wtorek, 14 czerwca 2016

243. - "Goji jagody życia"

Odporność, witalność, 
długowieczność
Bodo J. Baginski, 
Shalila Sharamon 

          

„Lekarstwo działa jak zaklęcie. Smak jego słodki niczym Tau. I musisz wiedzieć, że wystarczy ci zaledwie odrobina, aby zachować długie życie.”

Na półkach polskich sklepów coraz częściej pojawiają się nie tylko nasze rodzime produkty lecz także te, należące do mniej znanych, o których mogliśmy do tej pory tylko przeczytać w różnych publikacjach. Ostatnio dużo mówi się o tzw. superżywności, która korzystanie wpływa na nasze zdrowie. Wśród nich są popularne małe, czerwone owoce o niezwykłych właściwościach, o czym możemy przeczytać w książce pt.: „Goji jagody życia”

źr. zdjęcia: yogarelations.com
Shalila Sharamon zdobyła w 1975 roku wykształcenie nauczycielki medytacji a w późniejszym czasie prowadziłam wykłady i seminaria z dziedziny medytacji oraz tematyki związanej z całościowym rozwojem i zdrowiem człowieka. Od 1985 współpracowała z Bodo J. Baginskim czego efektem było kilkanaście publikacji i poradników dotyczących alternatywnych metod leczenia i ezoteryki, które zyskały popularność na całym świecie zyskując miano bestsellerów. Od 1990 roku mieszka na południowo – zachodnim wybrzeżu Irlandii.

W czerwcu 2012 roku Bodo Jski. Baginski zginął śmiercią tragiczną. Urodził się w 1952 roku jako czwarty syn poety Bodo Baginskiego i pisarki Olli Baginski. Ukończył szkołę waldorfską oraz studia uzyskując dyplom fizjoterapeuty. Prowadził własną praktykę przez 12 lat po czym swoje życie poświecił zgłębianiu alternatywnych metod leczenia. Założył własne wydawnictwo i księgarnię, która oferowała fachową literaturę ezoteryczną sprowadzaną z zagranicy. Był niezwykle twórczą osobowością co miało swoje odzwierciedlenie w pisarstwie, malarstwie, muzyce i wynalazkach techmicznych.

okładka oryginału
źr. zdjęcia:amazon.com
Jagody Goji pochodzą z Azji, gdzie Chińczycy wykorzystują je od wielu wieków na różne dolegliwości. Oprócz owoców wykorzystuje się także liście, nasiona, korę i korzenie. Nazywane są jagodami mocy, gdyż są jednym z najzdrowszych owoców na świecie, co zostało potwierdzone przez naukowe badania i ekspertów żywności. Posiadają ogromną ilość składników odżywczych w tym antyoksydanty , które zwalczają wolne rodniki, dzięki czemu możemy dłużej cieszyć się młodym wyglądem. Są bogate w witaminę C i witaminy z grupy B niż jakiekolwiek inne owoce oraz 18 aminokwasów, 21 pierwiastków śladowych i składniki mineralne takie jak żelazo, wapń, cynk, selen oraz nienasycone kwasy tłuszczowe i flawonoidy. Wzmacniają krew, wątrobę, nerki, wspierają układ odpornościowy, wzrok, serce, likwidują impotencję, pomagają przy bólach głowy, szumach usznych i w wielu innych dolegliwościach. Dzięki tym właściwościom zaliczane są do jednych z najskuteczniejszych i popularnych roślin leczniczych. 

Lista zalet tych owoców jest bardzo długa, co pokazuje książka Shalili i Bodo, którzy doświadczyli na sobie korzyści płynących z ich spożywania. Gdy rozpoczynali przygodę z jagodami Goji, niewiele o nich wiedzieli. Zaczęli więc zgłębiać ten temat i zbierać informacje dostępne w różnych źródłach. Byli zaskoczeni możliwościami jakie dają te drobne, czerwone owoce. Nazywane wilczą jagodą lub kolcowojem chińskim były uznawane za trujące i szkodliwe dla zdrowia. 

Bodo J. Bagiński tak pisze o swoich pierwszych wrażeniach: „Już w drodze do domu zjadłem ze smakiem garść owoców goji, czym przypuszczalnie wielokrotnie przedawkowałem truciznę – jednak bez jakichkolwiek negatywnych skutków. Wkrótce te stosunkowo niedrogie jagody – cud podbiły nasze podniebienia.”

Autorzy opisują korzyści zdrowotne jakie dzięki jagodom Goji możemy osiągnąć. Uzasadniają dlaczego są one takim niezwykłym owocem i skąd wzięła się ich popularność. Omawiają warunki potrzebne do uprawiania tej rośliny, jej pochodzenie i charakterystyczne cechy. Przybliżają historię popularności i przyczyny bogactwa owoców goji, wartości odżywcze w nich zawarte, wyniki badań, eksperymentów potwierdzających ich skuteczność, listę najważniejszych substancji odżywczych i choroby, z którymi sobie radzą. 

Poruszają wiele zagadnień przekonując o super właściwościach małej czerwonej jagódki z wyjątkowym potencjałem. Z tego powodu zaliczane są do superżywności, obok jagód, malin, porzeczek, płatków owsianych i wielu innych. To grupa produktów, które zawierają nie tylko witaminy i minerały lecz także składniki będące wtórnymi substancjami roślinnymi lub fitochemicznymi. Wśród nich owoce Goji wiodą prym ze względu na swoje oddziaływanie na nasz organizm, samopoczucie i długość życia.

Książkę można kupić w sklepie:

Wydanie: I
Rok wydania polskiego: 2016
Rok wydania niemieckiego: 2007
Wymiary:14,5 x 20,5 cm 
Ilość stron: 224 
Okładka miękka
Redakcja: Natalia Paszko
Tłumaczenie: Sylwia Grodzicka
Projekt okładki: Iga maliszewska
Wydawnictwo Vital
Tytuł oryginalny: Goji. Die ultimative superfrucht mit dem großen nährstoffprofil

2 komentarze:

  1. Od jakiegoś czasu mnie ciekawiły, ale osobiście ich nie lubię - chyba, że jako dodatek do czegoś np płatków.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zalet jest na pewno dużo. Chętnie przeczytam tę książkę.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdą wizytę i komentarz. Komentarze bardzo mnie cieszą . Będzie mi miło, gdy będą one podpisywanie,chociażby imieniem, gdyż mam wówczas możliwość poznania czytelników:) Anonimowe wpisy o charakterze spamu, będą usuwane. Dziękuję za wizytę i zapraszam ponownie :)