13 września 2017

372. - "Mięso pełne kłamstw"

Jak nie dać się otruć przemysłowi mięsnemu
dr Hans-Ulrich Grimm

         

„im bardziej żałosny jest los zwierzęcia, tym gorzej dla zdrowia człowieka.”

Sięgając dziś po jakikolwiek produkt spożywczy dostępny w sklepach nigdy nie wiemy co tak naprawdę kupujemy. Przemysł robi wszystko, by zwiększyć zyski, niestety często dzieje się to kosztem naszego zdrowia. Produkcja żywności to ogromny biznes, w którym liczy się jedynie czynnik finansowy. Pojawia się coraz więcej publikacji uświadamiających konsumentów o zagrożeniach jakie czyhają na nich w tym co spożywają. Mięso jest jednym z tych produktów, które wzbudza wiele kontrowersji. Sekrety jego produkcji ujawnia książka pt.: „Mięso pełne kłamstw”

www.europa-wissen.de
Dr. Hans-Ulrich Grimm jest dziennikarzem i autorem, który mieszka w Stuttgarcie. Jest dziennikarzem i autorem wielu światowych bestsellerów. W latach 1989 - 96 był redaktorem czasopisma "Lustro". Przez lata prowadził badania, które sprawiły, że wielu potentatów przemysłu spożywczego nie zostało wprowadzonych do masowej produkcji. Pracuje z zespołem naukowców i dziennikarzy żywienia serwisu informacyjnego "dr Watson - Food Detective ". Jest dziennikarzem oraz autorem światowych bestsellerów takich jak: „Chemia w pożywieniu”, „Czarna Księga Karmy dla zwierząt”, „Cukrowa Mafia”, „Nie jedz tego!” ,  „Żywność pełna kłamstw” czy ostatnio "Kalorie pełne kłamstw."

okładka oryginału
źr. zdjęcia: amazon.de
Już patrząc na okładkę książki można domyślić się, że nie będzie to przyjemna lektura. I faktycznie nie jest, gdyż autor uświadamia nam brutalną prawdę o przemyśle mięsnym pokazując w jaki sposób niszczone jest nasze zdrowie. Wprowadza w realia przemysłu mięsnego i innych produktów pochodzących od zwierząt. 

Dowiadujemy się prawdy o produkcji wieprzowiny, wyrobów drobiowych, nabiałowych, mlecznych, ryb, w tym popularnego sushi i tzw. „bioproduktach”. Omawia problemy związane z obecnością bakterii, zarazków i mikroorganizmów oraz używaniem szkodliwych opakowań i tworzyw sztucznych. Przemysł robi wszystko, by zwiększyć zyski, niestety często dzieje się to kosztem naszego zdrowia. Ujawnia wpływ wielkich koncernów spożywczych i środowisk lobbystycznych, finansowych oraz działania firm farmaceutycznych na decyzje władz, prace różnych fundacji i organizacji zajmującymi się sprawami żywności oraz na wyniki badań, analizy jakości mięsa i warunków hodowli a nawet na szkolenia i naukę. Wymienia konkretne marki, instytucje, firmy, które stosują nieuczciwe działania i robią wszystko, by ich produkty dobrze się sprzedawały. Niestety, zdrowie konsumenta jest tu najmniej ważne... 

„chociaż praktyki przemysłu zwierzęcego spotykają się z powszechną krytyką, chociaż skutki, jakie wywierają tego typu praktyki na zdrowie zarówno ludzi, jak i zwierząt, stają się coraz bardziej widoczne, aktorzy tragedii wciąż cieszą się hojnym wsparciem władz, wsparciem sięgającym miliardów euro.”

Konstrukcja książki jest niezmiennie taka sama, jak w innych publikacjach tego autora. Każdy rozdział ma krótkie streszczenie na początku, informując czego możemy się w nim spodziewać. W omawiane zagadnienie wprowadza przykładowa historia z życia, ukazująca problem. Jest ona przedstawiona w narracyjny sposób, dzięki czemu czyta się ją z zainteresowaniem i szybko.


Autor podpiera się efektami własnego śledztwa, badaniami naukowymi i danymi statystycznymi ukazując zagrożenie jakie płynie ze spożywania mięsa, zwłaszcza wytwarzanego w sposób przemysłowy. Jego styl jest bezpośredni, momentami dosadny, obrazowy, działający na wyobraźnię. Czasami trudno spokojnie przejść przez niektóre opisy i przedstawiane fakty.

Ujawnia wiele faktów, o których przeciętny konsument nie słyszał i uświadamia w jaki sposób przemysł spożywczy niszczy nasze zdrowie. Robi to umiejętnie, konkretnie, bez zbędnego komentarza podając sprawdzone dając czytelnikowi możliwość własnego wyciągnięcia wniosków. Jednocześnie obala wiele powszechnych mitów i funkcjonujących przekonań na temat odżywiania oraz zdrowia.

Wybór jak zwykle należy do nas, gdyż nie chodzi o to, by całkowicie rezygnować ze swoich ulubionych potraw na bazie mięsa czy innych produktów pochodzenia zwierzęcego ale dokonywać mądrych decyzji i starać się korzystać z ekologicznych produktów. 

Problem, według mnie nie leży w samym mięsie lecz jego jakości. Masowa produkcja nie jest z pewnością korzystna dla naszego zdrowia, gdyż nie zwraca się tu uwagi na wartości odżywcze produktu, lecz na jego jak największą ilość. Na szczęście coraz więcej pojawia się żywności typu BIO, która można już kupić nawet w supermarketach. Coraz więcej osób zaczyna świadomie układać swoje menu i zwracać uwagę co tak naprawdę zjadamy. Książki tego typu na pewno pełnią ważną rolę w edukowaniu społeczeństwa, gdyż otwierają nam oczy na prawdziwe oblicze dzisiejszego świata. Jedzenie jest niezbędnym elementem naszego życia, dlatego powinniśmy zadbać o jego jak najlepszą jakość. Od tego zależy nasze zdrowie i samopoczucie. 


Książkę można kupić w sklepie: 

Wydanie: I
Rok wydania polskiego: 2017
Rok wydania niemieckiego: 2016
Wymiary: 14,5 x 20,5 cm
Ilość stron 340
Oprawa miękka
Redakcja: Mariusz Warda
Skład: Tomasz Piłasiewicz
Projekt okładki: Aleksandra Lipińska
Tłumaczenie: Sylwia Grodzicka
Tytuł oryginału: Die Fleischlüge

2 komentarze:

  1. Muszę koniecznie przeczytać tę książkę. Koniecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Gdybyśmy wiedzieli wszystko o mięsie, chyba przestalibyśmy je jeść. Pewne jest jedynie to, co się samemu wyhoduje. Książka chyba szokuje. Też chętnie bym ją przeczytała.

    OdpowiedzUsuń

Jeśli któryś z komentarzy nie jest widoczny, proszę o cierpliwość. System blogowy czasami wymaga akceptacji komentarzy, mimo że nie jest to konieczne.

Każda recenzja to moje subiektywne odczucia! Wasze mogą być zupełnie inne i zawsze jestem ciekawa Waszych opinii.

Bardzo dziękuję za każdą wizytę i komentarz. Komentarze bardzo mnie cieszą.

Wpisy o charakterze spamu oraz z reklamami firm lub produktów będą usuwane.

Popularne posty