niedziela, 20 grudnia 2015

199. - "Żywność funkcjonalna"

Najzdrowsze produkty z natury
Thorsten Weiss, Jenny Bor

                

„Traktuj swoje ciało jak dzieło sztuki o niewyobrażalnej wartości i jako wyraz miłości oraz najwyższą świadomość.”

W naszym dzisiejszym, cywilizowanym świecie prowadzimy coraz bardziej intensywne i stresujące życie. W związku z tym potrzebujemy coraz więcej dobrej jakości „paliwa” w postaci wartościowego jedzenia. Obecność wielu chorób dowodzi, że wiele osób stosuje niewłaściwą dietę, prowadzi zły sposób życia. Do tego producenci żywności nie dbają, by była ona najlepszej jakości. Coraz więcej w niej chemicznych dodatków, które powodują spustoszenie w naszych organizmach. Oczywiście mamy wybór – możemy zwrócić się ku naturze, która oferuje nam wiele nadzwyczajnych produktów, cennych roślin, owoców i warzyw. 

Sięgając po jakieś danie kierujemy się najczęściej smakiem, zapachem, wyglądem. Rzadziej zastanawiamy się nad walorami zdrowotnymi stąd nie zawsze są to korzystne wybory dla naszego organizmu. W ostatnich latach można zauważyć modę na zdrowy styl życia. Powstaje wiele prozdrowotnych programów, poradników i diet. Coraz większą uwagę zwraca się na uzdrawiające właściwości, gdyż zostało już udowodnione, że odżywianie ma ogromny wpływ na nasze zdrowie. Taki styl proponują autorzy książki pt. „Żywność funkcjonalna”.

źródło zdjęcia: www.spirituelesprekers.nl
Thorsten Weiss jest trenerem „Nowej Świadomości i Samoleczenia”. Prowadzi seminaria, kursy i medytacje prowadząc ludzi ku głębokim procesom uzdrowienia i transformacji. 

Jenny Bor pochodzi z Holandii. Razem z Thorsenem rozwinęła metodę „Świadomy, szczęśliwy, szczupły” oraz projekt „Vital – Coach”. Specjalizuje się we wzajemnym oddziaływaniu hormonów, pożywienia, ruchu oraz stresu. Pokazuje ludziom, jak mogą znaleźć ponownie swoją pełną siłę, wyleczyć przewlekłe choroby, zmniejszyć masę ciała i zmienić swoje nawyki żywieniowe. 

źródło zdjęcia: www.schirner.com
Autorzy odżywiają się według diety wegańskiej i namawiają do tego innych. Używają tylko produktów ekologicznych, piją dużo zielonych koktajli, jedzą mało gotowanych potraw, nie używają cukru ani mleka. Przekonali się, że ten styl żywienia jest bardzo korzystny, gdyż wykorzystuje w pełni to co oferuje nam natura. Uważają, że spożywanie surowego jedzenia współgra idealnie z naszym ciałem, dlatego pragną zachęcić do tego jak największą ilość osób.

Żywność funkcjonalna nazywana jest także żywnością probiotyczną lub nutraceutyczną lub po prostu superżywnością. Jej zadaniem jest przede wszystkim dostarczenie organizmowi pokarmów opartych na naturalnych składnikach. Najczęściej spożywa się ją w postaci surowej lub przygotowanej w temperaturze poniżej 42 stopni Celsjusza. Dzięki temu zachowuje ona wiele wartości odżywczych, w tym ważnych enzymów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. 

„Super jedzenie jest sensownym uzupełnieniem wegańskiego surowego pożywienia i daje pewność, że możemy dać zawsze ciału pełne spektrum produktów spożywczych, którego ono potrzebuje, aby być witalnym.”

Książka została podzielona na dwie części. Część pierwsza zawiera 9 króciutkich rozdziałów, w których autorzy przybliżają nam zalety supreżywności, korzyści płynące z jej spożywania i uzasadniają dlaczego warto ją spożywać. Zapewniają, że przechodząc na dietę opartą głównie na surowym jedzeniu, można trwale stracić zbędne kilogramy, zwiększyć siły witalne, poprawić wygląd skóry i całego ciała, które odzyska jędrność, usprawnimy umysł dzięki czemu będziemy bardziej kreatywni, pełni pomysłów, wigoru i inspiracji. Jej oddziaływanie odczujemy na każdym poziomie. 

Część druga w całości poświęcona jest konkretnym najzdrowszym produktom, które zostały podzielone na 9 grup w zależności od rodzaju pożywienia:
1 Zasadowa superżywność
2 Bardzo zielone
3 Superzioła
4 Supernasiona
5 Superowoce
6 Superkorzenie
7 Grzyby, które uzdrawiają i dodają witalności
8 Produkty słodzące
9 Inne superprodukty – pyłki kwiatów, cynamon i shilajit

Thorsten i Jenny opisują 54 superprodukty, począwszy od kakao poprzez popularne ostatnio jagody Goji aż po ajuwerdyjskie zioło witalności. O każdym z nich otrzymujemy wiele ciekawych informacji dotyczących pochodzenia, uprawy, smaku, wyglądu i wartości odżywczych. Uzupełnieniem opisu jest przepis z omawianym składnikiem w postaci ciasteczek, koktajli, przekąsek, deserów, past i napojów.

Plusem książki jest łatwy w odbiorze styl pisania, zwięzłość i przejrzystość. Spis treści ułatwia odnalezienie interesującego nas tematu. Dodatkową zaletą są kolorowe zdjęcia oraz graficzne zdobienia. Każdy przepis został wyszczególniony w osobnej ramce i opatrzony fotografią. Jedyny minus to szary papier, na którym całość została wydrukowana lecz to nie ujmuje walorów temu wydaniu. 

„Kiedy wybierasz styl odżywiania, który zawiera zasadniczo żywotne pożywienie, a więc surową wegańską żywność i przyjmujesz superżywność, uzdrawiające grzyby i zioła, wspierasz swoje ciało w samodzielnym oczyszczaniu się niezależnie od tego, czym będzie obciążone.”

Książka jest dobrą propozycją dla osób pragnących wprowadzić nowy, zdrowszy sposób odżywiania się. Nie jestem przekonana do diety opartej tylko na roślinach i surowym jedzeniu. Żyjemy w takiej strefie klimatycznej, w której potrzebujemy kalorycznych potraw rozgrzewających nas w chłodne dni. Nie jest to dieta na każdą kieszeń, gdyż większość przedstawionych produktów są u nas trudno dostępne. Na półkach sklepowych i w internecie pojawia się już coraz więcej artykułów, o których możemy przeczytać w różnych publikacjach ale ich cena jest wysoka. Z tego powodu trudno uczynić z tych produktów sposób na życie. Mimo to można potraktować propozycję autorów jako wprowadzenie urozmaicenia do codziennego jadłospisu. Dzięki temu dostarczymy cennych składników do naszego jadłospisu co z pewnością korzystnie wpłynie na naszą kondycję i zdrowie.



Książkę można kupić w sklepie:


Nr wydania: 1
Rok wydania polskiego: 2015
Rok wydania w Nienczech: 2013
Format: 14,5x20,5 cm
Oprawa: Miękka
Ilość stron: 144
Redakcja: Irena Kloskowska
Tłumacz: Petrikowska Kamila
Projekt okładki: Piotr Pisiak
Wydawnictwo: Vital
Tytuł oryginalny: Super foods: Iss dich vital, gesund und schön

1 komentarz:

  1. Ja na pewno powinnam jeść o wiele mniej słodyczy. Z chęcią bym poczytała coś niecoś na temat tej żywności.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdą wizytę i komentarz. Komentarze bardzo mnie cieszą . Będzie mi miło, gdy będą one podpisywanie,chociażby imieniem, gdyż mam wówczas możliwość poznania czytelników:) Anonimowe wpisy o charakterze spamu, będą usuwane. Dziękuję za wizytę i zapraszam ponownie :)