27 sierpnia 2013

47. Uzdrawiająca moc octu


Uzdrawiająca moc octu 
Cal Orey


Ocet znany jest od tysiącleci. Nasi przodkowie stosowali go na wiele sposobów, zarówno do celów spożywczych jak i leczniczych i kosmetycznych. Najstarsze ślady wykorzystywania octu sięgają czasów Babilończyków, którzy już 5000 lat p.n.e. otrzymywali go w procesie wytwarzania wina z palmy daktylowej. Od tamtego czasu ocet stosowany był przede wszystkim jako przyprawa ale także jako środek leczniczy i kosmetyczny. 


Dziś już wiadomo, że ocet zwłaszcza winny, zawiera ważne mikroelementy, przeciwutleniacze, które zapobiegają nowotworom, powstrzymują procesy starzenia się i zmniejszają ryzyko tworzenia się różnych chorób i dolegliwości a także flawonoidy, które mają korzystny wpływ na pracę serca, zapobiegają wysokiemu ciśnieniu, udarom i zawałom. O jego zaletach, możliwościach zastosowania i leczniczych właściwościach została napisana książka pt. „Uzdrawiająca moc octu.” Jej autorką jest Cal Orey, która przez wiele lat zbierała informacje na temat zastosowania octu i odkryła jego niesamowite możliwości.

W starożytności ocet używany był m.in. jako przyprawa i środek do pielęgnacji urody. Rzymianie i Egipcjanie podawali go do każdego posiłku. Już 400 lat p.n.e. Hipokrates leczył za pomocą octu swoich pacjentów z różnych dolegliwości. W XIX wieku używano go jako sos uzdrawiający, a w XX wieku pito octowe koktajle. Dziś na nowo zostaje odkrywany i doceniany jako wszechstronne remedium. 

źródło zdjęcia: www.calorey.com
Cal Orey pochodzi z Północnej Kalifornii.  Posiada tytuł magistra w języku angielskim z San Francisco State University. Jest znaną pisarką, publicystką i autorką wielu artykułów opublikowanych w różnych czasopismach. Przede wszystkim specjalizuje się w dziedzinach dotyczących zdrowia, nauki, zwierząt i związków. Jej książki zostały przetłumaczone na 20 języków. Tematy dotyczące uzdrawiającej mocy octu, oliwy z oliwek, czekolady, miodu i kawy zyskały popularność wśród czytelników, tym bardziej, że jej styl pisania ma lekki, narracyjny charakter. Prowadzi ona czytelnika poprzez treść książki opowiadając o sposobach utrzymania zdrowia naturalnymi metodami. Podobnie jest w książce „Uzdrawiająca moc octu”, dzięki której możemy poznać twórczość tej popularnej na Zachodzie pisarki. Forma opowiadania i bezpośredni sposób zwracania się do czytelnika w pierwszej osobie sprawia, że nawet trudniejsze fakty czyta się z zainteresowaniem.

Cal Orey poświęciła swoją książkę sekretom różnych rodzajów octu, począwszy od jabłkowego, poprzez balsamiczny, ryżowy, ziołowe i owocowe. Poznajemy wiele ciekawostek i opowieści związanych z octami, historię jego odkrycia, skąd pochodzi, przykłady jego zastosowania na przestrzeni wieków. Autorka podpowiada jak sporządzić koktajl wspomagający serce, spalający tłuszcz, powstrzymujący proces starzenia. Przedstawia siedmiodniowy program oczyszczania organizmu, recepturę na sprawny umysł, dobry wzrok, zdrowe zęby, kości, stawy, gładką skórę. Opisuje 55 najczęściej występujących dolegliwości, przy których podaje przyczyny ich występowania i pomocne remedium octowe. Poza tym dowiadujemy się o sposobach wykorzystania octu w gospodarstwie domowym, pielęgnacji urody, dzieci i zwierząt. 

Treść książki „Uzdrawiająca moc octu” ujęta została w ośmiu częściach, opatrzonych licznymi wyszczególnieniami w formie tabel, szarych ramek z ciekawostkami i ważnymi informacjami, na które warto zwrócić uwagę. Każdy rozdział zakończony jest wypunktowanymi wskazówkami leczniczymi, które są podsumowaniem przeczytanej treści. Publikacja robi estetyczne wrażenie, począwszy od okładki aż po kolejne strony książki. Zaletą publikacji jest duża ilość przykładów wziętych z życia, ciekawych historyjek, różnorodnych receptur, porad, kuracji i ponad 100 przepisów z użyciem różnorodnych octów. 

Książka przeznaczona dla wszystkich, którzy poszukują alternatywnych metod leczenia. Często borykamy się z różnymi dolegliwościami, chorobami, przykrymi objawami czy nieprzyjemnymi zapachami w łazience, plamami na ubraniach i stosujemy różne specyfiki oparte na chemii. Tymczasem mamy w swojej kuchni, w zasięgu ręki naturalny środek, dzięki któremu możemy zachować zdrowie, piękny wygląd i cieszyć się długim życiem.  Używanie naturalnych octów winnych „może być najlepszą rzeczą, jaką zrobisz dla siebie i dla swojego zdrowia.”

Książkę można kupić w sklepie:

Wydanie: I
Rok wydania: 2013
Format: 145 x 205
Ilość stron: 376
Oprawa: miękka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli któryś z komentarzy nie jest widoczny, proszę o cierpliwość. System blogowy czasami wymaga akceptacji komentarzy, mimo że nie jest to konieczne.

Każda recenzja to moje subiektywne odczucia! Wasze mogą być zupełnie inne i zawsze jestem ciekawa Waszych opinii.

Bardzo dziękuję za każdą wizytę i komentarz. Komentarze bardzo mnie cieszą.

Wpisy o charakterze spamu oraz z reklamami firm lub produktów będą usuwane.

Popularne posty