarantusowa, mleko migdałowe czy preparaty Just Like Sugar, mieszanka Namaste Foods Waffle & Pancake Mix. Sa to jednak tylko propozycje i myślę, że mozna dostosować przepisy do polskiego rynku, korzystając z listy dozwolonej żywności zamieszczonej w książce.
Poza tym autorka udziela wielu wskazówek i porad: Jak jadać w restauracjach, poza domem? Jak postępować po skończeniu 90 dniowego programu? Zamieszcza też listę polecanych marek zdrowych produktów, tabele z suplementacji diety, oraz podpowiada jak dostosować program do swoich potrzeb. Chcąc wprowadzić go do swojego życia warto kupić proponowane produkty wcześniej i sukcesywnie wprowadzać je według wskazań autorki.
Poza tym autorka udziela wielu wskazówek i porad: Jak jadać w restauracjach, poza domem? Jak postępować po skończeniu 90 dniowego programu? Zamieszcza też listę polecanych marek zdrowych produktów, tabele z suplementacji diety, oraz podpowiada jak dostosować program do swoich potrzeb. Chcąc wprowadzić go do swojego życia warto kupić proponowane produkty wcześniej i sukcesywnie wprowadzać je według wskazań autorki.
Jej
własne przeżycia, walka z chorobami i droga do zdrowia są dowodem, że
wyzdrowienie jest możliwe. Zapewnia, że:
„Dzięki
mojemu programowi w ciągu zaledwie 90 dni odzyskasz zdrowie i witalność.
Nauczysz się wysłuchiwać sygnały swojego ciała oraz na nie reagować, a zdobyta
wiedza i doświadczenie dadzą ci poczucie siły. Jeśli zdecydujesz się na
dokonanie tych zmian – będzie to mądry wybór, który przygotuje cię na przyjęcie
nowego stylu życia i umożliwi ci zachowanie zdrowia na długie lata.”
Książkę można kupić w sklepie:
Numer
wydania 1
Rok
wydania 2014
Format
14,5 x 20,5 cm
Ilość
stron 224
Oprawa
miękka
Komentarze
Prześlij komentarz
Jeśli któryś z komentarzy nie jest widoczny, proszę o cierpliwość. System blogowy czasami wymaga akceptacji komentarzy, mimo że nie jest to konieczne.
Każda recenzja to moje subiektywne odczucia! Wasze mogą być zupełnie inne i zawsze jestem ciekawa Waszych opinii.
Bardzo dziękuję za każdą wizytę i komentarz. Komentarze bardzo mnie cieszą.
Wpisy o charakterze spamu oraz z reklamami firm lub produktów będą usuwane.